Σε μέτρα βελτίωσης της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών της με την συμβολή ιδιωτικών φορέων αλλά και τη τιτλοποίηση των οφειλών ύψους 2,6 δις θα προχωρήσει η ΔΕΗ σύμφωνα με όσα δήλωσε ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης. Από τα χρέη αυτά σε διακανονισμό βρίσκονται τα 800 εκατομμύρια.
Όπως επισήμανε προσανατολίζεται στην πρόσληψη εξειδικευμένης εταιρίας με στόχο την αύξηση των εισπράξεών τουλάχιστον κατά 10%. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη. Με πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους μάς έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε σε τιτλοποίηση με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως Bank of America, Deutsche Bank, HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εάν δουν ότι έχουν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους».
Σχολιάζοντας τις δυσκολίες ο Ε.Παναγιωτάκης ανέφερε ότι επιχειρήθηκε «με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε πάνω από 500 εκ. ευρώ. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή»
Για την ακρίβεια, δήλωσε πως “θα προσλάβουμε εταιρία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, δεν πάει το μυαλό σας σε factory και αυτά, έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%”.
Πάντως ερωτώμενος από βουλευτές σχετικά με τις πρακτικές που θα ακολουθηθούν, ο Ε.Παναγιωτάκης σήμειωσε ότι «μπορεί να έρθει η τράπεζα και να σου προπληρώσει ένα ποσό, π.χ τα 200 εκατομμύρια» αυτό δήλωσε «δεν σημαίνει ότι τα δίνουμε και τα εισπράττουν εκείνοι, η ΔΕΗ θα είναι πάντα».
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο οποίος σημείωσε πως βασική πολιτική και «δεύτερος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας». Αυτό θα επιτευχθεί με «πολλά επιπρόσθετα εργαλεία» όπως «οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί» και σύντομα με «ένα μεγάλο πακέτο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας». Οσον αφορά τους σχεδιασμους της ΔΕΗ επισήμανε ότι πρόκειται για εισηγμένη στο χρηματιστήριο επιχείρηση και η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο στο επίπεδο του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας.
Βέβαια, αργότερα πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν: «Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.