Δεν αποκλείει συστημική κρίση των τραπεζών ο καθηγητής Ρουμελιώτης

Δεν αποκλείει συστημική κρίση των τραπεζών ο καθηγητής Ρουμελιώτης
ÏÕ)

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας μεγάλης συστημικής κρίσης των τραπεζών με οδυνηρές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες ο οικονομολόγος και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valey Bank και της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS έναντι 3,25 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Ρουμελιώτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι όλες οι τράπεζες έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων και με τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου- δεν έχει ακόμη καταγραφεί- αλλά υπάρχει μια υποβόσκουσα μεγάλη ζημία, η οποία υπολογίζεται γύρω στα 620 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική.

Η Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης, είναι λιγότερο οχυρωμένη από ό,τι είναι η Αμερική, διότι στα πλαίσια της τραπεζικής ένωσης δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το κατάλληλο εργαλείο που είναι η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι ένα ορισμένο όριο, λόγω της άρνησης της Γερμανίας να συνεισφέρει σε αυτό το ταμείο. Επομένως η κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ενδεχομένως μια φυγή κεφαλαίων, μια κρίση βασικά, με δικά της κεφάλαια.

«Και ξέρουμε όλοι ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ, μετά από τρία χρόνια πιστωτικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης. Ας απευχόμαστε ότι θα δημιουργηθεί μια τέτοια κρίση. Πάντως η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το 2010» συμπλήρωσε ο κ. Ρουμελιώτης.

«Πάντα ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος. Οι κρίσεις επαναλαμβάνονται διαχρονικά. Το 2008 ξεκίνησε από τα ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία βασικά ήταν μικρής έκτασης, αλλά οι τράπεζες μεταξύ τους είχαν αγοράσει τέτοιου είδους ομόλογα ενυπόθηκων δανείων και η μία βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι στην άλλη και επομένως υπήρξε μια επιμόλυνση του τραπεζικού συστήματος. Επειδή οι τράπεζες είναι διασυνδεδεμένες και σε διεθνές επίπεδο, η επιμόλυνση αυτή επεκτάθηκε και σε διεθνές επίπεδο. Άρα τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι μέχρι τώρα οι χειρισμοί δεν ήταν λανθασμένοι, όπως έγιναν το 2008, δεν άφησαν για παράδειγμα οι Αμερικανοί να πτωχεύσει η Silicon Valley Bank, έτσι όπως άφησαν τη Lehman Brothers» τόνισε ακόμη ο κ. Ρουμελιώτης.

Τέλος, ως προς την Credit Suisse, ο κ. Ρουμελιώτης εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η κίνηση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, με την εγγύηση 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση προς την UBS, την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, για τυχόν ζημίες που θα προκύψουν από την εξακρίβωση των στοιχείων ενεργητικού και της έκθεσης που έχει η Credit Suisse, είναι μια μεγάλη ανάσα για τις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Ο «γάμος» Credit Suisse και UBS δεν έπεισε τις αγορές – «Βουτιά» των τραπεζικών μετοχών, νευρικότητα στα Χρηματιστήρια

Credit Suisse: Η εξαγορά δεν κατευνάζει την παγκόσμια ανησυχία – «Βουτιά» στις ασιατικές αγορές

Documento Newsletter