Δεν βιάζεται η ΡΑΕ για τον υπολογισμό της αισχροκέρδειας από τους παραγωγούς ενέργειας

Δεν βιάζεται η ΡΑΕ για τον υπολογισμό της αισχροκέρδειας από τους παραγωγούς ενέργειας

Τέλη Απριλίου αναμένεται ο υπολογισμός των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας από τη ΡΑΕ τη στιγμή που το κόστος του ρεύματος τραβά την… ανηφόρα, προκαλώντας ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός -έστω και ετεροχρονισμένα- αναγνώρισε στις 23 Μαρτίου την κερδοσκοπία από την πλευρά των παραγωγών ενέργειας, γνωστοποιώντας πως είχε ήδη ζητήσει σχετικό έλεγχο από τη ΡΑΕ.

Στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επιδότηση της αισχροκέρδειας, αλλά επισήμανε πως τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των παραγωγών ενέργειας ανέρχονται σε 1,4 δισ. Ευρώ.

«Σε δυο εβδομάδες…»

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται η γνωμοδότηση της Αρχής, η οποία θα αποσταλεί επισήμως στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υλοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης τη δημόσια δέσμευσή του για φορολόγηση των υπερκερδών.

Στο ερώτημα του documentonews.gr για το κατά πόσον ο υπολογισμός των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, οι πηγές προτίμησαν να μην πάρουν θέση, περιμένοντας το «πόρισμα» των αρμόδιων υπηρεσιών της Αρχής.

Πρόσθεσαν δε πως είναι κατανοητός ο τρόπος που έγινε ο υπολογισμός του ποσού των 1,4 δισ. ευρώ από την αξιωματική αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας πως η αντίστοιχη διαδικασία θα διεκπεραιωθεί από τη ΡΑΕ με πιο τεχνοκρατικό τρόπο.

«Δεν είναι όλοι συνεργάσιμοι»

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αυτή η καθυστέρηση να δίνει περιθώρια για λογιστικές αλχημείες στους παραγωγούς ενέργειας, οι πηγές αποκάλυψαν ότι δεν ήταν όλες οι εταιρίες συνεργάσιμες στην αποστολή στοιχείων, ενώ εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις εταιρίες ορκωτών λογιστών που θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν τη συγκεκριμένη δουλειά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter