Δεν έχει αίμα η μισοψημένη μπριζόλα – Τι είναι όμως το κόκκινο υγρό που ξενίζει τους καλοφαγάδες;

Δεν έχει αίμα η μισοψημένη μπριζόλα – Τι είναι όμως το κόκκινο υγρό που ξενίζει τους καλοφαγάδες;

Είναι συνηθισμένη η ερώτηση σε ένα εστιατόριο αν θέλετε το κρέας που έχετε παραγγείλει να είναι ψημένο λίγο, μέτρια ή πολύ. Μερικές φορές αναλόγως πόσο έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του φαίνεται πως είναι κόκκινο λιγότερο ή περισσότερο δίνοντας την εντύπωση της ύπαρξης αίματος.

Σε μια σχετικά καλά ψημένη μπριζόλα το ροζ ή κόκκινο χρώμα δεν ειναι από το αίμα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

Πρόκειται στην ουσία για μια μικρή πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη (myoglobin) και αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων.

Στο μόριο της περιέχει σίδηρο και την προσθετική ομάδα της αίμης (παρόμοια με αυτή της αιμοσφαιρίνης).

Αποστολή της μυοσφαιρίνης είναι να συνδέεται με το οξυγόνο, το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.

Το μεγαλύτερο μέρος του αίματος του ζώου, έχει φύγει κατά τη διαδικασία της σφαγής και στράγγισής του.

Εδώ να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο μέρος του αίματος του ζώου έχει φύγει κατά τη διαδικασία της σφαγής και στράγγισης.

Πηγή: Aplhavita

 

Ετικέτες

Documento Newsletter