Δεκαπλάσιο κίνδυνο πνιγμού διατρέχουν οι Ευρωπαίοι που κάνουν διακοπές στο εξωτερικό

Δεκαπλάσιο κίνδυνο πνιγμού διατρέχουν οι Ευρωπαίοι που κάνουν διακοπές στο εξωτερικό

Δεκαπλάσιο κίνδυνο πνιγμού διατρέχουν οι Ευρωπαίοι που κάνουν διακοπές σε άλλη χώρα από τη δική τους, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασφάλειας και Ατυχημάτων, που έγινε υπό την αιγίδα της ΕΕ, από το 2006 έως το 2016.

Οι κύριοι λόγοι που αυτό μπορεί να συμβαίνει είναι τα άγνωστα τα νερά, η υπερεκτίμηση των δυνάμεων, η επιδειξιομανία και το αλκοόλ, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο διδάκτωρ Ορθοπαθητικής και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος.

Δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά οι πνιγμοί

«Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου φορέα, στην Ευρώπη δεύτερη αιτία θανάτου για τα παιδιά είναι οι πνιγμοί. Ο κ. Γουδέβενος τονίζει ότι οι θλιβερές αυτές διαπιστώσεις πρέπει να ληφθούν από όλους μας υπόψη στην παρούσα χρονική στιγμή, γιατί βλέποντας τον τουρισμό να αυξάνεται, αυξάνονται και τα ατυχήματα.

Δέκα φορές συχνότερες οι συγκρούσεις και οι τραυματισμοί με τζετ σκι

Στο τζετ σκι είναι δέκα φορές συχνότεροι οι τραυματισμοί και οι συγκρούσεις με άλλους αθλητές, ή κολυμβητές, γιατί δεν υπάρχει εκπαίδευση, που κανονικά πρέπει να είναι 20 ώρες πριν κάποιος το χρησιμοποιήσει και «πάρει στο λαιμό του» είτε τον εαυτό του είτε κάποιους άλλους ανθρώπους, λέει ο κ. Γουδέβενος. Οι κακώσεις και άλλες επιπλοκές ξεπερνούν το 50% στο συγκεκριμένο σπορ, ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα φτάνουν στο 4-5% και δυστυχώς συμβαίνουν σε συνθήκες σύγκρουσης με κολυμβητές.

«Στο σκι οι κακώσεις φτάνουν το 30-32% και τα θανατηφόρα ατυχήματα κυμαίνονται στο 3-4% και οφείλονται συνήθως στην προπέλα, και στη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Συνήθως συμβαίνουν σε νέα άτομα κάτω των 20 που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους ή κάνουν επίδειξη, με επικίνδυνη όμως κατάληξη».

Στο σέρφινγκ σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο οι πτώσεις φτάνουν το 60% χωρίς όμως κακώσεις, και το υπόλοιπο 40% έχει μικρούς τραυματισμούς. Τα θανατηφόρα ατυχήματα φτάνουν στο 7%, αλλά σε ανοιχτή θάλασσα.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι πολύ σημαντικό να κατέχει κανείς τη σωστή τεχνική, να διαθέτει το σωστό εξοπλισμό, να μην υπερεκτιμά ή να υποτιμά τον εαυτό του, να μην είναι απερίσκεπτος και να μην κάνει χρήση αλκοόλ, τονίζει ο κ. Γουδέβενος.

«Όλα σχεδόν τα θαλάσσια ατυχήματα, ακόμα και τα πιο τραγικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε δοθεί καλύτερη έμφαση στα μέτρα ασφαλείας και στη σωστή τεχνική, επισημαίνουν ο ΠΟΥ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Κακώσεων των ΗΠΑ, τα οποία συγκεντρώνουν στοιχεία απ όλο τον κόσμο και κάνουν στατιστικές, που μας δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν δεν το περιμένει κανείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter