Debate ΠΑΣΟΚ: Οι θέσεις των «6» για την Οικονομία και οι… παρεμβάσεις

Debate ΠΑΣΟΚ: Οι θέσεις των «6» για την Οικονομία και οι… παρεμβάσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται το debate των «6» για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στη συχνότητα της ΕΡΤ.  Οι υποψήφιοι πρόεδροι, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτήσεις που αφορούν την Οικονομία και την Ανάπτυξη.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των υποψηφίων, αλλά και οι παρεμβάσεις, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ερώτηση: Κύριε Ανδρουλάκη, εσείς είστε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ακούτε όπως όλοι μας τη διαπίστωση καθημερινά ότι ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του χωρίς αντιπολίτευση. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα κυριαρχεί στην επικαιρότητα η αντιπολίτευση, την οποία κάνουν οι έντεκα ή έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα κόκκινα δάνεια. Πώς αισθάνεστε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που το δικό σας ρόλο τον έχουν υποκαταστήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

Απάντηση: «Κατ αρχάς ευχαριστούμε την ΕΡΤ για τη φιλοξενία σε αυτό το πρωτοποριακό ντιμπέιτ, που είναι λίγο πιο ανοιχτό από τις προηγούμενες φορές.

Νομίζω ότι μέχρι σήμερα με πολιτικό πολιτισμό διεξάγεται ο αγώνας μας και αυτό είναι ένα μήνυμα και στα υπόλοιπα. Για τα υπόλοιπα κόμματα. Τώρα είναι είδηση ότι έντεκα βγήκαν απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, οπότε θα το παίξετε ως ζήτημα. Αλλά πρέπει ας πούμε και εμείς την αλήθεια.

Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν τους έντεκα. Η οποία ο άνθρωπος που τη συνέταξε είναι ο κύριος Σπυράκος, ένας άνθρωπος που είχε ασχοληθεί ο ίδιος ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και επειδή λοιπόν θέλω να δω αν είναι υποκριτές ή όχι, καταθέσαμε σήμερα ξανά τροπολογίες.Τους καλώ να πιέσουν την κυβέρνηση για να γίνουν νόμος του κράτους την Πέμπτη.

Και οι τροπολογίες είναι οι εξής: Προστασία της πρώτης κατοικίας, το ακατάσχετο της αγροτικής περιουσίας, οι κανόνες διαφάνειας, διαπραγματεύσεων μεταξύ ΦΑΠ και δανειολήπτη. Για να μην υπάρχουν εκβιασμοί κάτω από το τραπέζι, να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει προσφορά πριν το δάνειό του πουληθεί από την τράπεζα στο ALTER.

Οι 120 δόσεις για χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια το θέμα του ελβετικού φράγκου, το ελβετικό φράγκο έχει εγκλωβίσει χιλιάδες Έλληνες σε δάνεια. Εμείς έχουμε μία πρόταση ώστε να φύγουν από αυτή την ιδιότυπη ομηρία».

Παρέμβαση Γερουλάνου και ερώτηση στον Ν. Ανδρουλάκη

Ερώτηση: Στην πρόσφατη εκδήλωση που έκανα στη ΔΕΘ πρότεινα το δανειολόγιο, ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά διασφαλίζει τη διαφάνεια των δανείων. Απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν πλήρη ιστορικό του τι έχει συμβεί στα δάνεια μέχρι σήμερα, τι είναι κεφάλαιο, τι είναι τόκοι υπερημερίας, τι είναι τόκοι κανονικοί.

Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα το υιοθετούσε; Και αν ναι, γιατί δεν το πρότεινε νωρίτερα;

Απάντηση Ανδρουλάκη:

«Κατ αρχάς, αγαπητέ μου Παύλο, το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας. Το διάβασα το μέτρο αυτό που προτείνεις. Το δανειολόγιο. Το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας, όπου γράφουμε το εξής και είναι ήδη αναρτημένο και το έχουμε δώσει και στη δημοσιότητα από τις εθνικές εκλογές. Οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν και αναλυτική κίνηση της εξέλιξης της οφειλής, των επιτοκίων και των χρεώσεων, ώστε οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να ελέγχουν και να αμφισβητούν το ύψος της πραγματικής οφειλής και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συζητήσεις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ρύθμισης. Είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ».

Δεύτερη παρέμβαση Γερουλάνου προς Ν. Ανδρουλάκη:

Αυτό το οποίο κάνει το δανειολόγιο είναι ότι δίνει όλο το ιστορικό του δανείου. Υποχρεώνει την τράπεζα, δηλαδή να έχει το ιστορικό έτσι ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να διαπραγματευτεί με τις τράπεζες με σοβαρούς όρους, δηλαδή πότε επικοινώνησε η τράπεζα μαζί τους, πότε το δάνειο άλλαξε χέρια, κάτω από ποιες συνθήκες, πότε ενημερώθηκε ο δανειολήπτης γι αυτό. Μια σειρά από θέματα τα οποία αν δεν μπουν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι η πρότασή μας θα είναι ελλειμματική.

Απάντηση Ανδρουλάκη:

«Ουσιαστικά η πρόταση αυτή λέει να μπορεί να παρακολουθήσει ο δανειολήπτης το χρέος του. Το δάνειό του με διαφάνεια. Ναι, αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο τίτλος ήταν προαγωγή της διαφάνειας και προστασίας δικαιωμάτων των δανειοληπτών στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ξέρετε, είχαμε την τύχη ο άνθρωπος που συνέταξε το νόμο προστασίας του 2010 για την πρώτη κατοικία να είναι γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΠΑΣΟΚ, οπότε σε αυτά τα θέματα είχε πάρα πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη δουλειά και στο κόμμα και στη Βουλή».

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ερώτηση: Κ. Γιαννακοπούλου, ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ήταν η σύνδεσή τους με την οικονομική ανάπτυξη. Εσείς διαφωνείτε με την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και την καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Και θέλω να ρωτήσω από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα θεωρείτε ότι δικαιωθήκατε ή ότι κάνατε λάθος; Δηλαδή βλέπετε σύνδεση των μη κρατικών πανεπιστημίων με την οικονομική ανάπτυξη σήμερα;

Απάντηση: Αναμένω να το δω. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εδώ πέρα προκειμένου να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση και να ελέγχει διαρκώς κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και βεβαίως πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.

Ξέρετε, για εμένα το όραμά μου είναι η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.Και σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο οραματίζομαι και βλέπω την Ελλάδα να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο Παιδείας και πολιτισμού.

Για ποιο λόγο μπορεί να το κάνουν άλλες χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, όπως είναι η Κύπρος;

Για ποιο λόγο αυτό δεν μπορεί να το κάνει η χώρα μας και να επιμείνει σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, όπως είναι ορισμένοι και μπορεί να είναι ορισμένοι στο διεθνές στερέωμα, το οποίο έχει να κάνει ναι με τη δημόσια παιδεία, με την ιδιωτική παιδεία, με τη δημιουργία ενός κέντρου παιδείας, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Γιατί ξέρετε κάτι; Είναι πραγματικά διαφορετικό το να σπουδάζει κάποιος ιατρική παραδείγματος χάρη, στη χώρα μας ή να σπουδάζει θέατρο στη χώρα μας ή να σπουδάζει κλασικές επιστήμες ή να μπορέσει όλο αυτό μαζί με τον πολιτισμό να αποτελέσει αυτόν τον βασικό πυλώνα για την οικονομία μας».

Άννα Διαμαντοπούλου

Ερώτηση: Κυρία Διαμαντοπούλου, Η τεκμαρτή φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες που ψήφισε η κυβέρνηση συνάντησε πολλές αντιδράσεις από τους επαγγελματίες. Θεωρείτε ότι ήταν ένα σωστό μέτρο ή όχι; Εσείς, αν είστε κυβέρνηση, θα τη διατηρήσει. Θα τη διατηρήσετε ή προτίθεστε να την καταργήσετε;

Απάντηση: «Θεωρώ ότι (η τεκμαρτή φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες που ψήφισε η κυβέρνηση) ήταν ένα ισοπεδωτικό μέτρο. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μια μεταρρύθμιση όσον αφορά την φορολογία και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που να είναι δίκαιοι και να πληρώνουν όλοι φόρους.

Αλλά είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζουμε όλες τις περιφέρειες, όλες τις πόλεις, όλα τα επαγγέλματα με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα σε μια οικονομία με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η δική μας οικονομία.

Πιστεύω λοιπόν ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας πρώτον είναι ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός, άρα έχει μεγάλη σημασία πού φορολογείς και γιατί και τι θέλεις να ενισχύσεις. Δηλαδή θέλεις να ενισχύσεις τη μικρή επιχείρηση; Θέλεις να ενισχύσεις την επιχείρηση στην επαρχία; Κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Ή κυβέρνηση οδηγεί μαζικά επιχειρήσεις στο κλείσιμο, ιδιαίτερα στην επαρχία. Αλλά ειδικά σε αυτό το θέμα των μικρών επιχειρήσεων νομίζω έχει επιδείξει ό, τι χειρότερο μπορούσε. Κυρίως γιατί δεν μπορούν να έχουν καμία μα καμία παρέμβαση, καμία ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και ανάκαμψης.

Τώρα, το δεύτερο σημαντικό είναι ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι ένα σύστημα που αλλάζει συνέχεια. Δηλαδή έχει γίνει ανέκδοτο πόσες τροπολογίες μπαίνουν στη Βουλή για να αλλάξει αυτό. Ουσιαστικά διώχνει τους επενδυτές. Επομένως θέλουμε σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και θέλουμε κανόνες, οι οποίοι είναι δίκαιοι.

(…) Είμαστε έξι χρόνια μετά και η οικονομία στη χώρα κρίνεται πλέον από πάρα πολλά ζητήματα. Δεν είναι μόνο οι δείκτες, είναι η ζωή των ανθρώπων (…)».

Παύλος Γερουλάνος

Ερώτηση: Ένα από τα βασικά προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη είναι η προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και βεβαίως η οικονομική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα οι μισθωτοί πληρώνουν πάρα πολλά βάρη ,φτάνει το 44%.

Ο ανώτατος συντελεστής για τη μισθωτή εργασία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς θα προτείνετε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και αν ναι, πώς θα υποσχεθεί πως θα ισοσκελίσει τις απώλειες στα φορολογικά έσοδα; Με άλλα λόγια, πού και σε ποιους θα επιβάλλετε παραπάνω φόρους;

Απάντηση: «Καταρχήν να πούμε ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο από την άποψη ότι ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Δηλαδή φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει.

Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σημαίνει ότι συμβαίνει. Διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο. Μας λέει και ο Μητσοτάκης ότι έχουμε την καλύτερη ψηφιοποίηση και ότι μας ζηλεύει ακόμα και η Ιαπωνία, αλλά ακόμα και σήμερα δεν κάνουμε τα απλά που χρειάζεται για να ξέρουμε ο άλλος τι βγάζει και να φορολογηθεί πάνω σε αυτό. Επίσης τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή για να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Ο καλύτερος τρόπος είναι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες να μπορούν να αφαιρούν τα έξοδά τους. Έτσι ώστε να ζητάνε παντού αποδείξεις. Η φορολόγηση λοιπόν, την οποία λέτε ναι βεβαίως, μπορεί να μειωθεί μόνο αν την ίδια ώρα κάνεις αυτά που χρειάζεται για να μαζέψεις τους φόρους που θα έπρεπε ο κόσμος να πληρώνει, να έχεις τα έσοδα για να μπορείς την άλλη μέρα να κάνεις μειώσεις.

Αυτό που έχουμε πει και το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό σε ότι αφορά τη φορολόγηση είναι ότι το κράτος αυτή τη στιγμή ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το ότι αποτυγχάνουμε να μαζέψουμε τους φόρους που μπορούσαμε και πριν αρχίσουμε να ζητάμε το λογαριασμό στον πολίτη. Πρέπει το κράτος να λογοδοτήσει γιατί τόσο καιρό έχει αποτύχει σε αυτή τη δουλειά».

Χάρης Δούκας

Ερώτηση: Κύριε Δούκα, στις ομιλίες σας λέτε «θα βρούμε τα λεφτά στα καρτέλ, στα ολιγοπώλια και στα υπερκέρδη των τραπεζών». Τα οποία λέτε ότι θα φορολογήσετε με πολύ αυξημένο συντελεστή. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Για παράδειγμα τα υπερκέρδη των τραπεζών με τι συντελεστή φορολογούνται σήμερα και με τι συντελεστή θα τα φορολογήσετε εσείς αν γίνετε κυβέρνηση;

Απάντηση: «Να σχολιάσω για να το κάνω και πιο ενεργητικό τον διάλογο, ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος, ενώ έχει κατατεθεί μια πρόταση σήμερα, μια νομοθετική παρέμβαση, συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Θα έπρεπε αυτό να είναι μια συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ακριβώς αυτή η λειτουργία να αλλάξει για να είμαστε ομογενοποιημένοι όταν καταθέτουμε μια τόσο σημαντική παρέμβαση για τα funds.

Να πω επίσης και για τα πανεπιστήμια γιατί έγινε μια συζήτηση. Μιλάμε σήμερα για εξαγορά ιδιωτικών σχολείων από funds και μιλάμε για εμπόριο τίτλων χωρίς αξία. Και αυτό είναι κάτι κατακριτέο. Να πούμε λοιπόν και για τα θέματα των μπόνους, διότι ανακοίνωσαν τρία δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες κέρδη, υπερκέρδη και 6 δισεκατομμύρια μέσα στη χρονιά, όταν τους έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές, έχοντας δώσει 40 δισεκατομμύρια και το μπόνους, όπως ξέρετε και εσείς, είναι με 5-12%, ανάλογα αν είναι μπόνους μέρισμα όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φόρο 30 με 40%. Άρα αυτό δείχνει ότι είναι άδικη η φορολογική πολιτική διότι είναι πάρα πολύ χαμηλή. Δεν μπορεί να είναι 5 και 12 για τα μπόνους και τα μερίσματα και να είναι 30 και 40 για όλους τους υπόλοιπους όμως να πω και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό για το που θα βρεθούν τα λεφτά.

Δώσαμε μέσα στην πανδημία 50 δισεκατομμύρια για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών και εξαντλημένο το ΕΣΥ. Αν τα είχαμε αξιοποιήσει αλλιώς, ανακατανομή δηλαδή των ευρωπαϊκών πόρων, η συνθήκη σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική».

follow up ερώτηση: Εγώ ρώτησα με τι συντελεστή φορολογούνται σήμερα τα υπερκέρδη των τραπεζών και με τι συντελεστή θα τα φορολογήσετε εσείς και πόσα χρήματα θα προκύψουν από αυτά.

Απάντηση Χάρη Δούκα:

Ήταν με 5 – 12% όταν ο μισθωτός είναι φτάνει από το 30 μέχρι και το 40% και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν είναι όμως αποσπασματική η φορολογική πολιτική και πρέπει να συζητήσουμε συνολικά με όλους τους συντελεστές πώς θα γίνει η αναδιανομή.

Όμως είναι πάρα πολλά τα χρήματα και θα μπορούσαν, αν κάνετε τις πράξεις, τα 3 δισεκατομμύρια με έναν υψηλό συντελεστή, να καλύψουν για παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ που είναι έμμεσος φόρος και τον πληρώνουμε όλοι πολύ ακριβά.

Παρέμβαση Γιαννακοπούλου προς Χάρη Δούκα:

Θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί σας άκουσα, κύριε Δούκα, να λέτε ότι είναι αδιανόητο funds να λειτουργούν ως μη κρατικά. Εγώ θα σας ρωτήσω: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πάνω από 40 κολέγια στη χώρα μας, τα οποία δίνουν ουσιαστικά πτυχία με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς καμία αξιολόγηση και χωρίς κανέναν έλεγχο; Είναι δυνατόν να προχωρούμε λοιπόν και να λέμε όχι στα μη κρατικά με έλεγχο, με αξιολόγηση και να παραβλέπουμε αυτή την πραγματικότητα που υπάρχει και είναι εδώ στη χώρα μας;

Απάντηση Χάρη Δούκα: Έχει δίκιο η Νάντια. Έχει δίκιο, διότι υπάρχει μια ζούγκλα αυτή τη στιγμή στον χώρο της εκπαίδευσης. Διότι από την πίσω πόρτα μπήκε χωρίς όρους και κανόνες η ιστορία αυτή που λέει ότι τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά τελικά έγιναν funds και άλλα συστήματα τα οποία εξαγοράζουν κολέγια και πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη, να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και να βάλουμε όρους και κανόνες στην ποιοτική εκπαίδευση που αυτή τη στιγμή είναι ζούγκλα η Ελλάδα.

Μιχάλης Κατρίνης

Ερώτηση: Βάσει των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος από τις αρχές του 2017 μέχρι το τέλος του 2023, οι μέσες τιμές πώλησης κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 70%. Σε αρκετές περιοχές έχουν αυξηθεί και πάνω από 100%. Υπάρχει ένας φόρος υπεραξίας ακινήτων της τάξης των 15%, τον οποίο όμως η κυβέρνηση κρατά παγωμένο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν εσείς προτίθεστε να την επαναφέρετε και με αυτά τα έσοδα να χρηματοδοτήσετε την αγορά κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά, όπως επίσης το αν θα πρέπει να νομοθετηθούν και άλλοι φόροι υπεραξίας, όπως για παράδειγμα αγοραπωλησίες μετοχών.

Απάντηση: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, τους πολίτες στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρεση, η ενοικίαση, η αγορά κατοικίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δώσει ένα αδιάθετο στοκ κατοικιών. Εγώ προτείνω οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν δίνει δάνεια όχι μόνο σε νέα ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι. Δεν δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις.

Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα που 370 επιχειρήσεις παίρνουν 17.5 δισ. με 2% επιτόκιο από το ταμείο ανάκαμψης και 399.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να πάρουν ένα δάνειο με 7 και 8%, αν το πάρουν. Άκουσα για μικροπιστώσεις. Ψηφίστηκε. Δεν υλοποιείται.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μια οικονομία η οποία είναι για λίγες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν αξιοποιεί και τα 700 εκατομμύρια από το Airbnb που παίρνει έσοδα για να μπορέσει να κατασκευάσει κατοικίες.

Και βεβαίως όσον αφορά τη μείωση του φόρου κατοικίας για τον ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, θέλω να πω ότι η αύξηση αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε πάνω από 20 άλλους φόρους, τους οποίους πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

Διαβάστε επίσης:

Ξέφραγο αμπέλι οι εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ: Γύρισαν ταινία ενηλίκων σε σταθμό του Ηλεκτρικού! (Photos)

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα ελέγχει μέρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος», λέει ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

 

Ετικέτες

Documento Newsletter