Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο – 146 συνολικά

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο – 146 συνολικά

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσαν το απόγευμα οι κυπριακές αρχές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, ακαδημαϊκός, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι 4 κρούσματα αφορούν άτομα που ήρθαν από ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή είναι κρούσματα εισαγόμενα, τα 8 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ένα είναι από το ΓΝ Πάφου και ένα είναι κρούσμα το ιστορικό του οποίου διερευνάται.

Σε σύνολο κρουσμάτων στην Κύπρο ο αριθμός ανήλθε στα 146, εκ των οποίων τα 76 είναι από επαφές.

Ο Δρ Κωστρίκκης ανέφερε πως αρκετά από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό, έχουν αποθεραπευτεί.

“Οι οδηγίες παραμένον σαφείς, μείνετε στο σπίτι σας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας για να είναι έτοιμο εάν χρειαστεί”, τόνισε.

Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 3 το απόγευμα, ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 13 άτομα σε θάλαμο και δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Έξι άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Δρ Λοϊζου, η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Εξάλλου σε σχέση με τα θέματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και την αναφορά σε νέο κρούσμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Δρ Λοϊζου είπε πως γίνεται κάθε προσπάθεια για διαχείριση όλων των περιστατικών που προσέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε πως με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, όλα τα μη εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, θα πρέπει να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα.

“Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι λόγω του αυξημένου όγκου περιστατικών που δεχόντουσαν πάντα τα δημόσια νοσηλευτήρια και λόγω των μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία είναι απαραίτητη. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινωνία και ειδικά των ορφανών κρουσμάτων, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για άλλο λόγο (π.χ. τροχαίο, έμφραγμα, κ.λπ.), ασθενής θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να μπορεί να ινχηλατηθεί από το ιστορικό”, ανέφερε.

Ο Δρ Λοϊζου κατέστησε σαφές πως δεν θα αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει “απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό”.

“Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην ζήσουμε περιστατικά κοινωνικού ρατσισμού. Αυτό είναι και ένα στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυπριακή κοινωνία. Την ευθύνη αυτή θα τη αναλάβουν τα δημόσια νοσοκομεία”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter