«Δεν είσαι βασιλιάς μου»: Ποια είναι η Αυστραλή γερουσιαστής που «επιτέθηκε» στον Κάρολο (Photo-Video)

Η γερουσιαστής της Αυστραλίας, Λίντια Θορπ, που φώναξε στον βασιλιά Κάρολο (Lukas Coch/Pool Photo via AP)

Δριμεία λεκτική επίθεση κατά του βασιλιά Καρόλου εξαπέλυσε τη Δευτέρα 21/10 μέσα στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο η 51χρονη ανεξάρτητη αυτόχθων γερουσιαστής Λίντια Θορπ, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο 75χρονος Βρετανός μονάρχης.

Η Θορπ ζήτησε τη σύναψη συνθήκης και κατηγόρησε το Στέμμα και τον βασιλιά Κάρολο για κλοπή των εδαφών των Αβοριγίνων, καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

«Αυτή δεν είναι η χώρα σου». «Διαπράξατε γενοκτονία κατά του λαού μας. Δώστε μας τη γη μας πίσω. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τον λαό μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Θέλουμε συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη σε αυτή τη χώρα», είπε η ίδια.

Η γερουσιαστής της Αυστραλίας, Λίντια Θορπ, που φώναξε στον βασιλιά Κάρολο (Lukas Coch/Pool Photo via AP)

 

Μιλώντας στο «Breakfast with Kay Burley» η Θορπ δήλωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει τις πράξεις της. «Εμείς είμαστε οι πραγματικοί κυρίαρχοι σε αυτή τη χώρα. Ο βασιλιάς ζει στη χώρα σας, είναι από τη χώρα σας. Δεν μπορεί να είναι ο βασιλιάς μας», υποστήριξε η ίδια και πρόσθεσε: «Έχουμε τα οστά και τα κρανία μας ακόμα στην κατοχή της οικογένειάς του. Τα θέλουμε πίσω. Θέλουμε πίσω τη γη μας. Και θέλουμε ο βασιλιάς σας να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει μια συνθήκη μαζί μας».

Ερωτηθείσα γιατί τον αποκάλεσε «γενοκτόνο», η κ. Θορπ υποστήριξε ότι «υπάρχουν χιλιάδες τόποι σφαγής σε αυτή τη χώρα από την εισβολή και κάποιος πρέπει να απαντήσει γι’ αυτό. Είναι ο διάδοχος, άρα πρέπει να απαντήσει».

Ποια είναι η Λίντια Θορπ

Η γερουσιαστής είναι ενεργή ακτιβίστρια και έχει κάνει αμέτρητες διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των ιθαγενών. Η οικογένειά της είναι επίσης ακτιβιστές της κοινότητας των Αβοριγίνων.

Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής των Αμβοργίνων της Βικτώριας, η οποία εργάζεται για την αναγνώριση της ιστορίας και του πολιτισμού των ιθαγενών Αυστραλών. Ακόμη, έχει προωθήσει εδώ και καιρό τη διαδικασία σύναψης συνθηκών μεταξύ των ιθαγενών και των μη ιθαγενών Αυστραλών, καθώς και την εκστρατεία «πληρώστε το ενοίκιο» για αποζημιώσεις.

Το 2017 εξελέγη στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτώριας ως μέλος του προοδευτικού κόμματος των Πρασίνων, και έγινε η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που κέρδισε την εκλογή της σε αυτή την αίθουσα.

Ήταν μέλος των Πρασίνων της Αυστραλίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, όταν αποχώρησε από το κόμμα λόγω διαφωνιών σχετικά με την προτεινόμενη Φωνή των Ιθαγενών στο Κοινοβούλιο και έγινε ηγετική φυσιογνωμία στην εκστρατεία «προοδευτικού Όχι» για το δημοψήφισμα Voice τον Οκτώβριο του 2023.

Έχει λάβει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για την υποστήριξή της στο Blak Sovereign Movement και την κριτική της για τη νομιμότητα των αυστραλιανών πολιτικών θεσμών, τους οποίους θεωρεί ότι πηγάζουν από την αποικιοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος παίζει παιχνίδια κατά της δημοσιογραφίας και υπέρ του Φλώρου;

ΣΥΡΙΖΑ: Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή για την κατάρρευση του ΕΣΥ – «Ας έρθουν στη Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους», λέει ο Παππάς

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Οι πρωταγωνιστές της απάτης-καρουζέλ και οι στενοί δεσμοί με την κυβέρνηση

Χανιά: Συναγερμός για κρούσμα νορβηγικής ψώρας σε σχολείο – Mεταδίδεται εύκολα, έχει έντονα συμπτώματα (Video)

Μεγαλώνει το χάσμα στη ΝΔ – «Να μη θεωρηθεί δεδομένη η ψήφος μου ούτε για ΠτΔ», λέει ο Βλάχος

Κλείνει ξανά το ΟΑΚΑ – Εργασίες το καλοκαίρι για τις στέγες Καλατράβα