Δεν κρύβεται η χαρά του μητροπολίτη Δωρόθεου για τη νίκη της ΝΔ!

Την χαρά του για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές δεν μπορούσε να συγκρατήσει ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’. Παραγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει πλήρως τον ρόλο του, –ήταν ομιλητής και στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία-, ο μητροπολίτης απέστειλε μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές, στις 9 Ιουλίου 2019, επιστολή στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο, την οποία έχει στην κατοχή του το documentonews.gr.

«Μάθημα το εκλογικό αποτέλεσμα»

Κι ενώ στην αρχή της επιστολής ο μητροπολίτης συγχαίρει τον Ν. Συρμαλένιο για την επανεκλογή του, στη συνέχεια αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή της επιστολής, που δεν είναι άλλοι από την νουθεσία του βουλευτή. Νουθεσία που προέκυψε από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Τήνο, γεγονός που σύμφωνα με τον μητροπολίτη ελπίζει να επέφερε ένα «μάθημα» στον βουλευτή.

Γράφει συγκεκριμένα ο μητροπολίτης: «Όπως αντιληφθήκατε από το αποτέλεσμα των εκλογών και των ποσοστών, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ιερά νήσο Τήνο (ΝΔ 40,47%, ΣΥΡΙΖΑ 33,12%) το μόνο το οποίο κερδίσατε από την υπόθεση της, ως μη όφειλε, αναμείξεώς σας στα εσωτερικά του Ιερού Ιδρύματος ήταν να μου δημιουργήσετε παραπικρασμό, και τούτο διότι, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσα, κατ’ εντολήν Της, στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια του Συλαλλητηρίου για το θέμα της Μακεδονίας, το κείμενο το οποίο μου εδόθη από Αυτήν!».

Διαβάστε ακόμη: Αγία τριάδα χρυσοδάκτυλων για τα τάματα της Τήνου

Στη συνέχεια της επιστολής του αναφέρεται πιο αναλυτικά… στα όσα δεινά πέρασε ο ίδιος και το Ίδρυμα λόγω ΣΥΡΙΖΑ: «Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι και σας σέβομαι, και σας τιμώ και σας αγαπώ και δεν ανέμενα να μου στερήσετε την ψήφο μου κατά την επιτέλεσε των καθηκόντων μου, ως προέδρου του ΠΙΙΕΤ, με τις αμπελοφιλοσοφίες του κ. Ξυδάκη (ο οποίος σημειωτέον δεν εξελέγη στη Β’ Αθηνών) και τη συνέργεια και των άλλων δύο βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπειαν, ούτε όφελος από τη συγκεκριμένη επιλογή σας είχατε, ούτε ο κ. Δήμαρχος Τήνου σας υπεστήριξε, όπως ελπίζατε ότι θα έπραττε, ούτε ο λαός της Τήνου σας εψήφισε και εστήριξε. Το μόνο καλό, που προέκυψε για σας, ίσως, είναι το μάθημα να μην εμπιστεύεσθε άκριτα όσους σας χρησιμοποιούν για ιδιοτελή συμφέροντα και προσωπικές τους επιδιώξεις».

Από αυτοτελές Ίδρυμα στα χέρια της Εκκλησίας

Ο μητροπολίτης αναφέρεται στο ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ανετραπήκαν δύο νόμοι βάσει των οποίων ο ex officio πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, μητροπολίτης Σύρου και Τήνου, απέκτησε δικαίωμα ψήφου στην εκλογή για τις δύο θέσεις αντιπροέδρου και γραμματέα στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), ενώ παράλληλα, κατά παράβαση της ρητής εντολής, με διαθήκη, των ιδιωτών κτητόρων του Ιδρύματος της Παναγίας να μην εμπλακεί η Εκκλησία στη διοίκηση, αυτό εντάχθηκε στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, πέρασε δηλαδή στα χέρια της. Ετσι, η επί 200 χρόνια εννεαμελής λαϊκή διοίκηση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έγινε πλέον δεκαμελής, όχι απλώς με τη συμμετοχή, αλλά κυρίως με την προεδρία του εκάστοτε οικείου μητροπολίτη. Εν προκειμένω του Σύρου Δωρόθεου, ο οποίος μαζί με τον τότε υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο και τους βουλευτές που κατέθεσαν τις επίμαχες τροπολογίες (Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, και Αννα Καραμανλή, βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ) γνώρισαν την οργή των Τηνιακών.

Η πλευρά του δήμου υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι έτσι ενισχύεται η θέση της Εκκλησίας, καθιστώντας ουσιαστικά το ΠΙΙΕΤ εκκλησιαστικό ίδρυμα. Στις 26/2/2018 ο πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανέτρεψε τους νόμους του 2014 και προέβλεψε τη λήξη της θητείας της διοικούσας επιτροπής, προβλέποντας νέες εκλογές.

Αυτό που παρέλειψε βέβαια να αναφέρει στην επιστολή του ο μητροπολίτης Δωρόθεος, είναι ότι όταν ψηφίστηκαν οι επίμαχοι νόμοι το 2014, οι πληροφορίες τον θέλουν να φυγαδεύτηκε με σκάφος του Λιμενικού από το νησί για να αποφύγει την οργή των Τηνιακών, οι οποίοι του χρέωσαν ότι μεθόδευσε την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας του ευαγούς Ιδρύματος της Παναγίας της Τήνου, το οποίο από αυτοτελές και λαοδιοίκητο επί δύο ολόκληρους αιώνες, δια νόμου, κυριολεκτικά εν μια νυκτί πέρασε στα χέρια της Εκκλησίας.

«Υπερβαίνετε τον ρόλο σας»

Η επιστολή του μητροπολίτη οδήγησε σε απαντητική αποστολή από τον Ν. Συρμαλένιο λίγες ημέρες αργότερα, την οποία επίσης έχει στην κατοχή του το documentonews.gr. Σε αυτήν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που σχολιάζει ότι στην επιστολή του μητροπολίτη «διαφαίνεται κατά πρώτον σαφής διάθεση νουθεσίας και κατά δεύτερον ένα αίσθημα προσωπικής σας δικαίωσης, το οποίο υποτίθεται ότι εξάγεται από το εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει «σαφέστατα το ρόλο σας ως ανώτατου θρησκευτικού λειτουργού της περιοχής μας».

Διαβάστε ακόμη: Η αρπαγή του χρυσού της Μεγαλόχαρης

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο μητροπολίτης αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Συρμαλένιος υπογράμμισε ότι «οι εκλογές δεν διεξήχθησαν με επίδικο θέμα τις διατάξεις για το ΠΙΙΕΤ, αν αυτό επιθυμούσατε Σεβασμιότατε, ας ζητούσατε να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα στην Τήνο, έτσι ώστε να εκφραστεί η πραγματική θέληση του Τηνιακού λαού, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν έγινε, αντίθετα υπήρξε πλήρης αγνόηση τόσο της κοινωνίας του νησιού όσο και των φορέων της, όταν τον Οκτώβριο του 2014 άλλαξε αιφνιδιαστικά το καθεστώς του ΠΙΙΕΤ κατά παράβαση της λειτουργίας και της μακρόχρονης ζωής του κατά 200 περίπου χρόνια».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον βουλευτή «το εκλογικό αποτέλεσμα της Τήνου 33,12% αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο καλύτερο ποσοστό του στις Κυκλάδες και μάλιστα πάνω από τον μέσο όρο του αποτελέσματός μας στον νομό (28,4%), ενώ να σημειωθεί ότι στην έδρα της Μητροπόλεώς σας στη Σύρο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 38,89%. Κατά συνέπεια, δεν νομίζω ότι ένας αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να εκλάβει ως αποδοκιμασία τα συγκεκριμένα αποτελέσματα».

«Πλεονεξία και καταχρηστική άσκηση εξουσίας»

Μάλιστα, ο Ν. Συρμαλένιος αναρωτιέται για την «πικρία» που εξέφρασε ο μητροπολίτης Δωρόθεος, από τη στιγμή που «το ΠΙΙΕΤ με την παρέμβασή μας επανήλθε στο καθεστώς και στον χαρακτήρα που σαφώς είχαν περιγράψει οι κτήτορες και υπό το οποίο το Ίδρυμα εργάστηκε επιτυχώς, υπηρετώντας τους θρησκευτικούς και κοινωφελείς στόχους του. Και επίσης δεν κατανοώ πολύ περισσότερο την πικρία σας για τη δήθεν απώλεια της ψήφου σας, αφού παραμένετε θεσμικά ως ισόβιος πρόεδρος του Ιδρύματος, κατά συνέπεια έχετε τον πρώτο λόγο σε όλες τις υποθέσεις του. Εκτός εάν διαμαρτύρεστε για την απώλεια του δικαιώματος της διπλής ψήφου που είχατε εξασφαλίσει με την τροπολογία της νύχτας του Οκτωβρίου του 2014. Αλλά αυτό θα το ονόμαζα τουλάχιστον πλεονεξία και καταχρηστική άσκηση εξουσίας που ένας ιεράρχης δεν θα έπρεπε να επιζητεί».

«Εν κατακλείδι, Σεβασμιότατε, δεν αισθάνομαι ούτε αδικημένος από το αποτέλεσμα, ούτε πολύ περισσότερο αφελής ή θύμα κακοπροαίρετων, όπως εσείς διατείνεστε. Έχω και έχουμε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώην βουλευτές μας – που με την ευκαιρία δεν μπόρεσαν να εκλεγούν λόγω του εκτρωματικού εκλογικού συστήματος – πλήρη συνείδηση των γεγονότων και της ιστορίας του ΠΙΙΕΤ, που με την πράξη μας και τη νομοθέτηση του 2018, αποδείξαμε ότι σεβόμαστε, όπως άλλωστε σεβαστήκαμε και την πάνδημη επιθυμία του λαού της Τήνου, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση».

«Άλλωστε όπως τόνισε ο τέως Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για το ΠΙΙΕΤ στη Βουλή, η νομοθετική μας πρωτοβουλία συνέβαλε, εκτός από την επαναφορά στην κανονικότητα για το ΠΙΙΕΤ, στην αρμονική συνύπαρξη Εκκλησίας και λαού, που είναι υποδειγματική στην Τήνο, όπου συμβιώνουν ορθόδοξοι και καθολικοί, χωρίς καμία διάκριση και όλοι δέχονται και αναγνωρίζουν το κοινωφελές έργο του ΠΙΙΕΤ», καταλήγει η ανακοίνωση του βουλευτή.

Το κύκλωμα χρυσού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Δωρόθεος ήρθε στο φως της δημοσιότητας και λόγω όσων αποκάλυψε το Documento, βάσει των οποίων ο Παναγιώτης Μπαμπάμτσης, καταδικασμένος σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για εκβιασμό, μαζί με τον καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών Μανώλη Παπουτσάκη –συνελήφθη- και τον συνέταιρό τους Γιάννη Στασινόπουλο είχαν αναλάβει να παραλαμβάνουν τα τιμαλφή από το Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, να τα μεταφέρουν στην Τουρκία όπου τα έλιωναν και να επιστρέφουν στο ίδρυμα ράβδους χρυσού. Το σκανδαλώδες δεν ήταν μόνο πως αυτή η διαδικασία είχε ανατεθεί σε ποινικούς με ευθύνη και του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου, αλλά ότι ήταν διαβλητή και, όπως ανέφερε το πόρισμα του ΣΔΟΕ, περιελάμβανε μίζες και στημένους διαγωνισμούς, κατά παραδοχή των τριών.

Η ανάθεση της διαχείρισης των πολύτιμων μετάλλων της Παναγίας της Τήνου γίνεται θεωρητικά με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Οπως παραδέχεται όμως ο ίδιος ο Μ. Παπουτσάκης σε κατάθεσή του στην εισαγγελέα στις 29 Μαρτίου 2017, «ο κ. Μπαμπάμτσης ισχυρίστηκε σε μένα ότι είχε τη δυνατότητα να μεσολαβήσει στο Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου για να αναλάβω ως επιχειρηματίας την επεξεργασία χρυσού και ευγενών μετάλλων που βρίσκονται στην κατοχή του Ιδρύματος… χωρίς καν τη διενέργεια διαγωνισμού». Ο Παπουτσάκης στη συνέχεια υποστηρίζει ότι τελικώς πήρε τη δουλειά με διαγωνισμό, αλλά έχει σημασία τι προκύπτει από τις συνομιλίες μεταξύ της… αγίας τριάδας, των Μπαμπάμτση, Παπουτσάκη και Στασινόπουλου.

Από τα 91 DVD που αναλύθηκαν από το ΣΔΟΕ προκύπτει και περιγράφεται στην έγγραφη αναφορά προς την Εισαγγελία Εφετών: «Οι Παπουτσάκης Μανώλης, Μπαμπάμτσης Παναγιώτης, Στασινόπουλος Γιάννης, Σχοιναράκης Γεώργιος και Μηλαθιανάκης Κωνσταντίνος μέσω επιχείρησής τους έχουν αναλάβει μέσω σύμβασης και λιώνουν τα τάματα της εκκλησίας της Τήνου (το Ιδρυμα). Η διαδικασία του λιωσίματος και του καθαρισμού τους γίνεται στην Τουρκία και ο χρυσός επιστρέφεται στην Ελλάδα και αποδίδεται στην Εκκλησία. Στην επιχείρηση φανερό μέλος είναι ο Μηλαθιανάκης. Ομως πίσω από την επιχείρηση υπάρχουν άλλα άτομα που δεν φαίνονται: Ο Σχοιναράκης που έχει βάλει τα χρήματα, ο Παπουτσάκης που μεταξύ άλλων έχει αναλάβει τον τομέα του χρυσού και οι Στασινόπουλος και Μπαμπάμτσης που μέσω των γνωριμιών τους κυρίως από τον χώρο της Εκκλησίας (Αρχιεπίσκοπος Σύρου Δωρόθεος, Αμβρόσιος) φροντίζουν για τη διατήρηση της σύμβασης, μέσω όμως χρηματισμού (μίζα) παπάδων όπως τους αποκαλούν και ισχυρίζονται οι Παπουτσάκης, Σχοιναράκης, Μπαμπάμτσης και Μηλαθιανάκης. Τη διεύθυνση της εταιρείας την έχουν οι Παπουτσάκης, Μπαμπάμτσης και Στασινόπουλος, ενώ οι Μηλαθιανάκης και Σχοιναράκης είναι αχυράνθρωποι».

«Μάνα, ο παπάς ο μεγάλος θέλει μίζα»

Στις συνομιλίες μεταξύ τους οι τρεις συνέταιροι περιγράφουν τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο ως αυτόν στον οποίο δίνουν μίζα. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 ο Μανώλης Παπουτσάκης τηλεφωνεί στη μητέρα του και την ενημερώνει ότι στην ιστορία του χρυσού έχει ο ίδιος το πάνω χέρι: «Εγώ είμαι, μάνα. Εγώ, ο Σχοιναράκης που έχει βάλει τα λεφτά βέβαια, αλλά εγώ έχω το πάνω χέρι με τον Πάνο (Μπαμπάμτση) και τον Γιάννη τον Στασινόπουλο… Ο Πάνος κανονίζει με τους παπάδες, μάνα, και αυτά που θέλουμε ότι θέλουμε να κάνουμε. Ο παπάς ο μεγάλος προχθές μας ζήτησε 10 χιλιάρικα μίζα». Ο Στασινόπουλος προσδιορίζει τον ρόλο του: «Εγώ είμαι υπεύθυνος απέναντι στο ίδρυμα», με το οποίο μάλιστα φέρεται να έχει υπογράψει εμπιστευτικό δεσμευτικό έγγραφο.

Στις 2 Οκτωβρίου 2015 συνομιλεί ο Π. Μπαμπάμτσης με τον Μ. Παπουτσάκη για τη μίζα του «Δωρό», που σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ είναι ο μητροπολίτης Δωρόθεος:

ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ: Τα λεφτά του ΔΩΡΟ (Δωρόθεος) να φέρει, ε;

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Θα τα δούμε, ναι. Ο ΔΩΡΟ εδώ είναι;

ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ: Ναι, σήμερα ήρθε.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Ε ωραία, θα το κανονίσουμε, μέχρι το βράδυ θα είμαστε εντάξει.

Στις 3 Οκτωβρίου οι δυο τους και πάλι συζητούν για τα 20.000 «που έχει πάρει ο παπάς» για διάφορες εξυπηρετήσεις:

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Ο παπάς έχει πάρει είκοσι χιλιάρικα, μαλάκα.

ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ: Γιατί, ρε παιδιά;

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Γιατί έχει πάρει είκοσι χιλιάρικα, ρε μαλάκα, γι’ αυτό. Τι γιατί;

ΜΠΑΜΠΑΜΤΣΗΣ: Δεν έχει κάνει δουλειά; Ασχετο αν εμείς είμαστε μαλάκες και δεν έχουμε άκρες και τέτοια, δεν έχει κάνει δουλειά;

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ: Πάνο, όταν κάνεις μια δουλειά και την κλείνεις παίρνεις κάποια λεφτά μπροστά. Από εκεί και πέρα δεν είσαι νταβατζής, εδώ τον έχουμε κάνει νταβατζή τον άλλο.

«Από τη συζήτηση προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες μίζες δίνονται για να προχωρήσει η εγγυητική».

Ετικέτες