Δεν ξεμπέρδεψε η ΝΔ με το σκάνδαλο των e-mail

Δεν ξεμπέρδεψε η ΝΔ με το σκάνδαλο των e-mail

Ως μη επαρκώς αιτιολογημένη κρίθηκε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) στο σκέλος που αφορούσε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη ΝΔ. Από την άλλη πλευρά όμως δεν συνέβη το ίδιο με τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η ΑΠΔΠΧ σε βάρος της πρώην ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, του πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου και του πρώην οργανωτικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων του κόμματος Μένιου Κορομηλά. Το συνολικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί στο κυβερνών κόμμα για το σκάνδαλο διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό είναι 40.000 ευρώ. Αντιστοιχεί σε 10.000 ευρώ για την επεξεργασία δεδομένων του ειδικού εκλογικού καταλόγου και σε 30.000 ευρώ για τα ανεπαρκή εσωτερικά μέτρα προστασίας δεδομένων.

Πηγή με πολύ καλή γνώση της υπόθεσης αναφέρει στο Documento ότι «κάποια επεξεργασία της παράνομης λίστας από τα δύο στελέχη (σ.σ.: της ΝΔ) έγινε και για λογαριασμό του κόμματος, όχι μόνο για λογαριασμό τους», ενώ από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα «δεν είχε οργανώσει έτσι την εσωτερική λειτουργία του ώστε να αποφεύγονται αυτές οι παραβάσεις».

«Δεν επιτρέπεται τα στελέχη του κόμματος να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, εκτός αν το δηλώσουν στη διεύθυνση πληροφορικής και λάβουν ειδική άδεια γι’ αυτό. Η ΝΔ, όταν ελέγχθηκε από την αρχή αν φέρει τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας που είχαν υπογράψει οι Θεοδωρόπουλος και Κορομηλάς, είπε ότι έχουμε τέτοιες συμβάσεις και προσκόμισε ένα πρότυπο σύμβασης χωρίς ονόματα. Οταν την κάλεσαν να φέρει τις συμβάσεις, δεν ανταποκρίθηκε και δεν έφερε ποτέ αντίγραφα συμβάσεων εμπιστευτικότητας των Κορομηλά και Θεοδωρόπουλου» όπως ανέφερε αξιόπιστη πηγή.

Νομικοί κύκλοι επιμένουν στη σημασία της τήρησης του αρ. 25 του ΓΚΠΔ λέγοντας: «Η ΝΔ δεν απέδειξε ότι έχει επαρκή οργανωτικά μέτρα ασφαλείας. Το ένα μέτρο είναι να δεσμεύεις τους εργαζόμενούς σου με συμβάσεις εμπιστευτικότητας και το άλλο είναι να μην τους αφήνεις να χρησιμοποιούν προσωπικές κινητές συσκευές για να επεξεργάζονται δεδομένα, παρά μόνο αν έχεις δικλίδες ασφαλείας».

Για να έχει κάποιος πρόσβαση και άδεια επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πρέπει να έχει λάβει τις ανάλογες άδειες. Εν προκειμένω για τα στελέχη της ΝΔ που βαρύνονται με τα πρόστιμα από την ΑΠΔΠΧ το μέτρο που θα έπρεπε να τηρηθεί δεν τηρήθηκε κι εντέλει για τα «μάτια» της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου διέρρευσε η πολυπόθητη λίστα με τα e-mails των αποδήμων.

Του ζήτησαν να καταστρέψει στοιχεία

Για τον Ν. Θεοδωρόπουλο, όπως καταγράφεται και στην απόφαση 38/2024 της ΑΠΔΠΧ, αναφέρεται: «Ολες οι ενέργειές του στο πλαίσιο της υπόθεσης ήταν ενδοκομματικές, μόνο με στελέχη του κόμματος, προς εξυπηρέτηση στόχων του κόμματος και στηρίζονταν σε δομημένες και ιεραρχικές σχέσεις. Τονίζει ότι αυτό που ζήτησε και έλαβε ήταν οι εκλογικοί κατάλογοι και όχι κάποια λίστα αποδήμων ή λίστα με e-mail και ότι η Aννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχε αποφασιστεί από το κόμμα να συνδράμει με την κομματική της ιδιότητα και ως κομματικό όργανο στην προώθηση της επιστολικής ψήφου».

Eπίσης το πρώην στέλεχος της ΝΔ πρόσθεσε ότι η διακίνηση τέτοιων δεδομένων είναι «ευρέως διαδεδομένη πρακτική […] μέσω προσωπικών διευθύνσεων e-mail και μέσω WhatsApp των στελεχών του κόμματος». Ενώ ο ίδιος φτάνει στο σημείο να αναφέρει επιπλέον πως «οι κεντρικές υπηρεσίες του κόμματος γνώριζαν ότι διέθετε πρόσβαση σε συγκεκριμένα αρχεία με στοιχεία επικοινωνίας μελών και στελεχών, τα οποία κατά την ανάληψη των καθηκόντων του […] του ζητήθηκε να του τα αποστείλει μέσω WhatsApp και μέσω AirDrop, μετά την έναρξη της έρευνας της αρχής, και στη συνέχεια να τα καταστρέψει».

Το κρέμασμα από το κόμμα

Στις εξηγήσεις της προς την ανεξάρτητη αρχή η ΝΔ, σύμφωνα με την απόφαση 38/2024, φαίνεται να κρεμάει επί της ουσίας τα στελέχη της, καθώς αναφέρει ότι «καθένα φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως του αν έχει και κομματικές αρμοδιότητες και ιδιότητες είναι αυτόνομη προσωπικότητα, συνεπώς πράξεις ή παραλείψεις του καταρχήν και εφόσον δεν αποδεικνύεται το αντίθετο, λαμβάνουν χώρα χωρίς τη γνώση ή την εντολή του κόμματος και ότι τόσο η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ως πολιτευόμενη με το κόμμα όσο και ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, ως στέλεχος του κόμματος και ως έχων άριστη σχέση μαζί της, θα μπορούσαν δυνητικά να ενεργήσουν για δικούς τους σκοπούς». Και προσθέτει ότι «δεν έδωσε ποτέ εντολή στον Νίκο Θεοδωρόπουλο μέσω στελέχους ή οργάνου της, για εξυπηρέτηση της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου και δη μέσω WhatsApp για τον σκοπό της προβολής της επιστολικής ψήφου».

Η ΝΔ ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση εμπιστευτικότητας με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο», γεγονός άσχετο με την υπόθεση διότι, όπως υποστήριξε, «δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ έλλειψης σύμβασης και παράνομης επεξεργασίας, όπως η προώθηση του επίμαχου αρχείου, αφού τυχόν σύμβαση εμπιστευτικότητας θα αφορούσε το αρχείο μελών του κόμματος, δεν θα κάλυπτε σε καμία περίπτωση παρανόμως αποκτηθέν υλικό».

Documento Newsletter