Δεν είμαστε οι μόνοι: Εκκλησίες στις ΗΠΑ λειτούργησαν παρά τις απαγορεύσεις

«Είναι ίσως πιο ασφαλές να έρθουμε εδώ παρά να πάμε για ψώνια…», δήλωσε μια από τις πιστές κόντρα σε κάθε ορθολογισμό

Στην εκκλησία του στη Βαλτιμόρη, στα βόρεια της Ουάσινγκτον, ο πάστορας Άλβιν Γκουίν περίμενε το ποίμνιό του αυτήν την Κυριακή του Πάσχα. Λίγο ο φόβος του κορονοϊού, λίγο τα μέτρα, οι πιστοί δεν έδωσαν το παρών στο προσκλητήριο.

«Είναι η Κυριακή της Ανάστασης, η σημαντικότερη ημέρα για τους χριστιανούς. Θα ήταν μεγάλο δυστύχημα αν δεν μπορούσαμε να έρθουμε στην εκκλησία αυτήν τη συγκεκριμένη ημέρα», σχολίασε ο 74χρονος πάστορας.

Για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, η Πολιτεία του Μέριλαντ, όπου βρίσκεται τη Εκκλησία της Φιλίας των Βαπτιστών, έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των δέκα προσώπων – και αυτό ισχύει και για τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Η παραβίαση αυτού του μέτρου επιφέρει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 5.000 δολαρίων. «Δεν θα το κάνουν, θα ήταν σαν να έστελναν στη φυλακή τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», υποστηρίζει ο Αφροαμερικανός ιερέας ο οποίος λειτουργεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια σε αυτήν την εκκλησία, σε μια συνοικία Αφροαμερικανών.

Ο κίνδυνος ωστόσο αποτράπηκε: οι πιστοί ήταν λιγότεροι από δέκα. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για αυτό», δήλωσε μία από αυτούς, η Νικόλ που πάντως δεν φάνηκε να φοβάται στην εκκλησία: «Είναι ίσως πιο ασφαλές να έρθουμε εδώ παρά να πάμε για ψώνια…».

«Αν είναι να πεθάνω, ε λοιπόν, θα πεθάνω. Ο Θεός θα το κρίνει», δηλώνει θαρραλέα η 67χρονη Λίντα Μπάρτον, με το πρόσωπο καλυμμένο με μια προστατευτική μάσκα.

«Καταφύγιο»

Πέρα από το φόβο να κολλήσουν τον ιό, «λέγονται πολλά αρνητικά πράγματα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», παραδέχτηκε ο Μαρκ Γκρίφιν, που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της εκκλησίας, αναφερόμενος στα πολλά μηνύματα που κατηγορούν τον πάστορα για «ανευθυνότητα».

Όμως μια 30χρονη γυναίκα, η Ντι Ντι, που πήγε στην εκκλησία αν και δεν ανήκει σε αυτήν την ενορία, υπερασπίστηκε την επιλογή του Γκουίν γιατί «σε αυτήν την αβέβαιη εποχή» προσφέρει «ένα καταφύγιο» σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Στις ΗΠΑ, όπως και αλλού, οι χώροι λατρείας ευνόησαν τη διάδοση του ιού. Περισσότερα από 70 κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ των πιστών μιας εκκλησίας στο Σακραμέντο.

Εδώ και έναν μήνα, οι πιστοί καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, ωστόσο αρκετές συντηρητικές Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα, εξαιρούν τις εκκλησίες από τα μέτρα. Αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο, οι περισσότεροι ιερείς σταδιακά σταμάτησαν να τελούν λειτουργίες τις Κυριακές. Στις 15 Μαρτίου, σχεδόν τα δύο τρίτα των προτεσταντών παστόρων τελούσαν ακόμη λειτουργίες στις εκκλησίες τους. Στις 29 του μήνα, μόνο το 7% συνέχιζε να λειτουργεί, σύμφωνα με μια έρευνα του χριστιανικού κέντρου μελετών LifeWay Research. Οι περισσότεροι μετέφεραν τη λειτουργία και το κήρυγμα στο διαδίκτυο. Έτσι θα παρακολουθήσει τη λειτουργία και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι μεγαλοφυής ιδέα, αλλά δεν θα είναι όπως αν είσαι εκεί», είπε πρόσφατα.

Κάποιοι λιγοστοί ιερείς προτίμησαν το drive-in: καλούν τους πιστούς να παρακολουθήσουν τη λειτουργία από τα αυτοκίνητά τους, σε ανοιχτούς χώρους.

Συνταγματικό δικαίωμα

Μια μικρή μειοψηφία όμως κάνει «αντίσταση» στο όνομα της θρησκευτικής ελευθερίας, ενός δικαιώματος που βρίσκεται στην καρδιά της αμερικανικής ταυτότητας και ιστορίας.

«Έχω το δικαίωμα, με βάση την Πρώτη Τροπολογία» του Συντάγματος που εγγυάται την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων, υποστηρίζει ο πάστορας Γκουίν. «Δεν μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία μου, δεν μπορούν να μπουν στην εκκλησία και να με συλλάβουν», είπε.

«Ο πάστορας έχει άδικο, κανένα συνταγματικό δικαίωμα δεν είναι απόλυτο», απάντησε ο καθηγητής δικαίου Τζέφρι Σούλμαν του Πανεπιστημίου της Τζορτζτάουν. «Οι εξουσίες της πολιτειακής αστυνομίας υπερτερούν στην περίπτωση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε, παραδεχόμενος όμως ότι «θα ήταν πολύ άσχημη η εικόνα» αστυνομικών να παρεμβαίνουν σε μια εκκλησία.

Για να πείσουν τους ανυπότακτους, οι αρχές προτιμούν τον διάλογο. «Δεν θα επιβληθούμε δια της βίας», διαβεβαίωσε πρόσφατα ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Τζον Μπελ Έντουαρντς, που ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν πάστορα στο Μπατόν Ρουζ ο οποίος εξακολουθεί να μεταφέρει εκατοντάδες πιστούς με λεωφορεία στην εκκλησία του.

Στη Βαλτιμόρη, ο πάστορας Γκουίν δεν το βάζει κάτω. Αλλά ο ιός «αποθάρρυνε τα μέλη μας», παραδέχτηκε. Δεν έχει και τόση σημασία όμως, γιατί «δεν χρειάζεται να είμαστε πλήθος για να προσευχηθούμε».