Δεν βλέπει την ώρα για μπίζνες στη Γάζα – Πώς το σχέδιο Τραμπ ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή ακροδεξιά

Δεν βλέπει την ώρα για μπίζνες στη Γάζα – Πώς το σχέδιο Τραμπ ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή ακροδεξιά
Με τους αλαιστίνιους να επιστρέφουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους, στο πλαίσιο μιας εύθραυστης εκεχειρίας κι έπειτα από 15 μήνες γενοκτονικών επιθέσεων εναντίον τους από το Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε θέμα εκτοπισμού τους από τη Λωρίδα της Γάζας σε άλλες χώρες, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά, όπως είπε

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε ευθέως τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, ανοίγοντας την όρεξη των Ισραηλινών ακροδεξιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόβαλε την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ως το πρώτο επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής του, προτού καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του. Ομως στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ κυριαρχεί η ψυχή του επιχειρηματία, γεγονός που απέδειξε περίτρανα με την πρότασή του για να «καθαρίσει» και να «νοικοκυρευτεί» ο θύλακας, που παραπέμπει σε μια δεύτερη παλαιστινιακή Νάκμπα.

Ο μεγιστάνας δυσκολεύεται να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ γεωπολιτικής και real estate, θαμπωμένος πιθανότατα από τις ευκαιρίες που θα παρουσίαζε η αγορά ακινήτων σε μια Γάζα που θα έχει μετατραπεί σε θέρετρο για τουρίστες και Ισραηλινούς εποίκους. Η πρότασή του για την επίλυση του προβλήματος στη Γάζα σοκάρει με την απλότητά της: να μεταφερθούν 1,5 εκατ. άστεγοι Παλαιστίνιοι στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

«Κάτι πρέπει να γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, ο οποίος μίλησε επί του θέματος με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, προσθέτοντας: «Αυτήν τη στιγμή είναι κυριολεκτικά ένας τόπος ισοπεδωμένος. Σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί και άνθρωποι πεθαίνουν εκεί. Ετσι, θα προτιμούσα να εμπλακώ με κάποια από τα αραβικά κράτη για να χτιστούν κατοικίες σε μια διαφορετική τοποθεσία, όπου ίσως μπορούν να ζήσουν ειρηνικά για αλλαγή».

Επιδιώκοντας να ερημώσει τη Γάζα από τους κατοίκους της, ο Τραμπ ετοιμάζεται να υλοποιήσει τις επιθυμίες των ακροδεξιών φανατικών του Ισραήλ. Τα λεγόμενά του έχουν προκαλέσει –όπως ήταν αναμενόμενο– έντονες επικρίσεις. Παλαιστίνιοι πολιτικοί έκαναν λόγο για σχέδιο εθνοκάθαρσης σε βάρος των κατοίκων της Γάζας, ενώ οι Αίγυπτος και Ιορδανία απέρριψαν άμεσα την ιδέα. Αμφότερες έχουν συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ, αλλά υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή. Σήμερα, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι των δύο χωρών, φοβούνται ότι ο μόνιμος εκτοπισμός του πληθυσμού της Γάζας θα μπορούσε να καταστήσει κάτι τέτοιο αδύνατο.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν μπορεί ο Τραμπ να αναγκάσει την Αίγυπτο και την Ιορδανία να δεχτούν πρόσφυγες, δεδομένου ότι οι αμερικανικοί δασμοί, ένα από τα αγαπημένα οικονομικά εργαλεία του Τραμπ, ή οι ευθείες κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις δύο χώρες.

Μια τέτοια ρητορική ενέχει τον κίνδυνο να υπονομευτούν οι κεντρικές περιφερειακές διπλωματικές προσπάθειες. Η υιοθέτησή τους θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μετατόπιση από τη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ ότι η Γάζα πρέπει να είναι τμήμα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Θα ευθυγράμμιζε επίσης την κυβέρνηση Τραμπ με την ακροδεξιά πτέρυγα του Ισραήλ, που ονειρεύεται έναν εβραϊκό εποικισμό στη βόρεια Γάζα, με εκδίωξη Παλαιστινίων από την περιοχή.

Η πρόταση του Τραμπ ενθουσίασε τους εξτρεμιστές Ισραηλινούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός», και ο πρώην υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για υποκίνηση ρατσισμού κατά των Αράβων.

Εντονη ανησυχία εγείρει το αν το Ισραήλ θα επαναλάβει τις αιματηρές επιχειρήσεις του εναντίον της Γάζας μόλις αποσπάσει όλους τους εναπομείναντες ομήρους που κρατά η Χαμάς, προκειμένου να ωθήσει τα πράγματα στην κατεύθυνση που υποδεικνύει η πρόταση Τραμπ. Αλλωστε, ακόμη και ο ίδιος ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν είναι σίγουρος» ότι η εκεχειρία θα έχει διάρκεια.

«Ποδαρικό» από τον Νετανιάχου

Εν μέσω της εύθραυστης εκεχειρίας που οδήγησε σε προσωρινή παύση της 15μηνης σφαγής του Ισραήλ στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την επίσκεψη λέγοντας ότι «θα μιλήσω με τον Μπίμπι Νετανιάχου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον»..

Η συνάντηση, που θα λάβει χώρα μεθαύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, είναι μια ευκαιρία για τον Νετανιάχου, ο οποίος εξακολουθεί να υφίσταται πολιτική πίεση στο εσωτερικό, να υπενθυμίσει στον κόσμο την υποστήριξη που έχει λάβει το Τελ Αβίβ από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. Πέρυσι, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην υπερπολυτελή έπαυλη του Τραμπ στη Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, ο Τραμπ δεν απάντησε και αντέτεινε πως «θα μιλήσω με τον Νετανιάχου».

Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ και ο Νετανιάχου είναι πιθανό να ζητήσει από τον Τραμπ να μην καθυστερήσει ορισμένες παραδόσεις όπλων, όπως έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιθυμεί επίσης ο Τραμπ να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν και να ανανεώσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, αντιπάλου του Ιράν και πιο ισχυρής χώρας του αραβικού κόσμου.

Η Χαμάς συνεχίζει να έχει τον έλεγχο

Καθώς η σκόνη από τους βομβαρδισμούς κατακάθεται στη Γάζα, η Χαμάς, παρόλο που έχει αποδυναμωθεί σοβαρά, εξακολουθεί να ελέγχει σημαντικά τμήματα της γραφειοκρατίας και της αστυνόμευσης στην περιοχή. Οι δεδηλωμένοι στόχοι του Ισραήλ περιλάμβαναν επίσης, εκτός από την εξάλειψη της οργάνωσης, την καταστροφή των υποδομών της, κυρίως του τεράστιου δικτύου σηράγγων της. Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το εν λόγω δίκτυο της Χαμάς εξακολουθεί να είναι λειτουργικό σε μεγάλο βαθμό.

Η οργάνωση ανέφερε ότι το Ισραήλ «απέτυχε να επιτύχει τους επιθετικούς του στόχους» και πως «το μόνο που κατάφερε ήταν να διαπράξει εγκλήματα πολέμου που ντροπιάζουν την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας». Οι εικόνες της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων παρουσία των μαχητών της Χαμάς δείχνουν ότι στρατηγικά δεν έχουν αλλάξει πολλά. Για πρώτη φορά από τα μέσα του 2024 η οργάνωση φαίνεται να στρατολογεί νέους μαχητές ταχύτερα από ό,τι οι IDF μπορούν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τους προηγούμενους. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούν να κάνουν οι ισραηλινές δυνάμεις για να αποδυναμώσουν τους πληρεξούσιους συμμάχους της Χαμάς.

Aναζητούνται λομπίστες με πρόσβαση στον Λευκό Οίκο

Χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται από τον νέο πρόεδρο ψάχνουν εναγωνίως βοήθεια

Με τις ΗΠΑ να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους επί της δεύτερης προεδρίας Τραμπ –βασισμένης στην απόλυτη συγκέντρωση εξουσίας– οι παγκόσμιοι πολιτικοί και οικονομικοί συσχετισμοί διαφοροποιούνται, με αποτέλεσμα οι διεθνείς παίκτες να επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους ενόσω ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αλλάζει τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η απρόβλεπτη φύση του επιχειρηματία, με την αμφιλεγόμενη στάση και τις τολμηρές κινήσεις του, θα μπορούσε είτε να οδηγήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε διαφορετική κατεύθυνση είτε να διαμορφώσει το έδαφος για σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις.

Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει δυναμικά την ατζέντα του από την πρώτη του μέρα στο οβάλ γραφείο, δοκιμάζοντας τα όρια της εξουσίας του και αυτά των θεσμών. Ο Τραμπ επισφράγισε την πρώτη εβδομάδα της προεδρίας του χρησιμοποιώντας τον εκφοβισμό για να επιβάλει την αμερικανική ισχύ στο εσωτερικό, αλλάζοντας ριζικά και απότομα τη γραμμή πλεύσης και στις διεθνείς σχέσεις. Στον απόηχο του τυφώνα «Τραμπ 2.0», μια σειρά από χώρες ξεκίνησαν να αναζητούν λομπίστες που έχουν δεσμούς με τη νέα κυβέρνηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Δανία, μια χώρα που ιστορικά δεν δαπανούσε ιδιαίτερα στο λόμπι της Ουάσινγκτον. Τα πράγματα άλλαξαν όμως λίγες μέρες προτού αναλάβει ο Τραμπ επισήμως καθήκοντα, όταν διακήρυξε την πρόθεσή του να προσαρτήσει (ή ακόμη και να καταλάβει) τη Γροιλανδία, που αποτελεί αυτόνομο δανικό έδαφος. Εκτοτε, όπως αποκάλυψαν οι «New York Times», η πρεσβεία της Δανίας άρχισε να αναζητά λομπίστες που να έχουν δεσμούς με τον νέο πλανητάρχη.

Δεν είναι όμως μόνο η περίπτωση της Δανίας. Ορισμένες χώρες που αισθάνονται απειλή από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ, τους δασμούς, τις μειώσεις βοήθειας ή τις μαζικές απελάσεις μεταναστών έχουν ζητήσει επειγόντως βοήθεια στην K Street (γνωστή οδός στην Ουάσινγκτον ως κέντρο λόμπι) για να πλοηγηθούν με ασφάλεια στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.

Ο Παναμάς, ο οποίος βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο του Τραμπ για τον έλεγχο της διώρυγάς του, φέρεται να υπέγραψε συμβόλαιο τρεις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου, βάσει του οποίου θα πληρώσει σχεδόν 2,5 εκατ. δολάρια σε λομπίστες, συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος συμμάχου του Τραμπ Ντέιβιντ Τζ. Ούρμπαν από το BGR Group.

Ακόμη και η Νότια Κορέα, η οποία θα μπορούσε να υποστεί σημαντικό πλήγμα από τους αμερικανικούς δασμούς, επέκτεινε το σώμα του λόμπι της μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τον πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Μπράιαν Λάντζα και την ομάδα του από τη Mercury Public Affairs.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένες κυβερνήσεις για λομπίστες με διασυνδέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ καταδεικνύει την αβεβαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο ακόμη και οι μακροχρόνιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ο «πόλεμός» του με την Κολομβία, την οποία απείλησε με δασμούς αν δεν δεχόταν τον επαναπατρισμό μεταναστών, έδειξε πόσο γρήγορα θα μπορούσε να κλιμακωθεί οποιαδήποτε ένταση.

Η «τακτική του εκφοβισμού» των ΗΠΑ προς την Κολομβία με όπλο τους δασμούς για το ζήτημα των μεταναστών δημιουργεί διπλωματικό «προηγούμενο» και καταδεικνύει ότι η προσέγγιση Τραμπ θα προκαλέσει τεράστια παγκόσμια αναστάτωση.

Διαβάστε επίσης

Το έλλειμμα συναλλαγών πριονίζει την οικονομία

Έγκλημα των Τεμπών: «Βαβέλ» η αντιπολίτευση την ώρα που η κοινωνία βράζει

Το διαρκές έγκλημα και η ένοχη στάση Μητσοτάκη – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Μέλος της οικογένειας του Μητσοτάκη, τον κατηγορεί για συγκάλυψη στα Τέμπη

Μισέλ-Gate: Ζητούν 3,8 εκατομμύρια ευρώ από την Ασημακοπούλου για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Documento Newsletter