Οι σαρωτικοί δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ -που στοχεύουν τα περισσότερα κράτη του κόσμου βρίσκονται τώρα σε ισχύ- και εκτός Κίνας, καμία άλλη περιοχή δεν έχει πληγεί τόσο σκληρά όσο η Νοτιοανατολική Ασία, αναφέρει σε άρθρο του το BBC.
Κοντά στην κορυφή της λίστας βρίσκονται το Βιετνάμ και η Καμπότζη που έχουν πληγεί από μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς: 46% και 49%. Πιο κάτω βρίσκονται η Ταϊλάνδη (36%), η Ινδονησία (32%) και η Μαλαισία (24%). Οι Φιλιππίνες έχουν δασμό 17%, και η Σιγκαπούρη 10%.
Αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές. Η αξιοθαύμαστη οικονομική της ανάπτυξη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της στην πώληση των προϊόντων της στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στις ΗΠΑ.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ συμβάλλουν περίπου στο 30% του ΑΕΠ του Βιετνάμ και στο 25% του ΑΕΠ της Καμπότζης.
Αυτή η ιστορία ανάπτυξης κινδυνεύει τώρα από τα τιμωρητικά μέτρα που επιβάλλονται στην Ουάσιγκτον.
Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αυτών των δασμών, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε ισχύ, θα ποικίλλει, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις για τις κυβερνήσεις του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης ειδικότερα.
Διαβάστε επίσης: Η Κίνα απαντά στον Τραμπ – Δασμοί 84% στα προϊόντα από τις ΗΠΑ
Η «διπλωματία του μπαμπού» του Βιετνάμ, όπου προσπαθεί να είναι φίλος με όλους και να ισορροπεί τους δεσμούς τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ, βρίσκεται υπό δοκιμασία.
Υπό την ηγεσία του νέου Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Το Λαμ, το Βιετνάμ έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την οικοδόμηση μιας οικονομίας με ανώτερο εισόδημα, βασισμένη στη γνώση και την τεχνολογία μέχρι το έτος 2045. Στόχος του ήταν ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 8%.
Η εξαγωγή περισσότερων προς τις ΗΠΑ, που ήταν ήδη η μεγαλύτερη αγορά τους, ήταν κεντρική σε αυτό το σχέδιο.

Ήταν επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο το Βιετνάμ συμφώνησε να αναβαθμίσει τη σχέση τους σε μια Συνολική Στρατηγική Συνεργασία το 2023.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο δεν έχει επίσημη αμφισβήτηση και δεν έχει επίσημη πολιτική αντιπολίτευση, εξαρτάται από τις οικονομικές του υποσχέσεις για τη νομιμοποίησή του. Ήδη από πολλούς οικονομολόγους θεωρούνται υπερβολικά φιλόδοξοι, τώρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εκπληρωθούν.
Η Ταϊλάνδη εξαρτάται από τις εξαγωγές των ΗΠΑ λιγότερο από το Βιετνάμ –κάτω από το 10% του ΑΕΠ– αλλά η οικονομία της Ταϊλάνδης βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση, έχοντας υποαποδόσεις την τελευταία δεκαετία. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης προσπαθεί να βρει τρόπους για να ανυψώσει την οικονομική ανάπτυξη, με πιο πρόσφατη προσπάθεια αλλά αποτυγχάνοντας να νομιμοποιήσει τα τυχερά παιχνίδια, και αυτοί οι δασμοί είναι άλλο ένα οικονομικό πλήγμα που δεν μπορεί να αντέξει.
Για την Καμπότζη, οι δασμοί αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πολιτική απειλή στην περιοχή.
Η κυβέρνηση του Χουν Μανέ έχει αποδειχθεί εξίσου αυταρχική με αυτή του πατέρα του Χουν Σεν, τον οποίο διαδέχθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά είναι ευάλωτη.
Η διατήρηση της εξουσίας της οικογένειας Χουν απαιτούσε την προσφορά οικονομικών προνομίων στις αντίπαλες φυλές της Καμπότζης, όπως μονοπώλια ή παραχωρήσεις γης, αλλά αυτό βοήθησε στη δημιουργία πληθώρας κτημάτων που δεν πωλούνται πλέον, και πλήθους παραπόνων για απαλλοτριώσεις γης.
Ο τομέας των ενδυμάτων, ο οποίος απασχολεί 750.000 άτομα, υπήρξε μια κρίσιμη δικλείδα κοινωνικής ασφάλειας, παρέχοντας σταθερά εισοδήματα στους φτωχότερους της Καμπότζης. Χιλιάδες από αυτές τις θέσεις εργασίας είναι πλέον πιθανό να χαθούν ως αποτέλεσμα των δασμών του Προέδρου Τραμπ.
Σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία αντέδρασε με τις δικές της εισφορές, το επίσημο μήνυμα από τις κυβερνήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι να μην πανικοβάλλεστε, να μην κάνετε αντίποινα, αλλά να διαπραγματευτείτε.
Το Βιετνάμ έστειλε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ho Duc Phoc στην Ουάσιγκτον για να διαπραγματευθεί και προσφέρθηκε να καταργήσει όλους τους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ. Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να στείλει τον υπουργό Οικονομικών της για να κάνει παρόμοια έκκληση και προσφέρθηκε να μειώσει τους δασμούς της και να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, όπως τρόφιμα και αεροσκάφη.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ κατευθύνεται επίσης στην Ουάσιγκτον, αν και με τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να αποτελούν μόνο το 11% του συνόλου της Μαλαισίας, η χώρα του πλήττεται λιγότερο από ορισμένους από τους γείτονές της.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να μην έχει καμία διάθεση να συμβιβαστεί.
Ο Πίτερ Ναβάρο, ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για το εμπόριο και τη μεταποίηση και ένας από τους κύριους στοχαστές πίσω από τη νέα πολιτική, δήλωσε σε συνεντεύξεις του τη Δευτέρα ότι η προσφορά του Βιετνάμ για μηδενικούς δασμούς δεν είχε νόημα, γιατί δεν θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα στο εμπόριο όπου το Βιετνάμ πουλά αγαθά αξίας 15 δολαρίων στις ΗΠΑ για κάθε 1 δολάριο που αγοράζει.
Κατηγόρησε το Βιετνάμ ότι διατηρεί πολλαπλούς μη δασμολογικούς φραγμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ και είπε ότι το ένα τρίτο όλων των βιετναμέζικων εξαγωγών στις ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα κινεζικά προϊόντα, που μεταφέρθηκαν μέσω του Βιετνάμ.
Το ποσοστό των βιετναμέζικων εξαγωγών που πραγματοποιούνται ή μεταφορτώνονται εκεί για να αποφευχθούν οι αμερικανικοί δασμούς στην Κίνα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά λεπτομερείς εμπορικές μελέτες το αναφέρουν μεταξύ 7% και 16%, όχι στο ένα τρίτο.
Όπως το Βιετνάμ, η κυβέρνηση της Καμπότζης έχει απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ να αναβάλουν τους δασμούς ενώ επιχειρούν να διαπραγματευτούν.
Το τοπικό Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ζήτησε την κατάργηση των δασμών του 49%, επισημαίνοντας ότι η βιομηχανία ενδυμάτων της Καμπότζης, ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, θα επηρεαστεί άσχημα, αλλά ότι κανένα επίπεδο δασμών, όσο υψηλό κι αν είναι, δεν θα επιτρέψει την παραγωγή ρούχων και υποδημάτων στις ΗΠΑ.
Ίσως ο πιο διεστραμμένος δασμός είναι το 44% που εφαρμόζεται στη Μιανμάρ, μια χώρα βυθισμένη σε εμφύλιο πόλεμο, η οποία δεν έχει την ικανότητα να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα.
Οι εξαγωγές των ΗΠΑ αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του ΑΕΠ της Μιανμάρ, λιγότερο από 1%.
Αλλά όπως και στην Καμπότζη, αυτός ο τομέας, κυρίως τα ενδύματα, είναι ένας από τους λίγους που παρέχει σταθερό εισόδημα σε φτωχές οικογένειες στις πόλεις της Μιανμάρ.
Κατά ύψιστη ειρωνεία, ο Τραμπ ήταν μέχρι τώρα μια δημοφιλής προσωπικότητα σε αυτήν την περιοχή.
Τον θαυμάζουν ευρέως στο Βιετνάμ για τη σκληρή, συναλλακτική του προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Καμπότζης Χουν Σεν, που εξακολουθεί να είναι η κύρια δύναμη στα παρασκήνια, αναζητά εδώ και καιρό μια στενή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δημοσιεύοντας περήφανα selfies μαζί του στην πρώτη τους συνάντηση το 2017.
Μόλις τον περασμένο μήνα η Καμπότζη επαίνεσε τον Τραμπ για το κλείσιμο των αμερικανικών δικτύων μέσων ενημέρωσης Voice of America και Radio Free Europe, τα οποία συχνά μετέφεραν τις απόψεις των αντιφρονούντων της Καμπότζης.
Τώρα η Καμπότζη, όπως πολλοί από τους γείτονές της, τον παρακαλούν να ελαφρύνει το δασμολόγιό τους.
Πηγή: BBC
Διαβάστε επίσης:
Guardian: «ΗΠΑ και Κίνα σε τροχιά σύγκρουσης για πλήρη εμπορικό πόλεμο»
Σε ισχύ οι δασμοί Τραμπ σε 60 χώρες – Στο 104% για την Κίνα από σήμερα