Debate ΚΙΝΑΛ: Διαξιφισμοί στις τοποθετήσεις των υποψηφίων

Debate ΚΙΝΑΛ: Διαξιφισμοί στις τοποθετήσεις των υποψηφίων

Οι αντίπαλοι της 5ης Δεκεμβρίου για την ηγεσία του κόμματός τους, κλήθηκαν να απαντήσουν για τη διαχείριση των κρίσεων με επίκεντρο την πανδημία, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κατάσταση. Τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ και τα ζητήματα που άπτονται των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία. Επέκρινε την κυβέρνηση για αναποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και για την καθυστέρηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, εστίασε στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ρατσιστική προσέγγιση, αλλά δεν μπορεί να γίνει δεκτό να δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία στα σύνορά μας και παρέπεμψε στα όσα γίνονται στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Για την στάση της ΕΕ μάλιστα, επισήμανε πως δεν μπορεί το βάρος να πέφτει στην πρώτη χώρα υποδοχής, αλλά όλες οι χώρες της Ένωσης να σηκώσουν αν αναλογικά το βάρος.

Βέβαια, ρωτήθηκε για το πώς θα εκπροσωπείται το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή εάν εκλεγεί αρχηγός κάποιος μη βουλευτής -ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής, αποκρίθηκε ότι κι άλλα κόμματα στην Ευρώπη επέλεξαν τα τελευταία χρόνια για αρχηγό έναν μη βουλευτή και διευκρίνισε ότι θα οριστεί κάποιος που θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για την πανδημία. Είχα μιλήσει για υποχρεωτικότητα εμβολίων πολύ νωρίς, αλλά υπήρξε καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης. Όπως υπάρχει καθυστέρηση με μέτρα σε σούπερ μάρκετ, ή μέσα μαζικής μεταφοράς». Ζήτησε να αποσυρθούν τα φθηνά ράπιντ τεστ που δεν βοηθούν στον εντοπισμό των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ζήτησε από τους αντιπάλους του να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ρωτώντας ευθέως τους λοιπούς υποψηφίους εάν την θεωρούν πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Επιπλέον, έκανε σαφές ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα τώρα, στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ακόμα ότι δεν απευθύνεται στο 8,1% του ΚΙΝΑΛ των προηγούμενων εκλογών, αλλά σε 11 εκατομμύρια έλληνες. «Όποιος στενεύει το ακροατήριο θέλει μικρό ΚΙΝΑΛ, εγώ θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ» τόνισε.

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στις συνεργασίες, λέγοντας ότι την ευθύνη την έχει ένας: «Αυτός που πρέπει να είναι ο ίδιος ηγετικός, να κρατά ενωμένο τον λαό απέναντι στην κρίση, να συμπεριφέρεσαι και στους ίδιους και στους απέναντι στους άλλους. Ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα κάνουν οι Μητσοτάκης και Τσίπρας». Και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ των συνεργασιών πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο, όχι για διανομή θέσεων.

Μάλιστα επισήμανε ότι το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά άρρωστο και οι παθογένειες επαναλαμβάνονται γιατί δεν γίνονται αλλαγές. Τάχθηκε υπέρ της αποσυγκέντρωσης της εξουσίας «για να έχουμε σωστή διακυβέρνηση χώρας και δίκαιη κατανομή πλούτου».

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε την ανάγκη επαναφοράς των σοσιαλδημοκρατικών αρχών που επιμένουν στην αλληλεγγύη και τη ρύθμιση της αγοράς, καθώς χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Δεν θέλουμε μία αγορά για το αχαλίνωτο κέρδος. Να διορθώσουμε τις αγορές στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση»

Επιπροσθέτως,  ζήτησε την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και τόνισε να ξαναβρούμε τον τρόπο να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά θέματα. Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα πει γενικά πάμε στη Χάγη με την Τουρκία κι αυτό είναι σημαντικό.

Σε σχέση με τα θέματα του ποινικού κώδικα, υποστήριξε ότι δεν είναι οι αυστηρές ποινές που λείπουν ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία. «Διαφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρειάζονται προληπτικές δομές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Παύλος Χρηστίδης επισήμανε τη στάση του ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε την ανάγκγη διαφορετικής πλεύσης καθώς «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας. Όχι όπως έγινε με την οικονομική κρίση» και αναφερόμενος στην πανδημία επισήμανε «πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης όταν η Βουλή κλείνει με ένα κρούσμα και ένα σχολείο χρειάζεται 50% συν ένα. Αυτό είναι παραλογισμός με υπογραφή Μητσοτάκη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter