«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν», διαμηνύει η Πελόζι – Παγκόσμια ανησυχία από τις στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκινά η Κίνα

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν», διαμηνύει η Πελόζι – Παγκόσμια ανησυχία από τις στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκινά η Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνουν πίσω από τη θέση τους αυτή, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ταϊπέι που επικρίνεται σφοδρά από την Κίνα επισημαίνοντας πως «η αντιπροσωπεία μας ήλθε στην Ταϊβάν για να καταστήσει ξεκάθαρα σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν».

Μολονότι σεβόμαστε την πολιτική της «Ενιαίας Κίνας», η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, τόνισε η Πελόζι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, πρόσθεσε η Πελόζι.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν ως αποτέλεσμα της επίσκεψής της, η Πελόζι δήλωσε πως ο νόμος των ΗΠΑ για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων ανοίγει την πόρτα για καλύτερες οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το στάτους κβο στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε η Τσάι προσθέτοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, που ανακοινώθηκαν ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι, είναι μια ανώφελη αντίδραση.

 

Προειδοποίηση του Κινέζου πρεσβευτή

Την ίδια στιγμή, ο  Κινέζος πρεσβευτής στη Βρετανία Ζενγκ Ζεγκουάνγκ προειδοποίησε χθες, Τρίτη, για «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου επισκεφτούν την Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα “The Guardian”.

Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας και θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σοβαρές συνέπειες για τις σινοβρετανικές σχέσεις, όπως δήλωσε ο Ζεγκουάνγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη Ταϊβάν έχει σημάνει “κόκκινο” συναγερμό για τις σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ προκαλώντας παράλληλα παγκόσμια ανησυχία μετά τις συνεχείς προειδοποιήσεις του Πεκίνου για σοβαρές συνέπειες. Παρά τις προειδοποιήσεις, η Πελόζι προσγειώθηκε χθες Τρίτη στη Ταϊβάν δηλώνοντας πως «η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της χώρας. Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».

Το Πεκίνο θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» 

Το Πεκίνο ωστόσο θέλησε να δείξει με κάθε τρόπο την δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή της «Σιδηράς Κυρίας» των Δημοκρατικών και έθεσε σε εφαρμογή  μια σειρά από στρατιωτικά και οικονομικά αντίμετρα. Νωρίς την Τρίτη η Κίνα συγκέντρωσε αποβατικές δυνάμεις στη νότια ακτή της, απέναντι από την Ταϊβάν και στη συνέχεια απέκλεισε τον εναέριο χώρο πάνω από τα Στενά για όλες τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει στρατιωτική άσκηση το χάραμα και αναμένεται να περικυκλώσει την Ταϊβάν. Συγκεκριμένα το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις». Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια με πραγματικά πυρά, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Στην άλλη πλευρά του στενού, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις, όπως ιδίως την αναστολή της εξαγωγής άμμου στην Ταϊβάν. Πρόκειται για πρώτη ύλη-κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.

Η απόφαση αυτή της Προέδρου της Βουλής να μεταβεί στην Ταϊβάν μεταφράζεται από πλευρά της Κίνας ως ένα βαρύ, θεσμικό ολίσθημα στο οποίο υπέπεσαν οι ΗΠΑ περιγράφοντας την επίσκεψη της Πελόζι ως κίνηση με «σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτική βάση των σχέσεων Κίνας- ΗΠΑ», δηλαδή ως ευθεία ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική πολιτική της χώρας.

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω», παρά τις στρατιωτικές απειλές της Κίνας

Αυτό διαμηνύει η πρόεδρος της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν, μπροστά στις απειλές του Πεκίνου.

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την κυρία Πελόζι.

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος από λάθος υπολογισμό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ταϊβάν προσπάθησαν να φανούν αποφασιστικοί και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ψύχραιμο τον πληθυσμό. «Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενίσχυσε τις προετοιμασίες του και θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο τη χρονική στιγμή που κρίνει εκείνο», ανέφερε.

Ο στρατός θα «μείνει στις θέσεις του και θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια. Ζητάμε από το κοινό να παραμείνει ήρεμο και να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις».

Το ΥΠΕΞ της Κίνας κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις για την επίσκεψη Πελόζι

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σίε Φενγκ κάλεσε επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς αργά το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας εξηγήσεις για την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπογραμμίζοντας ότι η Πελόζι προκαλεί σκοπίμως και «παίζει με τη φωτιά», ο Σίε Φενγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη συνιστά σοβαρή παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας», υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

«Η κίνηση είναι εξαιρετικά κραυγαλέα και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών.

Υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, επεσήμανε μια σειρά ενεργειών που υποδηλώνουν – σύμφωνα με τον ίδιο – μια αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον: ειδικότερα, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η Ταϊβάν δεν αναφέρεται ως «τμήμα της Κίνας», έχει ενταχθεί στη λεγόμενη «στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού, έχουν αναβαθμιστεί οι δεσμοί της Ουάσινγκτον με την Ταϊπέι, αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων (…) και η υποστήριξη σε αυτονομιστικές δραστηριότητες για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Προειδοποίησε ότι η αμερικανική πλευρά «θα πληρώσει το τίμημα» για τα λάθη της και προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν πρακτικά μέτρα για να αναιρέσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω στον λάθος δρόμο, κλιμακώνοντας την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Σίε Φενγκ, ο οποίος κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα και σταδιακά «θα επιστρέψει στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας», τόνισε. «Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», συμπλήρωσε.

 

 

Documento Newsletter