«Δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα» – Καλοστημένη κοροϊδία καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι

«Δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα» – Καλοστημένη κοροϊδία καταγγέλλουν οι σεισμόπληκτοι

Για καλοστημένη κοροϊδία κάνουν λόγο σεισμόπληκτοι που είδαν τις προσπάθειές τους να πάρουν άτοκο δάνειο να πέφτουν σε τοίχο και προεξοφλούν ότι την ίδια τύχη θα έχουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και οι πυρόπληκτοι της Αττικής

Είδαν τα σπίτια τους να ισοπεδώνονται από το χτύπημα του Εγκέλαδου, έμειναν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς στέγη και σήμερα είτε είναι φιλοξενούμενοι είτε διαμένουν σε κοντέινερ, χωρίς ποιότητα ζωής, τσακισμένοι ψυχολογικά και κυρίως ξεχασμένοι από το κράτος. Οι άνθρωποι αυτοί μίλησαν στο Documento, περιγράφουν κάθε αδιέξοδη προσπάθειά τους να πάρουν το άτοκο δάνειο που τους έταξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναδεικνύουν την καλοστημένη πανελλαδική κοροϊδία μιας κυβέρνησης που ξέρει πολύ καλά να τάζει λαγούς με πετραχήλια και να κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά τερτίπια. Ακόμη και επτά χρόνια μετά την καταστροφή κάποιοι δεν έχουν αποκαταστήσει τα σπίτια τους, ζουν ανάμεσα σε χαλάσματα και ζητιανεύουν από το κράτος τα λεφτά που τους υποσχέθηκαν.

Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Documento από πληγέντες από φυσικές καταστροφές σε διάφορα μέρη της χώρας προοικονομεί το ίδιο αδιέξοδο για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και τους πυρόπληκτους της Αττικής, για τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει το ίδιο άτοκο δάνειο-φάντασμα.

Πρώτη στάση στο Αρκαλοχώρι Κρήτης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος αφηγείται στο Documento τον γολγοθά που ζει το χωριό από το 2021:

«Κλειστές πόρτες, κοροϊδία τραπεζών και ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Ποιος φταίει τελικά; Γνωρίζουμε τουλάχιστον 40 βεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που τους αρνήθηκαν άτοκο δάνειο. Η απάντηση των τραπεζών είναι “δεν ξέρουμε, δεν μας έχει έρθει τέτοια οδηγία”. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε άγνοια, μετά αδιαφορία και στο τέλος μας είπαν απλώς ότι αρνούνται» υπογραμμίζει και αναφέρεται στον ρόλο των τραπεζών: «Το κράτος στη θεωρία επιχορηγεί το επιτόκιο και παρέχει εγγύηση μέσω του δημοσίου, ωστόσο στην πράξη οι τράπεζες δεν προχωρούν στη στήριξη των πληγέντων πολιτών. Ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο που προβλέπει το σύστημα της αρωγής. Αν και οι τράπεζες τέσσερις φορές διασώθηκαν με τη συμβολή των Ελλήνων φορολογουμένων και αναστήθηκαν, αυτήν τη στιγμή κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι συμπολίτες μας που επλήγησαν πρόσφατα στη Θεσσαλία και την Αττική θα συναντήσουν τα ίδια προβλήματα. Εφόσον οι τράπεζες αρνούνται συστηματικά και καθολικά τις διατάξεις της πολιτείας, η πρόταση του συλλόγου μας είναι να δοθεί η ίδια παροχή μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί ότι αν ο πολίτης δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία αποκατάστασης, η πολιτεία θα του ζητήσει πίσω τα χρήματα γιατί θα θεωρήσει πως τα ξόδεψε για άλλο σκοπό. Ολα αυτά είναι σε γνώση του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι στρουθοκαμηλίζουν επιδεικτικά» καταλήγει ο κ. Γκαντάτσιος.

 

Τα ίδια συμβαίνουν και στη Μυτιλήνη

Δεύτερη στάση λίγο βορειότερα. Ο χρόνος για τους Βρισαγώτες σταμάτησε στις 12 Ιουνίου του 2017, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε το παραδοσιακό χωριό Βρίσα της Λέσβου ισοπεδώνοντας τα πάντα και αφήνοντας πίσω του μία νεκρή και εκατοντάδες γκρεμισμένα σπίτια.

Μέχρι και σήμερα η Βρίσα είναι χωριό-φάντασμα. Οι κάτοικοί της άκουσαν δεκάδες ψεύτικες υποσχέσεις. Εδώ και επτά χρόνια αντιμετωπίζουν δεκάδες προβλήματα, με βασική αιτία την ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείων και την αδιαφορία για να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Από τους 700 φακέλους έχουν αποκατασταθεί περίπου 36 σπίτια, αφού οι δόσεις των χρημάτων που έχουν εγκριθεί δεν εκταμιεύονται.

Για το φλέγον θέμα των άτοκων δανείων ο Νίκος Γκουγκούλιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, επιβεβαιώνει στο Documento πως δεν γνωρίζει κανέναν που να κατάφερε να πάρει άτοκο δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα, ενώ καταγγέλλει πως κάποιοι περιμένουν ακόμη την εκταμίευση της δεύτερης και τρίτης δόσης της κρατικής αρωγής.

«Οσοι πήγαν να πάρουν αυτό το άτοκο δάνειο δεν το πήραν. Από τα 500 σπίτια εγώ προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα». Το τι αντιμετώπιζαν οι πληγέντες κάθε φορά που προσπαθούσαν να λάβουν όσα ψευδώς τους έταζαν απευθυνόμενοι σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι πρωτοφανές, οι δε απαντήσεις που έπαιρναν άνευ προηγουμένου. «Εμείς δεν ξέρουμε τίποτε. Δεν γνωρίζουμε για να δώσουμε δάνειο και μάλιστα άτοκο. Εάν θέλετε, να πάρετε έντοκο» ήταν μερικές από τις συνηθισμένες απαντήσεις που λάμβαναν οι πληγέντες. Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Ο κ. Γκουγκούλιος μας τα απαριθμεί:

«Το ποσό της αρωγής θα δινόταν σε τρεις δόσεις. Η πρώτη με την κατάθεση της άδειας (το 30%), η δεύτερη (το άλλο 30%) όταν θα ήταν έτοιμος ο σκελετός του σπιτιού και η τρίτη (αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 40%) θα δινόταν για να κλείσει το σπίτι. Κάποιοι έχουν τελειώσει τα σπίτια τους και δεν πήραν ακόμη ούτε δεύτερη ούτε τρίτη δόση» εξηγεί ο κ. Γκουγκούλιος, αναδεικνύοντας με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο την κοροϊδία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πληγέντες.

«Μας ενημέρωσαν πως η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) έστειλε τις καταστάσεις των σεισμοπαθών από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023 στο υπουργείο Οικονομικών για πληρωμή. Από τότε δεν έχουν μπει χρήματα. Σε αυτό συνυπολογίστε και το γεγονός πως κάθε μήνα τα οικοδομικά υλικά ανεβαίνουν σε τρελά ποσά. Οι άνθρωποι εδώ έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσουν τα σπίτια τους και να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Αυτό ζητάμε! Πέρασαν ένα και δύο χρόνια, λεφτά δεν έχουν πάρει».

 

Τέσσερα χρόνια μετά δεν άλλαξε τίποτε

Η ίδια κατάσταση και στη Σάμο, όπου ο Εγκέλαδος χτύπησε το 2020 και άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές. Πολλοί πολίτες που δεν κατάφεραν να πάρουν το πολυδιαφημιζόμενο δάνειο προσέφυγαν για βοήθεια μέσω καταγγελιών στον Σύλλογο Σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου. Οσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε κανέναν πληγέντα ο οποίος να κατάφερε να πάρει αυτό το περιβόητο άτοκο δάνειο για να ξαναχτίσει τη ζωή του από την αρχή.

Μάλιστα ο Ιωάννης Νέγρης, σεισμοπαθής κάτοικος Σάμου, μας πληροφορεί πως «γύρω στους 700 φάκελους έχουν κατατεθεί και από αυτούς έχουν δοθεί άδειες σε 100. Δεν υπάρχει προσωπικό για να ελέγξει φάκελους που βρίσκονται καταχωνιασμένοι. Οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι πως φταίνε οι μηχανικοί και οι ιδιώτες που δεν παρουσιάζουν πλήρη φάκελο. Εδώ και 20 μήνες έχουν σταματήσει να μας δίνουν το επίδομα ενοικίου που δικαιούμαστε».

Το Documento αναδεικνύει αδιαμφισβήτητα πως η περίφημη διαφήμιση της κρατικής αρωγής είναι απλώς ακόμη μία κυβερνητική κοροϊδία. Ο Θεόδωρος Γρέπος, σεισμόπληκτος συνταξιούχος που ζει στα κοντέινερ Δαμασίου –περιοχή που επλήγη από τον σεισμό του 2021–, γνωρίζει καλά τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων.

«Εγώ προσωπικά δεν ζήτησα δάνειο. Εδώ που λέμε τον πόνο μας τα απογεύματα αλλά και στις επιτροπές άκουσα από πολλούς πως ζήτησαν αυτό το δάνειο και η απάντηση που παίρνανε επί λέξη ήταν “δεν έχουμε αυτό το προϊόν”. Αν κάποιος πήρε, εμείς δεν το έχουμε ακούσει. Από τα 100 “κόκκινα” σπίτια ξεκινήσανε να φτιάχνονται μόλις τέσσερα πέντε και μονάχα ένα ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα».

Σε παρόμοιο μοτίβο ο Γιώργος Κυρατζής, κάτοικος Δαμασίου και την εποχή του σεισμού τοπικός σύμβουλος κοινότητας Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου, που έμεινε δύο χρόνια σε κοντέινερ με την πενταμελή του οικογένεια, αναφέρει:

«Γνωρίζω πολλά άτομα που ζήτησαν το άτοκο δάνειο. Οι τράπεζες απαντούσαν “δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε τίποτε”. Εγώ δεν χρειάστηκε να ζητήσω, όμως όταν ήταν να λάβω τη δεύτερη δόση της στεγαστικής αποζημίωσης πέρασαν μήνες. Τα κατάφερα μόνο έπειτα από δικές μου απειλές πως θα βγω στα κανάλια. Ακούω τις εξαγγελίες για την Αττική και μου έρχεται να γελάσω, τα βιώσαμε και εμείς και ξέρουμε» εξηγεί ο κ. Κυρατζής.

Τα ίδια περιγράφει και ο Α.Σ. (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας), σεισμόπληκτος που διαμένει επίσης σε κοντέινερ στο Δαμάσι με την τετραμελή οικογένειά του. «Τόσο πολύ μας το έλεγαν και το ξανάλεγαν για το άτοκο δάνειο για το οποίο θα είναι εγγυητής το κράτος. Εκανα κι εγώ την αίτηση, έπειτα από 15 μέρες μου έστειλαν πως απορρίπτεται. Μου είπαν πως δεν πληρώ εισοδηματικά κριτήρια.

Οταν έγινε ο σεισμός μάς ρώτησαν αν έχουμε χαμηλό εισόδημα για να πάρουμε δάνειο; Και γιατί η κυβέρνηση μας έλεγε πως θα το πάρουμε; Είμαστε ακόμη στο περίμενε. Από τις 113.000 που δικαιούμαι πήρα μία προκαταβολή 13.000 και περιμένω να μπει η δόση του 50%. Μιλάμε για καταστάσεις πρωτόγονες. Στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο και νομίζαμε όλοι ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και πως αρχίζει η χρηματοδότηση… Πέρασαν δύο μήνες, κοιταζόμαστε μεταξύ μας και αναρωτιόμαστε σε ποιο αυλάκι μπήκε το νερό».

Λίγο παραδίπλα, ο Γιάννης Ζαρλαδάνης, πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου που επίσης επλήγη από τον σεισμό του 2021, επιβεβαιώνει όσα γράψαμε και παραπάνω για τη μη χορήγηση των άτοκων δανείων. «Ξέρουμε κόσμο που πήγε σε τράπεζες για να λάβει το άτοκο δάνειο ώστε να προχωρήσει την ανακατασκευή του σπιτιού του και δεν βρήκε καμία ανταπόκριση. Υπεύθυνα το λέω, κανένας δεν πήρε άτοκο δάνειο από την τράπεζα. Τους απαντούσαν πως δεν υπάρχει απόφαση για να ξεκινήσει η διαδικασία, πως δεν έχουν καμία ενημέρωση. Πλήρης απραξία, επικίνδυνη αδιαφορία και κοροϊδία. Δεν υπάρχουν λόγια. Δεν είσαι λειτουργικό κράτος ή κράτος δικαίου όταν περιμένεις τις εκλογές για να δώσεις υποσχέσεις. Χάθηκε κάθε ελπίδα για μας. Υποσχέσεις και ψέματα από τον Τριαντόπουλο. Οι άνθρωποι είναι ψεύτες. Πριν από τις εκλογές πάλι μας δίνανε υποσχέσεις, τίποτε δεν έγινε. Πόσοι μήνες πέρασαν» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Βαθύ σκοτάδι. Από υποσχέσεις πάμε καλά. Μας τάξανε οι πολιτικοί… τρία χρόνια μετά δεν έγινε τίποτε. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν πάρει ούτε το επίδομα από τις οικοσκευές, μιλάμε για επίδομα που έπρεπε να δοθεί από τον πρώτο χρόνο. Αναφορικά με τα “κόκκινα” σπίτια, τα μισά από αυτά δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη και σήμερα, είναι στην ίδια αρχική μορφή, φανταστείτε πόσο πίσω είμαστε» καταλήγει ο κ. Ζαρλαδάνης.

Οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Documento δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε δυο σελίδες χαρτιού. Αποτυπώνουν όμως την αναλγησία, την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και ακόμη προοικονομούν την τύχη χιλιάδων συμπολιτών μας σε Ρόδο, Θεσσαλία και βορειοανατολική Αττική.

Μετά κόπων και βασάνων

Η Εύβοια είναι ακόμη μια περιοχή που μετρά τις πληγές της. Η Νέλλη Ψαρρού, πολιτική επιστήμονας – δημοσιογράφος, συν-δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Βόρεια Εύβοια, το σχέδιο» (έτερος δημιουργός Ιωάννης Λαζάρου), μεταφέρει μέσω του Documento τη δική της ερευνητική γνώση.

«Αυτό που γνωρίζω από ανθρώπους που ήταν να πάρουν αποζημιώσεις είναι πως δεν υπήρχαν τα άτοκα δάνεια όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οσοι πήραν αποζημίωση ήταν έπειτα από μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία και με πολλά εμπόδια. Μέχρι να πάρουν έγκριση από το κράτος δεν μπορούσαν καν να απομακρύνουν τα μπάζα, τους υποχρέωναν να εκδώσουν νέα οικοδομική άδεια με μεγάλο κόστος για το νέο σπίτι, το οποίο δεν ήταν νέο επί της ουσίας αφού δεν τους επιτρεπόταν καμία αλλαγή».

Διαβάστε επίσης

Λονδίνο: Πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής (Photos – Videos)

«Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» – Το Politico «καίει» Μητσοτάκη για Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές

Απρόοπτο on air: Χόρευε κρατώντας μπίρα στο χέρι δίπλα σε ρεπόρτερ στο Σύνταγμα (Video)

«Ο,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει» – Ο Παύλος Πολάκης εξηγεί στο Documento τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του

Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Να προχωρήσει σε όλες τις διώξεις» (Video)

Μάχη με τις φλόγες για 5η ημέρα στο Παγγαίο – Στάχτη πάνω από 12.000 στρέμματα (Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Διώτη: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στην «Κεντροαριστερά» ετούτη

Documento Newsletter