Δείπνο Μητσοτάκη και ηγετών Δυτικών Βαλκανίων – Οι ηχηρές απουσίες και οι φήμες για Ζελένσκι

Δείπνο Μητσοτάκη και ηγετών Δυτικών Βαλκανίων – Οι ηχηρές απουσίες και οι φήμες για Ζελένσκι

Στροφή στο… διεθνές προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με έλευση ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, με το «άτυπο δείπνο» ωστόσο να επισκιάζεται από την απουσία του εκπροσώπου της Αλβανίας και την «εκδικητικότητα» Μητσοτάκη για την υπόθεση Μπελέρη, και να συμπληρώνεται από τις πληροφορίες της επίσκεψης στη χώρα μας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν έχω να αναφέρω κάτι σε αυτό που με ρωτάτε» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα που απηύθυνε το documentonews.gr κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας σχετικά με τις πληροφορίες πως ο πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται στην Ελλάδα. Στην πρώτη ενημέρωση μετά την θερινή ανάπαυλα και την επίσημη «σιγή ασυρμάτου» του Μεγάρου Μαξίμου η σιγή συνεχίστηκε, αφού παρά τις κορώνες περί της διεθνούς πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ουσία της παραμένει γρίφος, ειδικά από τη στιγμή που οι πληροφορίες για την έλευση Ζελένσκι παραμένουν αδιάψευστες αλλά και χωρίς εξηγήσεις.

Διαβάστε επίσης: Δείπνο Μητσοτάκη με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο Μαξίμου

Επισήμως, κατά το Μαξίμου, στο δείπνο θα μετάσχουν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιακόβ Μιλάτοβιτς, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποριάνα Κρίστο, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.

«Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής» ήταν τα λίγα λόγια με τα οποία ο Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε την Διάσκεψη και το άτυπο δείπνο που θα ακολουθήσει, με τις πληροφορίες πως σε αυτό θα συμμετάσχει ο Β. Ζελένσκι να επιμένουν προκαλώντας ερωτηματικά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντως, ο ηγέτης της Ουκρανίας ενδέχεται να συναντηθεί και με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και με τους προέδρους της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Κατά τα λοιπά, η πρωτοβουλία Μητσοτάκη επισκιάζεται από την απουσία της Αλβανίας και του Έντι Ράμα, αφού ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δεν προσκλήθηκε, και ο πρόεδρος της χώρας, Μπαϊράμ Μπεγκάι που δέχθηκε πρόσκληση, επικαλέστηκε βεβαρυμένο πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς για τη μη πρόσκληση Ράμα στο αποψινό άτυπο δείπνο του πρωθυπουργού στο Μαξίμου απάντησε πως «δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά από το στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο Πρόεδρος της Αλβανίας ο οποίος δεν θα παραβρεθεί».

Η μη πρόσκληση Ράμα ήρθε ως απότοκο της στάσης που τηρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης απέναντι στην ηγεσία της Αλβανίας εξαιτίας της παρατεινόμενης κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, με την κυβέρνηση ωστόσο να περιορίζεται σε τέτοιου είδους «μικρότητες», αντί άλλης διπλωματικής οδού. Μάλιστα, λιγότερο φειδωλός ήταν το πρωί της Δευτέρας ο Άδωνις Γεωργιάδης, που δήλωσε ευθαρσώς πως «η Αλβανία θα το πληρώσει πολύ ακριβά εάν συνεχίσει να καταπατά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου», ασκώντας επί της ουσίας τέτοιου είδους πιέσεις στη γειτονική χώρα.

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πολλές φορές ως επισπεύδων για την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τρεις τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα» σχολίασε πάντως, μεταξύ άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορία που επιβεβαιώνεται με την επί χρόνια καθυστέρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φέρει τα τρία μνημόνια με την Β. Μακεδονία στη Βουλή προς κύρωση, φοβούμενη τη στάση που θα κρατήσει μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής της ομάδας, με πρωτεργάτη τον Αντώνη Σαμαρά.

Documento Newsletter