Ο πρωθυπουργός μίλησε για «παρεξήγηση» σε σχέση με το προεδρικό διάταγμα για τα πτυχία των καλλιτεχνών, «προκαλώντας την οργή του ΣΕΗ που έχει προκηρύξει απεργία και κινητοποιήσεις διαρκείας».
Με μία μακροσκελή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θολώσει τα νερά για το προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με τα απολυτήρια Λυκείου κάνοντας λόγο για… παρεξήγηση. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο θέατρο Σταθμός ξεκαθαρίζοντας ότι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα και δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στις κινήσεις του σωματείου που ζητάει ξεκάθαρα την απόσυρση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος και αποδομεί με επιχειρήματα όλο το κυβερνητικό αφήγημα.
Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 1 / την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και νέες κινητοποιήσεις προχωρά το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με το απολυτήριο Λυκείου. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο πρόεδρος Σπύρος Μπιμπίλας τόνισαν ότι η απεργία αναμένεται να έχει τεράστια συμμετοχή που θα αγγίξει σχεδόν το 90% στο θέατρα. Η τελευταία απεργία που είχε προκηρύξει το ΣΕΗ ήταν το 2013.
Για «παρεξήγηση» μίλησε ο πρωθυπουργός – Απεργία και κλιμάκωση από το ΣΕΗ
Η συνέντευξη συνέπεσε με την ανάρτηση του πρωθυπουργού στα κοινωνικά δίκτυα για το προεδρικό διάταγμα, ο οποίος εμφανώς θορυβημένος από τις κινητοποιήσεις του κλάδου, έσπευσε να παραθέσει μία σειρά από θολά και άνευρα επιχειρήματα για να αποκρύψει τις ευθύνες τις κυβέρνησης και την αδυναμία των αρμόδιων Υπουργείων να απαντήσουν στα επιχειρήματα που έχουν αρθρώσει τα καλλιτεχνικά σωματεία για τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
«Κάνουμε ένα βήμα παραπάνω για να λήξει αυτή η παρεξήγηση. Δρομολογούμε νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook. Ο γραμματέας του ΣΕΗ, Άρης Λάσκος παρέπεμψε στο γνωστό τραγούδι, «έγινε παρεξήγηση και εξήγηση δεν δόθηκε καμία», όταν διαβάστηκε η ανάρτηση, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου Σπύρος Μπιμπίλας ξεκαθάρισε ότι «η απεργία θα γίνει κανονικά, αφού ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε την απόσυρση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος». Η εκτίμηση του ΣΕΗ είναι ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού δεν απαντάει επί της ουσίας σε κανένα ζήτημα και ότι δεν εμπεριέχει καμία ουσιαστική δέσμευση για το προεδρικό διάταγμα.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου παρέθεσαν αναλυτικά επιχειρήματα για την υποβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που επέρχονται με το προεδρικό διάταγμα, για την ανάγκη να ιδρυθεί ένα πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών, για τις ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και τα αδιανόητα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις διαβουλεύσεις με τα σωματεία.
«Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία κανένας δεν μπορεί να υποβαθμίσει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών, παρά μόνο να τα αναβαθμίσει με σύνθετο τρόπο. Απάντηση δεν έχουμε πάρει σε καμία συνάντηση με τους κυβερνητικούς φορείς. Το προεδρικό διάταγμα είναι άτσαλο και προχειρογραμμένο, ήρθε για να σαρώσει τα πάντα. Οι σπουδές μας είναι εντατικές, εμπεριέχουν έντονη σωματική και ψυχική καταπόνηση. Δεν αναγνωρίζονται με κανέναν τρόπο. Δουλεύουμε μέσω οντισιόν αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα του κλάδου που περιέγραψε ο κύριος Γιατρομανωλάκης. Εμείς δεν αναφερόμαστε μόνο στο καλλιτεχνικό κομμάτι, αλλά και στις σπουδές και στα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Πρέπει να ιδρυθεί ένα Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών. Υπάρχει ένα υπέροχο παράδειγμα, η Σχολή Καλών Τεχνών, στην οποία οι σπουδαστές μπαίνουν με κατάθεση φακέλου και όχι με Πανελλήνιες. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στο θέατρο. Το ζήτημα είναι να υπάρξει επιτέλους πολιτική βούληση», τόνισε ο γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος.
«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλοι οι ηθοποιοί πρωταγωνιστές σε μεγάλες παραγωγές, υπάρχουν διαφορές όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους. Με αυτή την εξέλιξη υπονομεύεται το δικαίωμα πολιτών που έχουν σπουδάσει να εργαστούν. Όλοι οι ηθοποιοί και όλοι οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών έχουν δικαίωμα να μπορούν να δουλέψουν σε θέσεις που είναι σχετικές με το αντικείμενο τους. Το Υπουργείο Παιδείας υποτιμάει σταθερά την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Τα παιδιά των ΙΕΚ και οι θεατρολόγοι έρχονται στις δραματικές σχολές για να μάθουν θέατρο. Ο κ. Συρίγος μας είπε ότι η Καλών Τεχνών είναι κατώτερη σχολή γιατί τα παιδιά δεν δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις! Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη του Υπουργείου Παιδείας. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο, υπάρχει μία ενιαία αντίληψη πίσω από το προεδρικό διάταγμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί «κοιμάται» το Υπουργείο Πολιτισμού», πρόσθεσε η Μάνια Παπαδημητρίου.
«Οι άμεσες επιπτώσεις του προεδρικού διατάγματος στον εκπαιδευτικό κλάδο είναι δραματικές. Μας διώχνουν έμμεσα από τον τομέα που εργαζόμαστε, παρ’ όλο που κάποιοι διδάσκουν 20 χρόνια ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές. Ντρέπομαι για το γεγονός ότι καθηγητές υψηλού κύρους του ΕΚΠΑ – παρ’ όλο που δηλώνουν ότι συμπαραστέκονται στον αγώνα των καλλιτεχνών – έχουν προσφύγει ενάντια στην ΚΥΑ για την ισοτιμία των καλλιτεχνικών σπουδών με ΤΕ», ανέφερε η Ελισάβετ Σταυρίδη, πρόεδρος των εκπαιδευτικών δραματικής τέχνης.