Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ είχε ανακοινώσει νωρίτερα και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.
Η Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζει τη συνεδρίασή της και αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της αργά απόψε, εγκρίνοντας τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτεί η Συνθήκη των Πρεσπών.
Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.
Διαβάστε ακόμα τη συμφωνία του Ζάεφ με τους αλβανόφωνους της πΓΔΜ
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”. Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα το βράδυ.
Δείτε επίσης: Ο Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν, σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ
Σύμφωνα με το Makfax.com, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συμφώνησε με τον επικεφαλής του κόμματος BESA, Μπιλάς Κασάμι.
Δείτε επίσης: Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων – Συνεχίζεται την Παρασκευή
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του αλβανόφωνου κόμματος BESA ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση:
«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», ανέφερε.
Δείτε επίσης: Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων – Συνεχίζεται την Παρασκευή