Μετά από μία συνέντευξη στην αμερικανική τηλεόραση του MSNCBC όπου κατέθεσε διαπιστευτήρια στην αμερικανική πολεμική μηχανή, μία συζήτηση στο πανεπιστήμιο Georgetown όπου εκτέθηκε διεθνώς για την αντίληψή του για την ελευθερία του Τύπου, και από μία υποδοχή στον Λευκό Οίκο περιορισμένη σε επικοινωνιακές και γραφικές αναφορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετηθεί επί σειράς ζητημάτων από το βήμα της δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμήν του το προεδρικό ζεύγος Μπάιντεν, με βασικές του αναφορές να επικεντρώνονται στις συμφωνίες για τα ενεργειακά, στο ΝΑΤΟ και στην ανακοίνωση νέων εξοπλισμών.
Στην ομιλία με την οποία το επιτελεί του είχε προαναγγείλει πως θα εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα αμερικανικών εξοπλισμών μαχητικών F-35, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ταύτιση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία και αλλού, στην απόλυτη παράδοση της χώρας από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, στις ενεργειακές business μεταξύ των δύο χωρών, στο Κυπριακό και στην ανάγκη επίλυσής του απορρίπτοντας τη «λύση» των δύο κρατών, στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα και στον νέο πρέσβη, Τζορτζ Τσούνης.
Όλα τα παραπάνω, με τη λέξη «Τουρκία» να απουσιάζει από το λεξικό του, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε προαναγγείλει πως θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Το ίδιο συνέβη και λίγη ώρα νωρίτερα, κατά την υποδοχή του στον Λευκό Οίκο, όπου μετά από μερικές τυπικές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, τις οποίες ο Αμερικανός διάβαζε σχολαστικά από ένα χαρτί, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να μιλήσει γενικόλογα, και πάλι χωρίς αναφορές στη στάση της γείτονος.
Πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης λάβει τον λόγο στην δεξίωση του εορτασμού, ο Τζο Μπάιντεν εκφώνησε ένα θερμό λόγο ο οποίος στόχευε μάλλον περισσότερο τους Ελληνοαμερικανούς χορηγούς του παρά τον Έλληνα πρωθυπουργό, γι’ αυτό και δεν παρέλειψε να χαιρετίσει ονομαστικά και αρκετούς από αυτούς. Πράγματι, στην αίθουσα βρισκόταν μεγάλο μέρος του ελληνοαμερικανικού λόμπι, που κατά πληροφορίες «έτρεξε» την επίσκεψη σε επίπεδα υπερπαραγωγής, πρωτοφανή για επίσκεψη πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
Το μεσημέρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο MSNBC, κατά την οποία φρόντισε από νωρίς να δώσει τα διαπιστευτήριά του στον Αμερικανό πρόεδρο και το ΝΑΤΟ. Παρότι ερωτήθηκε για τις διαφορές μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ και την πιθανή αμβλυνση τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίμησε να προτάξει την «ενότητα» του ΝΑΤΟ, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα.
Λίγη ώρα αργότερα, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο David Ignatius στο Georgetown University, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε μία επιχείρηση απόλυτης απαξίωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, πριν εκτεθεί διεθνώς για τη στάση του έναντι των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, αφού δεν δίστασε να ακυρώσει τα συμπεράσματα και την σκληρή κριτική που του ασκείται.
Παράλληλα, ήταν λαλίστατος και πειθήνιος αναφορικά με την Ουκρανία και την απόλυτη ταύτιση με την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, ενώ έστω στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ήταν η μόνη φορά που δημόσια έθιξε την τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος. Μάλιστα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο και το νέο «άνοιγμα» στον Ερντογάν, με τη σημείωση πως «όσο περισσότερο βρίσκουμε δρόμους εποικοδομητικής συνεργασίας, εφόσον βεβαίως συμμορφώνεται με τους κανόνες, τόσο το καλύτερο για όλους μας».
Γενικότερα, εάν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, δεν θα μπορούσε παρά να διαπιστώσει την απόλυτη προσήλωσή του στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και τις συνεχείς επιβεβαιώσεις της «δεδομένης» στάσης της χώρας μας έναντι των ΗΠΑ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σε περίοπτη θέση οι αναφορές για τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, «διαφημίζοντας» μάλιστα πόσο κοντά βρίσκεται στην ουκρανική επικράτεια. Παρομοίως και για την ζέση με την οποία επαναλάμβανε διαρκώς τις διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή πρόσδεση στις ΗΠΑ, παρά το ακριβότερο κόστος.
Με τη δεύτερη ημέρα να αναμένεται να βρεθεί στο Κογκρέσο για την πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στην ολομέλεια και συναντήσεις με γερουσιαστές, με βάση τις δημόσιες ανακοινώσεις, η πρώτη ημέρα του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σημαδεύτηκε από πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Από την ανακοίνωση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον στόχο της ολοκληρωτικής πρόσδεσης στο αμερικανικό ενεργειακό άρμα, αλλά και την απόλυτη ταύτιση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και μάλιστα με επικίνδυνες προεκτάσεις αναφορικά με περαιτέρω εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία.