Δέκα μέρες λουτρό αίματος στη Γάζα – Εγκλήματα πολέμου χωρίς τιμωρία και με την εκεχειρία να παζαρεύεται

Εγκλήματα πολέμου χωρίς τιμωρία και με την εκεχειρία να παζαρεύεται εν μέσω βομβαρδισμένων ερειπίων και νεκρών αμάχων

Καθώς η Χαμάς και η παλαιστινιακή πλευρά εμφανίζονταν τις προηγούμενες μέρες να κάνουν επίσημα πλέον –ανεπίσημα, από την προπερασμένη εβδομάδα– ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους ως προς τους όρους της εκεχειρίας που συζητείται, η ισραηλινή ηγεσία έπαιζε επί περισσότερες από δέκα μέρες ένα φρικιαστικό παιχνίδι με τους αμάχους στη Γάζα και την όποια συμφωνία εκεχειρίας. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με βάση τις αναφορές αλλά και τα στοιχεία που προκύπτουν από το πεδίο στη Γάζα, μέσα σε αυτό το διάστημα έθεσε ως βασικό της στόχο να σκοτώσει όσο περισσότερους αμάχους μπορεί με τον πιο προκλητικό τρόπο, ενώ παράλληλα προέβαλλε πρόσθετες απαιτήσεις σε κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων. Παρά ταύτα δεν κατάφερε να αποφύγει να δώσει πράσινο φως τελικά σε ένα πλαίσιο για συμφωνία εκεχειρίας.

Τα απανωτά ισραηλινά πλήγματα μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε εναντίον σχολείων στη Γάζα όπου είχαν καταφύγει άμαχοι –με αποτέλεσμα στην ουσία να δολοφονηθούν περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι συνολικά– παρότι θα έπρεπε επίσης να κατακριθούν έντονα από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις, όπως σωστά έγινε με την περίπτωση του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Κίεβο, πέρασαν στα ψιλά. Είναι ενδεικτικό ότι η κάλυψη αυτών των επιθέσεων σε πολλούς τίτλους δημοσιευμάτων γίνεται οριακά με όρους φυσικής καταστροφής, αφού η επίθεση δεν αποδίδεται στους Iσραηλινούς και χρησιμοποιείται παθητική φωνή στην παρουσίαση του εγκλήματος.

Κάνουν ακόμη πιο θανατηφόρες τις βόμβες

Παρά το παραπάνω δημοσιογραφικό ξέπλυμα, οι φρικαλεότητες των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη δεν μπορούσαν να καλυφθούν, αφού νέα στοιχεία από μαρτυρίες γιατρών στον παλαιστινιακό θύλακα καταδεικνύουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενισχύουν τις οβίδες που ρίχνουν μετατρέποντάς τες σε βολιδοφόρους (σράπνελ). Η τακτική αυτή, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, έχει στόχο και αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της καταστροφής που προκαλούν οι οβίδες (οι πιο γνωστές είναι οι M329) στους αμάχους, αφού τα θραύσματα-βολίδες διασπείρονται πολύ πιο μακριά από την ίδια την έκρηξη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες η συγκεκριμένη τακτική έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο κυρίως στα παιδιά της Γάζας, τα οποία μεταφέρονται στα υπολειτουργούντα νοσοκομεία με μικρές εξωτερικές πληγές αλλά με σημαντικές ζημιές στα εσωτερικά τους όργανα.

Παράλληλα με τα πλήγματα στα σχολεία και τη χρήση των βολιδοφόρων οβίδων ειδικά σε περιοχές που είναι συγκεντρωμένοι άμαχοι, οι ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες –κι ενώ, όπως σημειώθηκε παραπάνω, η Χαμάς είχε αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας– ισοπέδωσαν τη Σουτζέια, ενώ προχώρησαν και σε μια καταστροφική επιδρομή στην πόλη της Γάζας, με τις μάχες εκεί να κρατούν αρκετά 24ωρα.

Την εικόνα που επικρατεί στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώνουν δύο σημαντικά στοιχεία που αφορούν την πορεία του πολέμου συνολικά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), περισσότεροι από 6.500 Παλαιστίνιοι είναι αγνοούμενοι από την αρχή του πολέμου. Το άλλο στοιχείο είναι πως σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Lancet» ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα μπορεί να ξεπερνάει τις 186.000, δεδομένου ότι η καταγραφή που γίνεται από τις αρχές της Γάζας (ο επίσημος απολογισμός έχει ξεπεράσει τα 38.000 άτομα) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, αφού υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι σε ερείπια κτιρίων που δεν προσμετρώνται, αλλά και άλλες απώλειες που είναι δύσκολο να διαπιστωθούν από τις αρχές.

Το Ισραήλ απαιτεί περισσότερα

Στην προσπάθειά της να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις και να συνεχίσει τη σφαγή αμάχων για μια εκεχειρία, η ισραηλινή ηγεσία προχώρησε στη διατύπωση επιπλέον απαιτήσεων. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έπειτα από μέρες εσωτερικών διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων η σφαγή στη Γάζα εντεινόταν, επανέφερε την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απαίτηση να υπάρχει πρόβλεψη στη συμφωνία που θα αποτρέπει την επιστροφή οπλισμού ή μαχητών της Χαμάς στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Η απαίτηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση όλων των μερών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση σχετικά με την εκεχειρία που είναι γνωστή ως «πλάνο Μπάιντεν» και προφανώς αυτή η δυσφορία ανάγκασε εντέλει την ισραηλινή πλευρά να πει «ναι επί της αρχής» για το πλάνο. Η αρχική συμφωνία που είχε αποκαλύψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τρία στάδια. Το πρώτο αφορά μια κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων με παράλληλη ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων. Το δεύτερο μια επέκταση της κατάπαυσης πυρός επ’ αόριστον και την τοποθέτηση μεταβατικής διοίκησης, με επιπλέον ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων. Και το τρίτο μια μόνιμη εκεχειρία και προβλέψεις για την επόμενη μέρα στη Γάζα και την ανοικοδόμησή της. Η Χαμάς μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της διοίκησης της Γάζας από μια ανεξάρτητη κυβέρνηση που δεν θα προέρχεται από τις πολιτικές δυνάμεις των Παλαιστινίων ή των Ισραηλινών και αυτό έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να καμφθούν οι αντιστάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης στο να αποδεχτεί το πλαίσιο της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Νίκαια: Ηλικιωμένος αυτοκτόνησε με καραμπίνα κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα

Τέμπη – Σύμβαση 717: Tι συμβαίνει με τις υπέρογκες εγγυήσεις που επιβλήθηκαν στους 23 κατηγορούμενους

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για τον καύσωνα – Πού θα δείξει «43άρια»

 

Ετικέτες