Με τη διαδικασία της επανάληψης προσπαθεί να πείσει ο υφυπουργός Κοινωνικής ασφάλισης ότι το σύστημα Πινοσέτ που προσπαθεί να επιβάλει στις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσει σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών από τις σημερινές επικουρικές συντάξεις…
Στις συνεντεύξεις αυτές που δίνονται κατά ριπάς και μόνο σε συστημικά ΜΜΕ (προφανώς για να μην υπάρχει αντίλογος) ο κος Τσακλόγλου εκφράζει πεποίθηση (μάλλον θεωρεί εαυτόν αυθεντία που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση) χωρίς τις περισσότερες φορές να ξεκαθαρίζει με εδραία επιχειρηματολογία που εδράζεται αυτή του η πεποίθηση.
Ο κ. Τσακλόγου, όπως έχει αναλύσει το Documento θεωρεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα απομυζήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και θα παίξουν τα χρήματα του κόπου τους σε χρηματιστηριακά παιχνίδια θα φέρουν τεράστια κέρδη που θα μοιραστούν στους εργαζόμενους… Το τι έχει συμβεί στη Χιλή με το σύστημα Πινοσέτ έχει αποτυπωθεί στο Documento.
Μία έρευνα αποκαθηλώνει την ιδιωτική ασφάλιση
Το ζήτημα είναι ποιες εταιρείες θα αναλάβουν αυτό το εγχείρημα. Προφανώς πρόκειται για τις ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα… Εδώ λοιπόν έρχεται μία σχετική έρευνα της KPMG, να αποκαθηλώσει τα πεπραγμένα της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας. Παράλληλα ξεγυμνώνει και τον κο Τσακλόγου που θεωρεί ότι οι τοποθετήσεις αυτών των εταιρειών στον διεθνή χρηματιστηριακό τζόγο να φέρουν χρήματα στους ασφαλισμένους…
Αυτό που εξάγει ως συμπέρασμα η έρευνα είναι η χώρα μας εμφανίζεται με πολύ μικρή εξοικείωση έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εξοικείωση των ελλήνων με τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης βρίσκεται μόλις στο 2,42%, όταν, για παράδειγμα, στην Ταιβάν και το Χονγκ Κονγκ προσεγγίζει το 20%, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 10,3%.
Απατεωνίστικες πρακτικές και εκβιαστικές συμπεριφορές
Στις κυρίαρχες αιτίες αυτού του φαινομένου η ίδια έρευνα εντάσσει το γεγονός ότι υφίσταται έλλειψη ειλικρίνειας και διαφάνειας και ως προς τις αυξήσεις των προγραμμάτων υγείας, τόσο των ισόβιων, αλλά και ετησίων, από πλευράς των εταιρειών. Σύμφωνα με την KPMG, οι κρυφές, επιλεκτικές και δυσανάλογες με την ηλικία και την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου αυξήσεις ασφαλίστρων και ιδιαίτερα σε περιόδους ζωής των ασφαλισμένων που χρειάζονται περισσότερο την κάλυψη, φαντάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις εκβιαστικές. «Στην ίδια κατεύθυνση είναι και πολιτικές προσέλκυσης ασφαλισμένων μέσω χαμηλών ασφαλίστρων και προσφορών, αλλά με αδιαφάνεια στις μελλοντικές αυξήσεις. Γιατί ο καταναλωτής να μην έχει εκ των προτέρων ενημέρωση για το ενδεικτικό κόστος της ασφάλισης ανάλογα την ηλικία του, ώστε να γνωρίζει το ενδεικτικό ύψος των ασφαλίστρων – σε τρέχουσες τιμές – σε διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής του;», αναγράφεται χαρακτηριστικά στην έρευνα της KPMG.
Εδώ λοιπόν εισέρχεται το μεγάλο ζήτημα για τον κο Τσακλόγλου και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην ουσία θέλουν να στείλουν 60 δις ευρώ ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης που υιοθετούν εκβιαστικές και απατεωνίστικες λογικές κατά την κατάρτιση ιδιωτικών συμβολαίων σε ασφάλιση ζωής και υγείας. Τι κάνει τον κο καθηγητή να πιστεύει ότι θα λειτουργήσουν με άλλο τρόπο στο θέμα της διαχείρισης του πακτωλού χρήματος από την επικουρική ασφάλιση και την τοποθέτηση των χρημάτων αυτών στο παγκόσμιο τζόγο των χρηματιστηριών;