Δει δε χρημάτων

Άνοιξαν τα σχολεία. Ήδη βιώνουμε στην καθημερινότητα την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων ως συνέπεια της Ομικρον και της ανέμελης υγειονομικής διαχείρισης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άλλη, ο σκληρότερος δείκτης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αρχίζει να κυκλοφορεί ως κυβερνητική διαρροή στα φίλια ΜΜΕ. Είναι ο δείκτης που αποτυπώνει επακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας και τόσο καιρό αποκρυβόταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δέκα ημέρες αυξήθηκαν κατά 44% οι νοσούντες που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη (στις 26 Δεκεμβρίου οι εισαγωγές ανήλθαν σε 289, όταν στις 5 Ιανουαρίου στα νοσοκομεία εισήλθαν 654 άνθρωποι). Το ότι άρχισαν να δημοσιοποιούν ακόμη και το… επτασφράγιστο μυστικό, τον σκληρό δείκτη, σημαίνει ότι σπέρνουν από τώρα τον σπόρο της καραντίνας.

Στην αγορά τώρα η ανησυχία χτυπάει κόκκινο, αφού τα ανοιχτά σχολεία φέρνουν θετικότητα στους μαθητές και αυτοί έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους γονείς τους. Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν την κατά κύματα αποχή των εργαζομένων λόγω της υποχρεωτικής καραντίνας των πέντε ημερών!

Όμως η «επιτυχημένη» κυβέρνηση της μεγάλης ανάπτυξης της οικονομίας (γι’ αυτό τουλάχιστον προσπαθούν να μας πείσουν, κρύβοντας κάτω από το χαλί το έλλειμμα) δεν βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης της οικονομίας. Το ποτάμι… υπερχείλισε ωστόσο κυρίως λόγω της κυβερνητικής παλινωδίας και δεν υπάρχει δύναμη για να νικήσει το νερό που κινείται με ταχύτητα και ορμή.

Το lockdown προ των πυλών

Ακόμη κι αν βαπτιστεί «μερική καραντίνα», η πραγματικότητα είναι ότι ήδη σχεδιάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο να κλειστούμε στο σπίτι μας. Τον τρόπο τον έδειξαν στα κέντρα διασκέδασης και στον επαγγελματικό αθλητισμό. Θα κλείνουν ουσιαστικά αλλά όχι τυπικά. Με το μέτρο των 1.000 θεατών ανά αγώνα ανάγκασαν στην ουσία τις μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου (αφού δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν τους κατόχους διαρκείας) να προχωρήσουν σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Ιδια κατάσταση και στη διασκέδαση κατά τις εορταστικές ημέρες. Εκεί έλαβαν μέτρα στήριξης. Πλέον «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» και αφού δεν υπάρχουν χρήματα (εξαιρουμένου του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα και το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης προεκλογικά αμφισβητούσε ότι υπάρχει και πλέον έχει αυξηθεί στα 40 δισ.), η λύση βρίσκεται στον δανεισμό.

Ηδη ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) σχεδιάζει να βγει στις αγορές και να αντλήσει χρήματα από δεκαετές ομόλογο. Παρότι πρόκειται για κίνηση ενταγμένη στον στρατηγικό σχεδιασμό του δημόσιου χρέους, είναι το κομμάτι του παζλ που απομένει να συμπληρωθεί: η χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας (εργοδότες και εργαζόμενοι). Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτό. Ο σχεδιασμός του δανεισμού φαίνεται ότι φωτίζει και την απόφαση για καραντίνα αν δεν αντιμετωπιστεί η Όμικρον.

Κρίσιμη η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch

Ημερομηνία-ορόσημο είναι η 14η Ιανουαρίου. Εκείνη τη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch. Αν υπάρχει θετική αξιολόγηση, τότε αμέσως, ακόμη και στις 17 Ιανουαρίου, θα βγούμε στις αγορές. Διαφορετικά, θα βγούμε λίγες ημέρες αργότερα. Το επόμενο ζητούμενο είναι το ποσό που θα αντλήσουμε. Ο βασικός (χωρίς τα μέτρα στήριξης) σχεδιασμός κάνει λόγο για 3,5 δισ. ευρώ. Ομως θα γίνει προσπάθεια να αντληθούν περισσότερα ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα. Σημειωτέον ότι πρόκειται για «έκδοση αναφοράς».

Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΔΔΗΧ θα δανειστεί τουλάχιστον 2,5 δισ. και ανάλογα με τις προσφορές θα αυξήσει το ποσό (η προσδοκία είναι να αντληθούν περί τα 5 δισ. ευρώ). Ολα αυτά μας δίνουν το δεδομένο ότι μετά τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να περιμένουμε το lockdown. Βέβαια εδώ τίθεται το «αν»… «Αν» η Ομικρον σαρώσει την οικονομία. Δυστυχώς, είναι το «αν» που συγκεντρώνει τις συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες.

Ετικέτες