Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με ΦΠΑ και έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δειλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με ΦΠΑ και έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων

Ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει στην καθίζηση των ποσοστών της στις Ευρωεκλογές, απαντώντας στις κατηγορίες πως ταυτίζεται με το κεφάλαιο ερμηνεύεται η κίνηση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Κωστή Χατζηδάκη, να φορολογήσει τις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των τραπεζών και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για να επιβάλει ένα 33% «Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης» στις εταιρείες διύλισης.

  • Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.
  • Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.

Σύμφωνα με την «φιλολαϊκή» απόφαση της κυβέρνησης τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως, όπως έγραφε το documentonews.gr στις 4/6/2-24 «η καρτελοποίηση της ενέργειας έφερε αισχρά κέρδη το 2022 άνω του 350% στα διυλιστήρια της χώρας και αύξηση άνω του 150% στα κέρδη 150 εισηγμένων». 

Διαβάστε περισσότερα: Η ακρίβεια επελαύνει με σφραγίδα Μαξίμου – Φέρνουν υπερκέρδη στα καρτέλ και απόγνωση στους πολίτες

Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ήταν για θέσπιση έκτακτης εισφοράς για τα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων το 2023 ύψους 90%, που περιλαμβάνεται στο συνολικό και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που κατέθεσε μέσω πρότασης νόμου 12 άρθρων στη Βουλή.

Σημειώνεται επίσης πως μιλώντας στη Βουλή ο τότε υφυπουργός Οικονομικών (που απομακρύνθηκε) Χάρης Θεοχάρης είχε παραδεχθεί προκλητικά -απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο– ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει έκτακτη εισφορά στα δύο διυλιστήρια της χώρας, παρά την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2022/1854, με το επιχείρημα ότι τα φορολόγησε επαρκώς για το 2022

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωστόσο επιλέγει το «λιγότερο κακό» να μην διαταράξει τα συμφέροντα επιβάλλοντας τον χαμηλότερο συντελεστή 33% που της επιτρέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Παραμένει άγνωστο επίσης αν θα «συρθεί» να φορολογήσει δειλά και τα υπερκέρδη των Τραπεζών και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΦΠΑ

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να πατάξει την ακρίβεια στη ρίζα της, στα καρτέλ και στις υπερτιμολογήσεις, ενώ αρνείται να μηδενίσει ή να μειώσει το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα (όπως έκανε η Ισπανία) ανακοίνωσε ότι μονιμοποιείται ο συντελεστής 13% (αντί του 24% στα ταξί, εκτιμώντας το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος στα 45 εκατομμύρια.

Παράλληλα παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, και επανέρχεται στο 24% στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Aπόστολος Λύτρας: Στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών – Αντιμέτωπος με προφυλάκιση

Σκάνδαλο μεγατόνων: Σε ρόλο εισαγγελέα η… ΤτΕ – Νέα ασπίδα προστασίας στους τραπεζίτες των «θαλασσοδανείων»

Ανεβάζει τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ ο ΣΥΡΙΖΑ – Στήνει στον τοίχο τη ΝΔ με αλλεπάλληλες φιλολαϊκές προτάσεις νόμου

Χάρης Δούκας: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα – Εχει αποφασίσει να έχει ηγετικό ρόλο σε ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά

Τέλος το προκλητικό ακαταδίωκτο των τραπεζιτών – Πώς η κυβέρνηση το επαναφέρει βάζοντας σε ρόλο Εισαγγελέα την ΤτΕ

Ολες οι «φυλές» του ΠΑΣΟΚ ζητούν εκλογές για νέα ηγεσία – Το «δρομολόγιο» προς τις κάλπες στα χέρια Ανδρουλάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter