Για υπεξαίρεση 5,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της εταιρείας εξόρυξης ορυκτού πλούτου Ελλάδας ΕΛΜΙΝ ΑΕ δικάζονται ο γνωστός επιχειρηματίας και εφοπλιστής Γιάννης Βαρδινογιάννης του Σήφη και ακόμη δύο συνεργάτες του. Κατηγορείται ότι έκλεβε χρήματα από τα ταμεία της εταιρείας την οποία διεύθυνε, αλλά και χρήματα ακόμη ενός μετόχου, ο οποίος έχει κινηθεί νομικά εναντίον του οικονομικού παράγοντα από το 2007. Η απόφαση για την υπόθεση, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ενώ η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, την οποία φέρνουμε στο φως, είναι καταδικαστική για το μέλος της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας.
Το πλέον σκανδαλώδες ωστόσο στη συγκεκριμένη ζοφερή υπόθεση δεν είναι οι πράξεις που εμφανίζεται να έχει τελέσει ο εφοπλιστής, αλλά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν σε τα αδικήματα που εμφανίζονται να έχουν διαπράξει οι κατηγορούμενοι να βρίσκονται προ της παραγραφής. Το πλέον σκανδαλώδες είναι ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί και διακοπεί συνολικά 16 φορές, τις περισσότερες από τις οποίες για λόγους που μόνο τραγελαφικοί μπορούν να χαρακτηριστούν, με παράγοντες της Δικαιοσύνης να μιλούν πια ανοικτά για αρνησιδικία. Το δικαστικό σκάνδαλο έχει ασφαλώς πολύ περισσότερες προεκτάσεις, αφού για εξόφθαλμα αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση έχουν ήδη απαλλαγεί πρώτο βαθμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα που φέρονται να έχουν τελέσει οι εμπλεκόμενοι, πράγμα σχεδόν απίθανο να αποφευχθεί αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη και σε δεύτερο βαθμό θα έχει κατά πάσα πιθανότητα παρέλθει εικοσαετία από τότε που φέρονται να διέπραξαν αυτά για τα οποία κατηγορούνται.
Παράγοντες της Δικαιοσύνης μιλούν ανοικτά πια για σχέδιο απαλλαγής όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, δεδομένου ότι, όπως καταγράφεται στο σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, έγινε ακόμη και απόπειρα –και μάλιστα μες στα δικαστήρια της οδού Λουκάρεως– να πολτοποιηθεί η δικογραφία της υπόθεσης.
Εξάλλου ήδη μέχρι σήμερα έχουν απαλλαγεί από αδικήματα που σχετίζονται με τη μεγάλη υπεξαίρεση εφοριακοί ελεγκτές, οι οποίοι αν και διαπιστώθηκε ότι επιχείρησαν να ευνοήσουν τον Βαρδινογιάννη και τους συνεργάτες του, κρίθηκε –σκανδαλωδώς, όπως προκύπτει από αναφορές που έχουν κατατεθεί ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης– ότι έχουν τελέσει απλώς πλημμελήματα, τα οποία ασφαλώς ύστερα από τόσα χρόνια έχουν παραγραφεί.
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο Γ. Σ. Βαρδινογιάννης, παρά τη συγκεκριμένη ποινική εκκρεμότητα σκανδαλωδώς εμπλεκόμενοι εφοριακοί ελεγκτές, ενώ είναι ανοικτή στη Δικαιοσύνη η διερεύνηση και απόπειρας καταστροφής της επίμαχης δικογραφίας από υπάλληλο των δικαστηρίων. Πάντως παρά την εμπλοκή του στην παραπάνω υπόθεση αλλά και σε άλλες κακουργηματικές δικογραφίες, ο Ιωάννης Βαρδινογιάννης του Σήφη επιλέχθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή από τον Κώστα Μπακογιάννη, να συμμετέχει και στη διοίκηση του αμαρτωλού Γηροκομείου Αθηνών προκειμένου να το εξυγιάνει! για μια τόσο σοβαρή υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα, τοποθετήθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο από τον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή από τον Κώστα Μπακογιάννη, στο διοικητικό συμβούλιο του αμαρτωλού Γηροκομείου Αθηνών με σκοπό να το… εξυγιάνει.
Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή εκκρεμούν δικογραφίες για κακουργήματα σε βάρος του Γ. Βαρδινογιάννη του Σήφη και σε δικαστήρια του Πειραιά. Ο επιχειρηματίας είναι κατηγορούμενος και για άλλη υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα έπειτα από μήνυση του διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας με έδρα τον Πειραιά που δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές, με τον οποίο διατηρούσε αρχικά επαγγελματικές και στη συνέχεια και φιλικές σχέσεις.
Παράλληλα, σε βάρος του Γ. Βαρδινογιάννη του Σήφη, του πατέρα του και άλλων εκκρεμεί ακόμη μία κύρια ανάκριση στον 31ο ανακριτή Αθηνών για κατ’ εξακολούθηση απιστία σε βάρος της ανώνυμης εταιρείας Prime Equity AE (επί σειρά δεκαετιών μέτοχος της ΕΛΜΙΝ ΑΕ). Η ίδια υπόθεση ελέγχεται επί σχεδόν ένα χρόνο και για κακουργηματική φοροδιαφυγή από την Οικονομική Εισαγγελία.
Επιπλέον, σε βάρος του Γ. Βαρδινογιάννη του Σήφη έχει καταλογιστεί ιλιγγιώδες χρηματικό πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς, ενώ ο ίδιος έχει καταδικαστεί για υπόθεση ακάλυπτων επιταγών και για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εμπρησμό στην υπόθεση του «Norman Atlantic», πλοίου συμφερόντων του.
Ασύλληπτες καθυστερήσεις οδηγούν σε παραγραφή
Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 5,5 εκατ. ευρώ από την ΕΛΜΙΝ ΑΕ, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» τον Σεπτέμβριο του 2021, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ζήτησε την καταδίκη του Γ. Βαρδινογιάννη του Σήφη για κακουργηματική υπεξαίρεση 3 εκατ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών. «Θεωρώ ότι αποδεικνύεται πλήρως το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση, δηλαδή ότι οι κατηγορούμενοι κατά τις χρονιές 2003 και 2004 ελάμβαναν σταδιακά, χωρίς νόμιμα δικαιώματα, διάφορα χρηματικά ποσά από τα διαθέσιμα της ΕΛΜΙΝ ΑΕ, τα οποία χρησιμοποίησαν για δικούς τους σκοπούς. Θεωρώ ότι ενήργησαν με πρόθεση ιδιοποίησης και όχι με πρόθεση για επιστροφή των χρημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της. Πρόκειται για υπεξαιρέσεις με χρόνο τέλεσης το 2003 και το 2004, για τις οποίες η μήνυση υποβλήθηκε το 2007 και δικάζονται ακόμη σε πρώτο βαθμό ύστερα από οκτώ αναβολές και οκτώ διακοπές.
Η ποινική δίωξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατά του Γ. Βαρδινογιάννη του Σήφη και δύο συνεργατών του ασκήθηκε από εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας το 2010 και αφορούσε τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας και της κακουργηματικής υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η δικογραφία στάλθηκε στον τακτικό ανακριτή, όμως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν έγινε απολύτως καμία ανακριτική πράξη. Δηλαδή επί πέντε ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ασκήθηκε η ποινική δίωξη, οκτώ χρόνια μετά την κατάθεση μήνυσης για την υπόθεση και ήδη δώδεκα χρόνια αφότου φέρεται ότι είχε τελεστεί το σοβαρό ποινικό αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται ο εφοπλιστής και οι συνεργάτες του δεν είχε πραγματοποιηθεί καμιά ανακριτική ενέργεια ώστε η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο. Εντέλει, έπειτα από επίμονες και συνεχείς οχλήσεις των δικηγόρων του μηνυτή κινήθηκε η ανακριτική διαδικασία τον Οκτώβριο του 2015.
Τελικά το 2017 εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με βάση το οποίο οι τρεις κατηγορούμενοι έπρεπε να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την τέλεση κατ’ εξακολούθηση υπεξαιρέσεων μέσα σε δύο χρόνια (δηλαδή το 2003 και το 2004) μεγάλων χρηματικών ποσών, συνολικής αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, από τα ταμεία της ΕΛΜΙΝ ΑΕ.
Η πρώτη δικάσιμος για τη δίκη που αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη ήταν η 21η Μαρτίου 2018. Από τότε μέχρι σήμερα, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, δόθηκαν οκτώ αναβολές, με αποτέλεσμα η δίκη να ξεκινήσει τον Μάιο του 2022. Δεν ήταν όμως γραφτό να ολοκληρωθεί σύντομα. Και τούτο διότι η δίκη διακόπηκε για διάφορους λόγους ακόμη οκτώ φορές.
Σύμφωνα με κύκλους της Δικαιοσύνης πρόκειται για εξόφθαλμη αρνησιδικία, αφού είναι πλέον βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι θα αποφύγουν την αμετάκλητη καταδίκη λόγω παραγραφής. Εξάλλου, η πρώτη πράξη υπεξαίρεσης ποσού ύψους 75.000 ευρώ έχει τελεστεί κατά τη Δικαιοσύνη τον Ιανουάριο του 2003 και επομένως παραγράφεται σε περίπου τρεις μήνες, συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου 2023, όταν θα έχει συμπληρωθεί εικοσαετία.
Οι τραγελαφικοί λόγοι διακοπής της δίκης
Εξοργιστικοί για τον κοινό νου είναι εκτός των άλλων και οι λόγοι για τους οποίους διακοπτόταν η δίκη, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση. Η πρώτη διακοπή αποφασίστηκε στις 11 Μαΐου 2022, καθώς η πρόεδρος της έδρας υπέβαλε δήλωση αποχής, χωρίς ποτέ να γνωστοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους ζήτησε να απέχει. Η δίκη συνεχίστηκε κανονικά στις 27 Μαΐου και τις 6 Ιουνίου, αλλά διακόπηκε εκ νέου στις 21 Ιουνίου λόγω αποχής των δικηγόρων.
Στις 24 Ιουνίου η δίκη διακόπηκε καθώς η μία εκ των τριών δικαστών ασθένησε με κορονοϊό. Η δίκη συνεχίστηκε στις 5 Ιουλίου, αλλά διακόπηκε εκ νέου στις 8 Ιουλίου καθώς ασθένησε με κορονοϊό η συνήγορος της ΕΛΜΙΝ ΑΕ. Στις 12 Ιουλίου αποφασίστηκε νέα διακοπή καθώς η ίδια δικαστής που είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό προ είκοσι ημερών δεν ήθελε να δικάσει επειδή φοβόταν ότι η δικηγόρος που είχε προσέλθει με αρνητικό τεστ θα την κολλούσε. Μάλιστα η διακοπή αποφασίστηκε παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.
Στις 15 Ιουλίου η δίκη διεξάχθηκε κανονικά, αλλά στις 22 Ιουλίου η ίδια δικαστής που είχε ασθενήσει δήλωσε εκ νέου άρρωστη με Covid-19 και η διαδικασία διακόπηκε για πέμπτη φορά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Documento, όταν τέθηκε ζήτημα πώς ασθένησε δεύτερη φορά η ίδια δικαστής μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η πρόεδρος της έδρας απάντησε ότι την προηγούμενη φορά η ασθένεια δεν οφειλόταν τελικά στον κορονοϊό. Μάλιστα, εκείνη τη φορά η δίκη διακόπηκε για τον Σεπτέμβρη.
Ετσι, το δικαστήριο συνεδρίασε εκ νέου στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν εν μέσω της ακροαματικής διαδικασίας διέκοψε προκειμένου οι τρεις κατηγορούμενοι να απολογηθούν άλλη ημέρα όλοι μαζί. Στις 15 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η έβδομη διακοπή επειδή αρρώστησε η καταπώς φαίνεται επιρρεπής σε ασθένειες ίδια δικαστής. Η τελευταία διακοπή ήταν τελικά στις 29 Σεπτεμβρίου. Αυτήν τη φορά η ίδια δικαστής, που από τον Μάιο είχε αρρωστήσει τρεις φορές, υπέστη κάταγμα στο χέρι και ήταν αδύνατο να δικάσει, ενώ ανακοινώθηκε ότι έχει λάβει αναρρωτική άδεια 45 ημερών.
Κι άλλες σοβαρές ποινικές εκκρεμότητες
Ο Γ. Βαρδινογιάννης του Σήφη όσο και στενοί συνεργάτες του εμπλέκονται και σε ακόμη δύο σοβαρές δικογραφίες, με τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί –κατά περίσταση– να αφορούν κακουργηματική απάτη ύψους εκατομμυρίων ευρώ καθώς και κακουργηματική απάτη επί δικαστηρίω, υποθέσεις που αφορούν ένα ιλιγγιώδες ποσό δανεισμού το οποίο ο εφοπλιστής εμφανίζεται να είχε δανειστεί από επιχειρηματία και πρώην συνεργάτη του.
Σχετικά έχει εκδοθεί το 67/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο (παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέα Μαρσιώνη) έχει διαγνώσει κακουργηματική ευθύνη του Γ. Βαρδινογιάννη του Σήφη και διατάσσει και περαιτέρω κύρια ανάκριση για συνεργό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η συμπληρωματική ανάκριση ολοκληρώθηκε και εκκρεμεί βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, ενώ με το υπ’ αρ. 369/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά ο Βαρδινογιάννης μαζί με δύο δικηγόρους του παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για κακουργηματική απάτη επί δικαστηρίω.
Οπως αναφέρεται στα σχετικά δικαστικά έγγραφα, η σφοδρή αντιδικία μεταξύ μηνυτή και μηνυομένου (και πλέον κατηγορουμένου σε βαθμό κακουργήματος) είχε αφετηρία τον Νοέμβριο του 2008, όταν ο Γ. Βαρδινογιάννης του Σήφη ζήτησε τηλεφωνικά και έλαβε στη συνέχεια από τον μηνυτή το ποσό των 2.000.000 ευρώ ως δάνειο που θα τον διευκόλυνε προσωρινά στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και θα του το επέστρεφε σε λίγες ημέρες.
Το δάνειο δόθηκε κι αυτό φέρεται να προκύπτει ξεκάθαρα από την κίνηση του λογαριασμού που προσκόμισε ο μηνυτής. Για το συγκεκριμένο δάνειο ο Βαρδινογιάννης παρουσία μάρτυρα είχε υποσχεθεί ψευδώς στον μηνυτή ότι θα του το επέστρεφε σε λίγες ημέρες.