Δελτίο θυέλλης

Óýííåöá êáôáéãßäáò åßíáé óõãêåíôñùìÝíá óôïí ïõñáíü, áíáôïëéêÜ ôçò ðüëçò ôùí ÔñéêÜëùí áñãÜ ôï áðüãåõìá ôçò ÄåõôÝñáò 8 Áðñéëßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Μπορεί η καλοκαιρία που επικρατεί ακόμη να δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίζει το παραμύθι της περί «καλής πορείας της οικονομίας», όποιοι όμως έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των οικογενειακών προϋπολογισμών ιδρώνουν για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες.

Η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που έχει ξεσπάσει πολύ πριν από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου έχει καταστήσει τους μισθούς επιδόματα. Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει. Από την αύξηση των επιτοκίων που δημιουργούν νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, από τους πλειστηριασμούς ακινήτων, από τις δεξαμενές πετρελαίου στις πολυκατοικίες που θα παραμείνουν για μια ακόμη χρονιά άδειες, από τα αυτοκίνητα που μένουν καθηλωμένα γιατί η βενζίνη και το πετρέλαιο έχουν πάει στα ύψη ή από τα παιδιά που πληθαίνουν έξω από τα σουπερμάρκετ και τους φούρνους της γειτονιάς εκλιπαρώντας για λίγο ψωμί ή για ένα μπουκάλι γάλα; Το «δελτίο» της Κατοχής επανεμφανίστηκε έπειτα από σχεδόν ογδόντα χρόνια κάτω από την κάλυψη του καλαθιού της νοικοκυράς.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει όρια. Μαγειρεύει τον πληθωρισμό και τον πλασάρει ως μειωμένο για τον Οκτώβριο, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνει αυξήσεις 24,2% στα γαλακτοκομικά, 19,3% στα δημητριακά και στο ψωμί, 17,3% στο κρέας, 16,6% στα λάδια και 13,2% στα λαχανικά, ενώ κακάο, τσάι και καφές έχουν αύξηση 13,4%.

Το «δελτίο θυέλλης» που σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι δεδομένο ότι πολύ γρήγορα θα σαρώσει και τον Κυριάκο και την παρέα του.

Γιατί η αντίδραση στην καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών με τις παρακολουθήσεις μπορεί να είναι βουβή, όταν όμως οι μερίδες φαγητού αρχίζουν να μικραίνουν το τσουνάμι που θα ενσκήψει δεν πρόκειται να αφήσει τίποτε όρθιο.

Και τότε θα είναι η ώρα των προοδευτικών δυνάμεων να ξαναστήσουν τη χώρα στα πόδια της.