Στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Δεν υπάρχει συμφωνία για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις» επιγράφεται σύντομο δημοσίευμα στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας, η οποία σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την Τετάρτη πληροφορίες, κατά τις οποίες οι διεθνείς πιστωτές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών».
Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο “οι δανειστές και η Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις συντάξεων στις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης”
Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή σημείωνε: “Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή “.
Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Reuters “Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα και πλησιάζει στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές κοντά στις συνομιλίες.
Η Ελλάδα θα μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι 1% του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Συμφωνήθηκε επίσης η μείωση του αφορολόγητου στα περίπου 6.000 ευρώ ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδρο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Ρόιτερς.
Όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα εξαναγκασθεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες εξασθένησαν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για το πακέτο στήριξης το 2012, αναμένεται να επανέλθουν μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας το 2018″.
Η μείωση του μεριδίου της ελεγχόμενης από το κράτος ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων λιγνήτη συμφωνήθηκε επίσης, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς.
Οι τελευταίες πρόοδοι αναμένεται να επιτρέψουν την επιστροφή μέσα στις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα των επικεφαλής των αποστολών της ΕΕ και του ΔΝΤ για να οριστικοποιήσουν λεπτομέρειες με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, σημειώνει το Ρόιτερς επισημαίνοντας πως συνομιλίες διεξάγονται τώρα μέσω τηλεδιασκέψεων.
Η Ελλάδα είναι πιθανό να αρχίσει να νομοθετεί τις μεταρρυθμίσεις μόλις σφραγιστεί η συμφωνία ακόμη και από την ερχόμενη εβδομάδα, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Σημειώνεται πάντως πως η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει πως χωρίς συνολική συμφωνία δεν νομοθετεί μέτρα
Έμμεση απάντηση σε όσους βρίσκονται πίσω από το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής, οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο, το Βερολίνο δεν εξετάζει «πάγωμα» των ελληνικών επιτοκίων στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.