Χαρτιά που σχημάτιζαν το σύνθημα: «Δεν είναι αθώοι» σήκωσαν -μία μέρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών- στην Ολομέλεια βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας το ανάλογο μήνυμα για την κοινωνική και ιστορική αναγκαιότητα καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Παραφωνία οι τοποθετήσεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.
«Αύριο δεν θα είναι μια κανονική ήμερα. Αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, την Ευρώπη, παγκοσμίως» είπε εισαγωγικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Θα πούνε κάποιοι πως η νομοθετική εξουσία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη δικαστική. Υπάρχουν μέρες που δε μπορεί να σιωπά κανείς. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.` Πρέπει αύριο να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι μετανάστες που σε όλη την Ευρώπη είναι θύματα ναζιστικής, εγκληματικής δράσης. Πρέπει να δικαιωθούν και ο Δανιήλ Αλαλούφ, ο Ζακ Βεντούρα και οι άλλοι 6 βουλευτές που έχουμε το μνημείο έξω από την Ολομέλεια, οι 8 Εβραίοι βουλευτές που χάσανε τη ζωή τους στο Άουσβιτς και στα άλλα κρεματόρια των ναζιστών. Όπως πρέπει να δικαιωθούν και όλοι αυτοί που φορέσανε κίτρινο αστέρι, όλοι αυτοί που φορέσανε κόκκινο τρίγωνο ή ροζ τρίγωνο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνέχισε λέγοντας πως «όλη η Ευρώπη μας κοιτάει». «Μας κοιτάει για να δώσουμε ένα χτύπημα στο ναζισμό και είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες εδώ μέσα θέλουν να δοθεί ένα χτύπημα στο ναζισμό γιατί όλοι και όλες λέμε: ¨Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός¨ και ποτέ δε μπορούμε να σιωπάμε σε μια τέτοια συγκυρία» κατέληξε.
«Ναι μεν αλλά» από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ
Αν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος αντίστοιχα, συμφώνησαν τόσο με την τοποθέτηση του Ευ. Τσακαλώτου όσο και με την πρωτοβουλία της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησαν σκόπιμο να παραθέσουν την θεσμική τους ευαισθησία για την διάκριση των εξουσιών και τον μη επηρεασμό των δικαστών. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τη Δικαιοσύνη» γιατί τα «δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις και όχι η Βουλή». «Είναι φρίκη μια κοινωνία που θα αποφασίζουν τα κόμματα» κατέληξε.
Άμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη να υπενθυμίζει στον Αν. Λοβέρδο την κατάπτυστη εισαγγελική πρόταση, στην οποία υιοθετήθηκε το σύνολο της επιχειρηματολογίας των ναζί. Ο κ. Παφίλης έκανε λόγο για λαϊκή απαίτηση καταδίκης του μορφώματος από το Τριμελές Εφετείο και επισήμανε πως οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες παραδέχονταν πως ήταν οι κληρονόμοι του 1945.
Ως προς τον Σπ. Λιβανό, τα λόγια του ήρθαν σε σύγκρουση με το άρθρο που δημοσίευσε ο πρωθυπουργός στην ΕΦ.ΣΥΝ το Σάββατο, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να σχολιάζει ως ακατανόητη την ευαισθησία που επιδεικνύει ο πολιτικός του αντίπαλος τη στιγμή δε που η κυβέρνηση έχει ασκήσει πιέσεις για άλλες δικαστικές υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή μεγαλόσχημων και όχι μόνο. Άλλωστε, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της παρέμβασης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, για τη δίκη της δολοφονίας Τοπαλούδη.
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Χήτας κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν δράση για να προφυλαχθεί η Δημοκρατία, ενώ από το ΜΕΡΑ25, η Φωτεινή Μπακαδήμα υπογράμμισε πως «ο φασισμός θα μας βρει όλους απέναντι».