«Deal» Ουκρανίας – Ρωσίας για τα σιτηρά – Οι όροι και ο ρόλος της Τουρκίας

«Deal» Ουκρανίας – Ρωσίας για τα σιτηρά – Οι όροι και ο ρόλος της Τουρκίας

Πέρα από ανείπωτη τραγωδία, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συντελέσει στο να προκληθεί επισιτιστική κρίση που απειλεί να μετατραπεί σε λιμό για τις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Για τον λόγο αυτόν, Ουκρανοί και Ρώσοι συναντήθηκαν στη Κωνσταντινούπολη, φτάνοντας σε μια «βασική» συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. 

Το πρόβλημα της εξαγωγής των σιτηρών

Οι εν λόγω κοινωνίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ουκρανικό σιτάρι, το οποίο μετριέται σε εκατομμύρια τόνους και βρίσκεται αποθηκευμένο στο λιμάνι της Οδησσού, όπου οι θαλάσσιες νάρκες προστατεύουν τη πόλη από το ρωσικό ναυτικό αλλά όχι τον κόσμο από την πείνα. 

Ως εκ τούτου, έντονες πιέσεις είχαν ασκηθεί στις δύο πλευρές από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή φόρμουλα για την αποδέσμευση των σιτηρών και τη διοχέτευση τους στις αγορές. 

ΟΗΕ: «Σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος»

Μολονότι, οι δύο εμπόλεμοι πρότειναν λύσεις ανεφάρμοστες για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω διαδικασία συμμετείχαν κυρίως στρατιωτικοί, άρα το συμπέρασμα που εξήχθη είναι πως υπάρχει πολιτική απόφαση για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές. 

Το διάγγελμα Ζελένσκι 

Ευθύς αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό ανέφερε πως «εάν καταφέρουμε να απομακρύνουμε της ρωσική απειλή, θα απομακρύνουμε τη δριμύτητα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης». 

Είναι σαφές ότι ο Ζελένσκι προετοιμάζει το έδαφος για την επικείμενη αποναρκοθέτηση της Οδησσού, έχοντας λάβει ρωσικές εγγυήσεις για μη περαιτέρω παρενόχληση. Εν συνεχεία, τα πλοία θα μεταβούν προς το Δούναβη και τα λιμάνια της Ρουμανίας ώστε να μεταφερθούν στους αγοραστές. 

Η Άγκυρα σε ρόλο διαμεσολαβητή

Η Τουρκία, σε αυτό το πλαίσιο, ανέλαβε έναν διαμεσολαβητικό ρόλο εξαιτίας της θέσης της επιτήδειας ουδετερότητας που έχει κατοχυρώσει. 

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση Ουκρανίας – Ρωσίας έκανε λόγο για συμφωνία στις τεχνικές λεπτομέρειες, όπως την εγκαθίδρυση ενός συντονιστικού κέντρου στη Κωνσταντινούπολη, όπου εκπρόσωποι των συμβαλλόμενων μερών θα είναι παρόντες. 

Επιπλέον, συμφωνήθηκαν κοινοί έλεγχοι στις εξόδους και τις εισόδους των λιμανιών, καθώς επίσης στη διασφάλιση της «ναυτιλιακής ασφάλειας στους διαδρόμους μεταφοράς». Γεγονός που ερμηνεύεται ως συμφωνία της Ρωσίας για αποχή από στρατιωτική δράση έναντι των πλοίων που θα μεταφέρουν το σιτάρι.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter