Debate ΣΥΡΙΖΑ: Παύλος Πολάκης στο Documento – «Κόμμα απελευθερωτής της κοινωνικής δυναμικής»

Μια ανάσα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κουμουνδούρου, το Documento φιλοξενεί τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ένα ντιμπέιτ για την επόμενη μέρα του κόμματος.

Ενόψει του πρώτου γύρου της 24ης Νοεμβρίου οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης που διεκδικούν τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντούν σε ερωτήσεις μεταξύ άλλων για το κομματικό ζήτημα, για το όραμά τους σχετικά με την ανασυγκρότηση της χώρας και την εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, για τις εκλογικές συνεργασίες και για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

Μετά το θυελλώδες συνέδριο τι θα λέγατε σε μέλη, στελέχη, βουλευτές που αποχώρησαν ή είναι σε διαδικασία εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είτε λόγω του ότι πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη είτε λόγω του ότι καταγγέλλουν την πλειοψηφία για αντιδημοκρατικές διαδικασίες; Πότε επιστρέφει η πολιτική στην Κουμουνδούρου; Ποια είναι η πρώτη δέσμευσή σας που θα υλοποιήσετε αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών και του δημοκρατικού κόσμου δεν έφυγε. Περιμένει υπομονετικά να δει φως και όραμα για να στρατευτεί ξανά! Σ’ αυτούς απευθύνομαι όλες αυτές τις μέρες και σ’ αυτούς προσβλέπω για το αύριο της παράταξης. Αυτό που ξεκαθαρίζω δημόσια και με κάθε ευκαιρία είναι ότι με μένα πρόεδρο ο «τραυματισμένος» από την πολύχρονη εσωστρέφεια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα γιάνει τις πληγές του. Η επόμενη μέρα θα ανοίξει τον δρόμο για ένα κόμμα που θα κάνει έντονη και πειστική αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη και στη Δεξιά, θα ανασυγκροτηθεί ενωτικά με ρόλους και καθήκοντα, θα ξαναφτιάξει συλλογικότητα και συντροφικότητα μεταξύ των ανθρώπων που το συναποτελούν. Παράλληλα, θα ξαναγειωθεί με την κοινωνία, τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, τις κοινωνικές δικτυώσεις. Θα συσπειρώσει τους ανιδιοτελείς ανθρώπους της εργασίας και του καθημερινού μόχθου. Θα συμβάλει στη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων σε όλα τα πεδία, λειτουργώντας ως «απελευθερωτής» της κοινωνικής δυναμικής και στηριζόμενο στη μόρφωση, την παιδεία, την ευγένεια και την πρωτοτυπία της νέας γενιάς. Θα παράγει στελέχη από τους χώρους της πραγματικής ζωής. Γενικά, η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι καλύτερη από κάθε πλευρά, γιατί κάθε σκοτάδι το διαδέχεται το φως.

Ως προς τις προγραμματικές θέσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας, ποια κρίνετε ως πιο κομβική;

Οπως γνωρίζετε έχω διατυπώσει δημόσια ένα πρόγραμμα έξι βασικών πυλώνων, που όλοι τους είναι απολύτως αναγκαίοι και συνιστούν προϋπόθεση, έπειτα από δύο θητείες σκληρής νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης από τη Δεξιά του Μητσοτάκη, για να πάει η χώρα παρακάτω αλώβητη και να σταθεί ξανά η κοινωνία στα πόδια της. Ομως δεν είναι τυχαίο ότι κεντρικό σύνθημα στην καμπάνια υποστήριξής μου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η «Εντιμη Ελλάδα»! Θεωρώ ότι κανένα πρόγραμμα, καμία καλοπροαίρετη προσπάθεια ανάταξης της κοινωνίας και των στρωμάτων που σήμερα υποφέρουν δεν μπορεί να πετύχει αν οι πολιτικές που θα ακολουθήσουμε δεν στρέφονται ευθέως απέναντι στη διαπλοκή και τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου που βλέπουμε να συντελείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Από εκεί, δηλαδή από την κατασπατάληση, τη «ληστεία», την αισχροκέρδεια, τη διακοπή της ροής του χρήματος από τις τσέπες των ανθρώπων της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας προς τα θησαυροφυλάκια των 100 οικογενειών που καπηλεύονται τον κόπο των πολλών, θα βρούμε τους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε την έντιμη Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Απαραίτητα εργαλεία γι’ αυτό είναι η επανάκτηση στρατηγικών πυλώνων της οικονομίας από το κράτος, αλλά και μια Δικαιοσύνη φιλική προς αυτό τον στόχο.

Ποιες προτεραιότητες θέτετε για συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα/φυσιογνωμία του κόμματος; Ως κόμμα πώς θα προσδιορίζατε τον ΣΥΡΙΖΑ στον άξονα της πολιτικής γεωγραφίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι για μένα αδιαπραγμάτευτα στον χώρο της Αριστεράς. Και μάλιστα της Αριστεράς εκείνης που θέλει να πρωταγωνιστεί στον πολιτικό στίβο, να διεκδικεί το τιμόνι της χώρας και τη διακυβέρνηση. Και όχι μιας Αριστεράς που θα βάζει κάτω από το χαλί τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της απέναντι στον κόσμο που εκπροσωπεί παραπέμποντας στην εποχή που θα «ωριμάσουν οι συνθήκες» ή στη Δευτέρα Παρουσία. Με μένα στην ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα συνεχίσει και με περισσότερη ένταση θα πολιτεύεται στο πλευρό και υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, της πληττόμενης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της μικρομεσαίας αγροτιάς και της νεολαίας. Και θα το κάνει όντας ένα ανοιχτό στον κόσμο, δημοκρατικό και συλλογικά μαχόμενο κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς!

Χρειάζονται καταστατικές αλλαγές για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

Η διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος είναι μια σύγχρονη διαδικασία που έχει εφαρμοστεί επιτυχώς και με ανοιχτό και μαζικό τρόπο στις δύο προηγούμενες φορές που αναδείχτηκε πρόεδρος. Το ίδιο περιμένουμε να συμβεί και τώρα. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από αυτό το μοντέλο, όσο κι αν από διάφορες πλευρές εκφράζονται ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του. Οι δε υποψήφιοι πρόεδροι οφείλουν να σέβονται τις καταστατικές προβλέψεις συνολικά και όχι κατά το δοκούν. Ομως γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χρειάζεται αλλαγές στη λειτουργία και στο καταστατικό του. Κάποιες από αυτές είναι ήδη ψηφισμένες σε προηγούμενα συνέδρια και δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί (π.χ. η περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος, που κι αυτή χρειάζεται βελτιώσεις). Ο εκλεγμένος από τη βάση πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί σαν ίσος μεταξύ ίσων, να μην ευνοεί τον φραξιονισμό και τη δημιουργία μηχανισμών. Τέλος, να σέβεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Χρειαζόμαστε σίγουρα να υιοθετήσουμε τρόπους ψηφιακής λειτουργίας και άλλες καλές ιδέες, στις οποίες έχω αναφερθεί και δημόσια και στα κομματικά όργανα.

Θα συμβάλετε στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου; Πέρα από τη επανασύνδεση με κοινωνικές δυνάμεις, είστε υπέρ των εκλογικών συνεργασιών με κόμματα της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας; Απέναντι στην ακροδεξιά είστε υπέρ των μετώπων, όπως π.χ. το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία;

Καταρχήν για να εξηγούμαστε, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία συγκροτήθηκε κυρίως κατά του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών του εκπροσώπων, δηλαδή της ακροδεξιάς, της Δεξιάς και του Μακρόν. Η αντίδραση του Μακρόν, που δεν έδωσε εντολή διακυβέρνησης στο πλειοψηφούν Λαϊκό Μέτωπο, είναι εύγλωττη και δηλωτική. Κατά τα λοιπά, ναι, είμαι υπέρ των μετώπων και των συνεργασιών, με την προϋπόθεση όμως που με κάθε ευκαιρία θέτω: δηλαδή της πολιτικής και προγραμματικής σύγκλισης σε ένα ευρέως αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα αλλαγών και ρήξεων που θα συσπειρώνει την πλειοψηφία του λαού. Ενα πρόγραμμα απτής αναδιανομής πόρων υπέρ των παραπάνω στρωμάτων, ακύρωσης μιας σειράς μνημονιακών νόμων, ανάληψης υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών δομών της οικονομίας (της ΔΕΗ, ενός διυλιστηρίου, μιας συστημικής τράπεζας κ.λπ.), γενναίας ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, μεταφοράς αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, αλλαγών στη Δικαιοσύνη κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Απόστολος Γκλέτσος στο Documento – «Το κόμμα των μελών είναι εδώ»

Τέμπη: Προκαταρκτική εξέταση Αρείου Πάγου για το χαμένο υλικό από τις κάμερες – Αλλά όχι για το φορτίο της αμαξοστοιχίας

Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε μπέργκερ και υπόσχονται «υγεία στην Αμερική» από… αύριο (Photos)

Ντόναλντ Τραμπ: Κυβέρνηση εμπρηστικού ρεβανσισμού – Οι εκλεκτοί του νέου προέδρου

Καιρός: Μικρή βελτίωση και από αύριο ξανά βροχές – Τι φέρνουν οι καιρικές συνθήκες «τύπου Π»

Politico: Εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη ετοιμάζει ο Τραμπ – Ανησυχία στις Βρυξέλλες