Δεκατρείς άνθρωποι, ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής, ένα βιβλίο

Δεκατρείς άνθρωποι, ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής, ένα βιβλίο

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων «Δευτέρα και 13» από τις εκδόσεις Εύμαρος και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Δεκατρία διηγήματα, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους σε θεματική και στιλ γραφής.

Οι συγγραφείς του είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης οι οποίοι συμμετέχουν στον συλλογικό τόμο έχοντας παρακολουθήσει ένα εργαστήρι δημιουργικής και βιωματικής γραφής με τη συγγραφέα Ειρήνη Δερμιτζάκη. Συζητάμε με τη συγγραφέα σχετικά με το εγχείρημα και λέει ότι η ιδέα ξεκίνησε από τη Βιβή Τσαβαλιά, γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

Ειρήνη Δερμιτζάκη

Το εργαστήρι κράτησε περίπου επτά μήνες. «Ήμασταν 13 άτομα και βρισκόμασταν κάθε Δευτέρα, εξού και ο τίτλος “Δευτέρα και 13”. Κάθε συνάντηση διαρκούσε δύο με τρεις ώρες. Στο πρώτο μέρος γράφαμε βιωματικές ιστορίες περίπου για δύο μήνες, δηλαδή παιδικές αναμνήσεις για άτομα και καταστάσεις που με έναν τρόπο αφήνουν το στίγμα τους». Όπως λέει, αυτό το έκαναν για να εξετάσουν τις θεματικές που αφορούν κάθε συμμετέχοντα. «Άλλους μπορεί να τους απασχολεί πιο πολύ η απώλεια, σε άλλους φαίνεται έντονη η απουσία της μητέρας ή ο χωρισμός των γονιών. Έπειτα δουλέψαμε την τεχνική, δηλαδή την ανάπτυξη της πλοκής, τον τρόπο που φτιάχνουμε έναν χαρακτήρα, πώς γράφουμε κάτι χρησιμοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις».

Το εργαστήριο παρακολούθησαν εκ γενετής τυφλοί και άτομα που έχασαν την όρασή τους σε μεταγενέστερο στάδιο. Ποια μπορεί να είναι τα πρακτικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος που διδάσκει άτομα με προβλήματα όρασης; «Δεν υπάρχει στην ουσία κάποιο πρακτικό πρόβλημα» λέει η Ειρ. Δερμιτζάκη και εξηγεί ότι αυτό που δεν μπορεί να γίνει κάποιες φορές μέσα στην τάξη είναι να γράψουν εκείνη τη στιγμή. «Κυρίως τους έδινα εργασίες για το σπίτι, ώστε να τις δουλεύουν στον δικό τους χρόνο. Μέσα στο μάθημα κάναμε κάποιες προφορικές εργασίες που είχαν να κάνουν με αφήγηση ιστοριών. Κατά τα άλλα δεν υπήρχε κάποια τεχνική δυσκολία».

Όπως λέει η συγγραφέας η έκδοση της συλλογής διηγημάτων ήταν στόχος της ομοσπονδίας και σε αυτό συνέβαλε η επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες θέλουν να συνεχίσουν με δεύτερο κύκλο. «Με κάποιους συνεχίζει η ομάδα, με θεατρικό κείμενο αυτή τη φορά και συζητάμε το ενδεχόμενο να συνεχίσουμε την επόμενη χρονιά».

Για την έκδοση και το σεμινάριο μιλήσαμε με την Όλγα Φλώρου η οποία στον τόμο υπογράφει το διήγημα «Το δεκανίκι». «Ένιωσα πολύ όμορφα όταν εκδόθηκε το βιβλίο, επειδή είχαμε περάσει κάποιους μήνες σαν ομάδα. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν εκδιδόταν κάτι δικό μου ακόμη και σε έναν τόμο με ανθρώπους που δεν θα γνώριζα, πόσο μάλλον με ανθρώπους που είχαμε μοιραστεί αρκετές εμπειρίες».

Λέει ότι αυτό που κάνει η Ειρήνη Δερμιτζάκη είναι πολύ σπουδαίο. «Δεν σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει τις τεχνικές για να δεις εσύ τι είσαι και τι μπορείς να κάνεις με αυτό που είσαι».

Η Όλγα Φλώρου εξηγεί ότι πέρα από την ιδιότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης, ο καθένας έχει την προσωπικότητά του. «Δεν είναι μια ιδιότητα που επικαλύπτει τα πάντα. Είναι ένα συμπληρωματικό στοιχείο για τον καθένα. Σε αυτό το βιβλίο οι θεματικές είναι διαφορετικές. Κανείς από εμάς δεν αναφέρεται στα προβλήματα όρασης. Κι αυτό δεν έγινε από πρόθεση. Έγινε γιατί οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε αλλά έχουμε και άλλα πράγματα στη ζωή. Δεν είναι αυτό που σκεφτόμαστε από το πρωί έως το βράδυ».

Info

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Εκδόσεων Εύμαρος με την Ομοσπονδία Τυφλών υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Συμμετέχουν αλφαβητικά οι συγγραφείς:

Τάκης Αλεξανδράκης, Κωνσταντίνα Γκιόκα, Γιώργος Ευφροσυνίδης, Μαρία Θωμάρεη, Σωτήρης Κορφιάτης, Μάνθα Μάκκα, Κατερίνα Μάντεση, Κωστούλα Μπαλάσκα, Ευαγγελία Μπρούστα, Γιώργος Πανόπουλος, Αναστασία Παππά, Μαρία Τζεβελέκου, Όλγα Φλώρου.

Από πάνω προς τα κάτω: Μαρία Θωμάρεη, Κωστούλα Μπαλάσκα, Τάκης Αλεξανδράκης, Ευαγγελία Μπρούστα, Κωνσταντία Γκιόκα, Όλγα Φλώρου και Μάνθα Μάκκα

«Δευτέρα και 13»

Επιλογή κειμένων: Ειρήνη Δερμιτζάκη

Σχεδιασμός εξωφύλλου:  Αλίκη Κακουλίδου

Το βιβλίο επιμελήθηκε ο Πέτρος Κακολύρης

Διόρθωση: Θούλη Στάϊκου

Σχήμα: 20χ14 Σελίδες: 112 Τιμή: 10 ευρώ

ISBN: 9786185656010

Ετικέτες

Documento Newsletter