ΔΕΗ: Κομμάτι κομμάτι σε ιδιώτες

ΔΕΗ: Κομμάτι κομμάτι σε ιδιώτες

Επί ποδός οι εργαζόμενοι της επιχείρησης για τις ανατροπές στα εργασιακά

Στα… τυφλά δείχνει να κινείται η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας στο θέμα της ΔΕΗ –αφού φρόντισε να απαξιώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία– πετώντας το μπαλάκι τόσο της εθελούσιας εξόδου όσο και της εξεύρεσης κεφαλαίων και ρευστότητας στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, αφήνοντας σε αγωνία περίπου 12.000 εργαζόμενους στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει στους στενούς συνεργάτες του ότι η νέα διοίκηση της επιχείρησης έχει δύο στόχους να υλοποιήσει: ο πρώτος αφορά την εξεύρεση του μοντέλου ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ και ο δεύτερος την κατάρτιση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Αρχή με ΔΕΔΔΗΕ

Η εξαγγελία του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη για ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ξεκίνημα θα γίνει με τον ΔΕΔΔΗΕ, εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Η επιλογή προκαλεί ήδη αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζομένων –και όχι μόνο– αφού πρόκειται για δίκτυο περίπου 240.000 χιλιομέτρων ανά την επικράτεια που αποτελεί φυσικό μονοπώλιο και είναι απολύτως κερδοφόρο.

Σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία του υπουργείου Ενέργειας κάνουν λόγο για σπάσιμο του ΔΕΔΔΗΕ σε τοπικές εταιρείες και μερική ιδιωτικοποίησή τους ή για είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων διανομής από τις πάλαι ποτέ καθετοποιημένες εταιρείες ηλεκτρισμού δείχνει ότι κατά βάση έχουν χρησιμοποιηθεί δύο μοντέλα: είτε η ιδιωτικοποίηση της ενιαίας εταιρείας είτε το σπάσιμο σε τοπικές εταιρείες και η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών αυτών.

Σε πολλές περιπτώσεις πάντως σε άλλες χώρες το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας απέτυχε, με αποτέλεσμα είτε να γίνουν κινήσεις για αναστροφή ή μερική αναστροφή της πώλησης είτε να δημιουργηθούν τοπικές εταιρείες με τη συμμετοχή των περιφερειών ή άλλων τοπικών αρχών.

Οσον αφορά την Ελλάδα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δίκτυο διανομής, και ιδιαίτερα η χαμηλή τάση, περνά από όλη την επικράτεια, καλύπτοντας απομονωμένες και δύσβατες περιοχές οι οποίες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικονομικό όφελος για ιδιώτες επενδυτές, παρά τα ρυθμιζόμενα (τουλάχιστον στα πρώτα στάδια) τέλη χρήσης.

Σε πρώτη φάση πάντως για το πρότζεκτ της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα προσληφθούν σύμβουλοι για να εξετάσουν και να προτείνουν τον τρόπο της ιδιωτικοποίησης, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Παρότι έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να παραμείνει στη ΔΕΗ καταστατική μειοψηφία 34%, δηλαδή να δοθεί στον επενδυτή το 66%, δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Οι θέσεις εργασίας

Επί ποδός έχουν τεθεί οι εργαζόμενοι της εταιρείας μετά την εξαγγελία για εθελούσια έξοδο ενώ διατυπώνονται και φόβοι για απολύσεις, αφού όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης στο Documento «η κυβέρνηση μετά τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο 2190/10 έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει ακόμη και σε απευθείας απολύσεις, αφού οι εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν πλέον στη ΔΕΗ είναι αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να τις διακόψει, αλλά ξέρει ότι θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις».

Να σημειωθεί ότι το ανώτερο ποσό που δικαιούνται ως αποζημίωση οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν την επιχείρηση είναι θεσμοθετημένο στα μνημονιακά χρόνια και δεν ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ. Μάλιστα στον ισολογισμό που δημοσίευσε η εταιρεία για τη χρήση του 2018 υπάρχει και συγκεκριμένο κονδύλι, ύψους 175 εκατ. ευρώ, που αφορά την αποζημίωση του συνόλου του προσωπικού.

Ο κ. Αδαμίδης, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να πει παρά μόνο εκτοξεύει πυροτεχνήματα, αναφέρει ότι θα μπορούσε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της άλλοτε συγγενούς επιχείρησης με τη ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ. Εκεί εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με μπόνους κατά την αποχώρηση και βεβαίως ανάλογα με τα χρόνια που είχε κανείς μέχρι 35 χιλιάδες ευρώ.

Πηγές κοντά στη διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνουν, πάντως, ότι για την εθελουσία απαιτείται χρηματοδότηση και αυτή μπορεί να προέλθει μόνο από τραπεζικό δανεισμό, όπως συμβαίνει άλλωστε με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή άλλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Documento ότι το θέμα θα τεθεί στους πρώτους μήνες του 2020 κι εφόσον προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως άλλωστε προανήγγειλε πριν από μία εβδομάδα ο κ. Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο τόσο το υπουργείο Ενέργειας όσο και η διοίκηση Παναγιωτάκη είχαν επιστρέψει ως… απαράδεκτη την έκθεση του οίκου αξιολόγησης McKinsey σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει για την εξυγίανση της επιχείρησης. Κι αυτό διότι η McKinsey πρότεινε μεταξύ άλλων την απόλυση 6.000 υπαλλήλων, δηλαδή των μισών!

Ετικέτες

Documento Newsletter