«Δεν θα υποταχθούμε»: Δυναμική απάντηση των εκπαιδευτικών ενάντια στις διώξεις (Videos)

«Δεν θα υποταχθούμε»: Δυναμική απάντηση των εκπαιδευτικών ενάντια στις διώξεις (Videos)

Συγκέντρωση από συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα Προπύλαια. Εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες και φοιτητές μίλησαν στο μικρόφωνο και απαίτησαν δημόσια δωρεάν παιδεία. 

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η εκπαιδευτικός Χρύσα Χοτζόγλου, η οποία βρίσκεται υπό δίωξη, καθώς έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, λόγω συμμετοχής της σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση. Μάλιστα, παράλληλα εκκρεμεί και η υπόθεση του αναπληρωτή εκπαιδευτικού και μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Δημήτρη Χαρτζουλάκη.

Η Χ. Χοτζόγλου μίλησε στο documentonews.gr, αναφέροντας τα εξής: 

Λέγομαι Χρύσα Χατζόγλου, είμαι εκπαιδευτικός στην ΕΛΜΕ Πειραιά, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο 8ο ΓΕΛ Πειραιά. Εκκρεμεί μία δίωξη, έχει ασκηθεί δίωξη, έχουν ασκηθεί κατηγορίες απέναντι σε εμένα και έναν συνάδελφο ακόμη, τον Δημήτρη τον Χαρτζουλάκη, για μία κινητοποίηση που έγινε στον χώρο του σχολείου του δικού μου, από κοινού με συναδέλφους και μαθητές. Μία κινητοποίηση η οποία ήταν μία κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στην αξιολόγηση. Στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα που δίνει ο κλάδος εδώ και πολλές δεκαετίες ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης, που σημαίνει κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών και πειθάρχηση για τους εκπαιδευτικούς. Στα πλαίσια αυτής της κινητοποίησης είχαμε την ακύρωση μίας εκπαιδευτικού, μίας αξιολογικής διαδικασίας, κάτι που οδήγησε στην πειθαρχική δίωξη δύο εκπαιδευτικών, του Δημήτρη και εμένα. Ο Δημήτρης είναι αναπληρωτής. Εγώ είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός 23 χρόνια και για τη δική μου περίπτωση έχει ασκηθεί και η κατηγορία με το ερώτημα από την πλευρά του υπουργού της θέσης της δικής μου σε δυνητική αργία. Δυνητική αργία σημαίνει ότι ένας υπάλληλος για τον οποίο εκκρεμεί απόφαση απόλυσης από το Δημόσιο ενδεχομένως μέχρι να ολοκληρωθούν και να αποδοθούν οι ποινές, να απομακρύνεται από την υπηρεσία, από το σχολείο δηλαδή, στο οποίο εργάζεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Εμείς στις 23 του Οκτώβρη περάσαμε αυτή τη διαδικασία. Εγώ ήμουν μέσα στην ακρόαση. Ένα πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο έκανε κάποιες ερωτήσεις. Έξω από το πειθαρχικό συμβούλιο. Υπήρχαν 1.000 άνθρωποι οι οποίοι διαδήλωναν. Συνάδελφοι αλληλέγγυοι, αντιλαμβανόμενοι ότι αφορά σε μια συνδικαλιστική δίωξη. Μια δίωξη που έχει στόχο να τρομοκρατήσει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Απαιτώντας να παύσουν οι διώξεις και οι δίκες μας, αλλά και μια σειρά διώξεων που γίνονται και εκτυλίσσονται αυτό το διάστημα σε όλη την Ελλάδα, σε εκπαιδευτικούς που με έναν αντίστοιχο τρόπο, συμμετέχοντας σε αποφάσεις του κλάδου μέσω της απεργίας, αποχής, αντιστέκονται στην επιβολή αυτού του μέτρου. Το αποτέλεσμα ήταν για αυτό το κομμάτι της θέσης μου σε αργία η αρνητική γνωμοδότηση εκ μέρους του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Άρα γνωμοδότησαν ενάντια σε αυτή τη δίωξη;

Γνωμοδότησαν ενάντια σε αυτή τη δίωξη. Βέβαια, την τελική απόφαση τη λαμβάνει ο Υπουργός. Είμαστε βέβαιοι ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι κινητοποιήσεις (η κινητοποίηση εκείνη τη μέρα ήταν και μέρα απεργίας) αν δεν υπήρχαν και τα εκατοντάδες ψηφίσματα από όλη την Ελλάδα συμπαράστασης, οι χιλιάδες υπογραφές από όλη την Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις, η δημοσιοποίηση και η πλατιά αλληλεγγύη του κόσμου και των γονιών και του απλού λαού που αντιλαμβάνεται ότι η πειθάρχηση των εκπαιδευτικών έρχεται ακριβώς για να πειθαρχήσουν οι ίδιοι τους μαθητές τους, επειδή περνάνε πολύ σκληρά μέτρα στο σχολείο αυτή την περίοδο και την προηγούμενη, τα οποία διώχνουν τους μαθητές από το σχολείο τα πιο φτωχά παιδιά. Μέτρα όπως είναι η τράπεζα θεμάτων, όπως είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως είναι το νέο, το νέο ποινολόγιο που περιορίζει τη δυνατότητα να μάθουν να αγωνίζονται μέσα στο σχολείο. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, για να περάσουν αυτά τα μέτρα που είναι βάρβαρα για τους μαθητές και τους περιθωριοποιούν και τους στερούν τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Γι αυτό χρειάζονται και οι καθηγητές να είναι φοβισμένοι και πειθαρχημένοι. Ακριβώς επειδή για τους εκπαιδευτικούς είναι δύσκολο αυτό το κομμάτι, είμαστε πολλές ώρες μέσα στην τάξη με τα παιδιά.

Αγαπάμε αυτή τη νεολαία και θέλουμε από κοινού μαζί της να αγωνιστούμε για ένα μέλλον που να είναι όμορφο και όχι μαύρο, σαν αυτό που τους υπόσχεται η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις διαχρονικά και το σύστημα. Και με την προοπτική τη μαύρη του πολέμου μπροστά. Κάτι που το αντιλαμβάνονται και οι μαθητές. Γι αυτό εμείς λέμε και δηλώνουμε σε κάθε βήμα που μας δίνεται ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τη νεολαία και τους μαθητές μας για ένα όμορφο μέλλον, για το δικαίωμα τους να σπουδάζουν, να βρίσκουν μετά δουλειά, να ζουν αξιοπρεπή δουλειά και αντίστοιχα και εμείς για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Σήμερα αγωνιζόμαστε. Κάναμε εδώ τη συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις. Παράλληλα όμως ο κλάδος είναι σε κινητοποίηση. Έχουμε μπροστά τη μεγάλη απεργία στις 20 Νοέμβρη. Είναι μια απεργία που αφορά όλους τους εργαζόμενους βέβαια και εκεί θα διεκδικήσουμε και εμείς μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο της εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην αξιολόγηση, ενάντια στις διώξεις και βέβαια ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων. Ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί αυτή τη χρονιά σε όλη την Ελλάδα και που έχει επιφέρει πολυπληθέστατα τμήματα μέσα στα σχολεία και έχει δυσχεράνει πάρα πολύ την Καθημερινή, την παιδαγωγική και τη μαθησιακή διαδικασία μέσα στα σχολεία.

Ακολουθεί ένα από τα καλέσματα της συγκέντρωσης από τον Α’ Σύλλογο Αθηνών:

Η φετινή σχολική χρονιά είναι η δυσκολότερη που βιώσαμε ποτέ. Η κυβέρνηση, από τον Ιούλιο ακόμα, έχει επιδοθεί σε ένα πογκρόμ απειλών, εκβιασμών, κυνηγιού κεφαλών εκπαιδευτικών, επιδιώκει με το σουγιά στο κόκκαλο και το λουρί στο σβέρκο να επιβάλει την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, στρατηγικό βήμα για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, την κατηγοριοποίησή του, το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και την υποταγή των εκπαιδευτικών στα σχέδιά τους.

Η εκπαίδευση, χωρίς υπερβολές, ζει μέρες τρομοκρατίας. Ένας εσμός πρόθυμων στελεχών εκπαίδευσης ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ παρά μόνο με την «Επιχείρηση Αξιολόγηση» και την καθυπόταξη των εκπαιδευτικών.

Των εκπαιδευτικών που την ίδια στιγμή δίνουν τη μάχη να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σχολείο, με μισθούς πείνας, με το 1/3 να βιώνει πολύχρονη ελαστική εργασία με λειψά δικαιώματα και το άλλο 1/3 να αγκομαχά σε ηλικίες που έπρεπε ήδη να είναι στη σύνταξη. Σε πληθωρικά τμήματα, με πάνω από 1000 συμπτύξεις τμημάτων πανελλαδικά, σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, χωρίς τις παράλληλες στηρίξεις και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό που απαιτείται, με κενά προσωπικού που καλύπτονται όπως-όπως. Με τις πλατφόρμες καταγγελιών και αναφορών να έχουν πάρει φωτιά και τα πειθαρχικά με κάθε αφορμή να πηγαίνουν σύννεφο. Με διώξεις ακόμα και για το περιεχόμενο της διδασκαλίας μας, ακόμα και για την ελεύθερη έκφραση των μαθητών μας!

Το management δε θα νικήσει την παιδαγωγική , η γραβάτα δε θα νικήσει την κιμωλία

Ως εδώ λοιπόν! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εδώ και χρόνια και βγαίνουμε ξανά στο δρόμο. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, το κατεστημένο πολιτικό σύστημα είναι εναντίον μας. Τέλος στη φίμωση και τη λογοκρισία. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή.

  • Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
  • Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ της Αττικής να πάρουν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο που προτάθηκε από πολλά σωματεία στην πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ συντονισμού και αγώνα.
  • Καλούμε τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και κλιμάκωσης του αγώνα.
  • Καλούμε τους γονεϊκούς φορείς να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να συνεργαστούμε σε κοινό πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα.
  • Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες αντίστασης και αγώνα να πάρουν θέση μάχης στο πλευρό μας. Τα εκπαιδευτικά σωματεία πάντα βρίσκονται στο πλευρό κάθε διωκόμενου/ης εργαζόμενου/ης. Σήμερα ζητάνε τη δική σας έμπρακτη αλληλεγγύη. Σταθείτε στο πλευρό μας, για το δικαίωμα όλων των παιδιών σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που να τους αξίζει και για το δικαίωμα στην απεργία.
  • Καλούμε τον κόσμο των γραμμάτων, του πολιτισμού και της τέχνης, της μαχόμενης (και διωκόμενης) δημοσιογραφίας να δείξει την αλληλεγγύη του σε αυτό το δύσκολο αγώνα.
  • Καλούμε τους μαχόμενους δικηγόρους του κινήματος να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα μας, να υπερασπίσουν στο πεδίο της νομικής επιστήμης (που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ) το δικαίωμα στην απεργία, στην αντίσταση, στον αγώνα, στην παιδαγωγική ελευθερία.

Γιατί απέναντί μας έχουμε μια βάρβαρη πολιτική, που έχει στρατηγική, σχέδιο, να παίρνει τα πάντα από τους πολλούς, για να τα δίνει στους λίγους. Αλλά κι εμείς έχουμε το δικό μας σχέδιο σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας. Με το μόνο μέσο που διαθέτουμε και φέρνει πραγματικά αποτελέσματα, τον μαζικό, συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, την αυτοοργάνωσή μας στη βάση των εκπαιδευτικών, το πλατύ κοινωνικό μέτωπο στοχεύοντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους τον πραγματικό αντίπαλο.

ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι – πάρε θέση αγώνα»

Διαβάστε επίσης

Πιτ Χέγκσεθ: Βετεράνος στρατιωτικός, παρουσιαστής του Fox – Ποιος είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το υπουργείο Άμυνας

Σκηνές επταετίας σε σχολείο της Λέσβου: Αστυνομικοί εισέβαλαν στο Γυμνάσιο – Λύκειο Μανταμάδου – «Ανέκριναν» μαθητές για περσινή κατάληψη

Ο Μασκ στο υπουργείο Αποτελεσματικότητας: Ο ρόλος, ο συνοδοιπόρος και η ατάκα Τραμπ για το νέο «Manhattan Project»

Καιρός: Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (LIVE)

Documento Newsletter