Δάνης Κατρανίδης, το γελαστό παιδί του θεάτρου

Αφησε εποχή ως κομπέρ στο «Cabaret» ο Κατρανίδης, αλλά η ευρεία γκάμα του τον έκανε να ξεχωρίσει.

Το 1973 ο Δάνης Κατρανίδης ήταν ήδη παντρεμένος με τη συνάδελφό του Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ίσως τον άνθρωπο που αγάπησε περισσότερο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Eτυχε στην Καβάλα να αγοράσουν μαζί με τη νεαρότατη Τάνια Τσανακλίδου ένα λαχείο. Το λαχείο αυτό κέρδισε 8.000 δραχμές και με τις 4.000 που της αντιστοιχούσαν η Τσανακλίδου έφτασε στην Αθήνα με τον «σκαραβαίο» του φιλικού της ζεύγους, όπου και ξεκίνησε τη δική της καριέρα. Μια πολύ όμορφη ιστορία που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δημοφιλής καλλιτέχνιδα με αφορμή τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Κατρανίδη. Πολλές ιστορίες γράφτηκαν είναι η αλήθεια επί προσωπικού, ενδεικτικές του ήθους αλλά και των ισχυρών δεσμών που ένωναν τον Κατρανίδη με όλους όσοι τον γνώρισαν. Εγώ πάλι κρατώ τη μικρή γνωριμία μας εν έτει 2007, τότε που μου είχε μιλήσει για το Αιγάλεω, τον τόπο της λαϊκής του καταγωγής, αλλά και για τη μητέρα του, την οποία λάτρευε και θεωρούσε υπεύθυνη για την ενασχόλησή του με την τέχνη της υποκριτικής. Διότι όσο κι αν ο Δάνης Κατρανίδης ταυτίστηκε με το θρυλικό «Cabaret» της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ο ίδιος παρέμεινε βαθύτατα λαϊκός άνθρωπος που ποτέ δεν ξέχασε την ταπεινή του καταγωγή.

Από μικρός στο σανίδι

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1949 στην Αθήνα πήρε το βάπτισμά του επί σκηνής σε πολύ μικρή ηλικία εξαιτίας μιας φιλότεχνης δασκάλας που διέκρινε το ταλέντο του. Η μητέρα του ήταν εκείνη όμως που τον πήγαινε στον κινηματογράφο με την προϋπόθεση ότι θα ήταν επιμελής με τα μαθήματα του σχολείου του. Ετσι, ο ίδιος ανέτρεχε συχνά σ’ εκείνα τα χρόνια, με τα παιδιά της γειτονιάς να κάθονται αμφιθεατρικά και να παρακολουθούν τον μικρό τους φίλο να αφηγείται παραστατικά τις ταινίες που είχε δει στη μεγάλη οθόνη. Υπήρχε καλύτερο μάθημα για το πώς θα μπορούσε ένας επίδοξος ηθοποιός να κατακτήσει μελλοντικά το δικό του κοινό; Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και αμέσως μετά η ένταξή του στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου για μία οκταετία (1971-78). Τη σεζόν 1978-79 υποδύεται τον κομπέρ συμπρωταγωνιστώντας με τη Βουγιουκλάκη στο «Cabaret», που έμελλε να γράψει ιστορία στο είδος του θεατρικού μιούζικαλ στην Ελλάδα.

Με τη Βουγιουκλάκη κυριολεκτικά δέθηκαν οι ζωές τους σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Οχι μόνο στα μιούζικαλ, αφού ξανάπαιξαν μαζί στο «Sweet Charity» (1979) και στην «Εύθυμη χήρα» (1980), με την ίδια μεγάλη επιτυχία, αλλά και στον κινηματογράφο. Στο «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» (1980) του Κώστα Καραγιάννη ο Κατρανίδης υποδύθηκε τον δικηγόρο της Βουγιουκλάκη, ενώ στην «Κατάσκοπο Νέλλη» (1981), την 42η και τελευταία ταινία που γύρισε η εθνική σταρ, βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο πλευρό της. Οπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος, περνούσαν πολύ καλά με τη Βουγιουκλάκη εντός και εκτός σκηνής, αφού εκτιμούσε το χιούμορ και το ακομπλεξάριστο του χαρακτήρα της.

Με τη Αλίκη Βουγιουκλάκη με την οποία οι ζωές τους κυριολεκτικά δέθηκαν σε καλλιτεχνικό επίπεδο

Οι επιτυχίες του

Η παρουσία του Δάνη Κατρανίδη στον ελληνικό κινηματογράφο ναι μεν περιορίστηκε σε δέκα συνολικά ταινίες, από το 1974 μέχρι το 2021, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τη Βουγιουκλάκη, χαρακτηρίστηκε όμως από τις συμμετοχές του στον αγγελοπουλικό «Θίασο» (1975), στο κοινωνικό δράμα «Το φράγμα» (1982) του Δημήτρη Μακρή μέχρι και στο βίαιο θρίλερ «Προσοχή, κίνδυνος» (1983) του Γιώργου Σταμπουλόπουλου.

Σημαντική και η θητεία του τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στο ραδιοφωνικό θέατρο, υπηρετώντας επί σειρά ετών μιούζικαλ και επιθεώρηση, κωμωδία και τραγωδία. Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στο σίριαλ «Αστέρας Ραχούλας» του Αlpha τη σεζόν 2016-17. Ηθοποιός ευρείας γκάμας με χαρακτηριστική χροιά φωνής αλλά και ένας άνθρωπος παθιασμένος με τα θαλάσσια σπορ.

Είναι ενδεικτικό πως ο Κατρανίδης ως ιστιοπλόος είχε δεκάδες κατακτήσεις σε αγώνες ανοιχτής θαλάσσης. Την τελευταία εικοσαετία δίδασκε υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος» – Ιασμος. Αρκετοί από τους μαθητές του, οι οποίοι διέπρεψαν σε θέατρο και τηλεόραση, θα τον θυμούνται πάντα για τη γενναιοδωρία και την αγάπη του προς τους νέους.

Με την πρώτη του σύζυγο, Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Είχε κάνει τρεις γάμους. Ο χωρισμός με την πρώτη του σύζυγο Μίρκα Παπακωνσταντίνου επήλθε το 1977, αλλά παρέμειναν στενοί φίλοι μέχρι το τέλος. Ακολούθησε ο δεύτερος γάμος του με την ηθοποιό και χορεύτρια Ελίζα Πάλλη, η οποία επίσης του απηύθυνε τον ύστατο αποχαιρετισμό από τα social media με μια συγκινητική ανάρτηση: «Αυτό ήταν, Δάνη. Γολγοθάς. Ενα φιλάκι για το δρόμο και καλή αντάμωση». Σχεδόν τα ίδια λόγια που επίσης έγραψε στο Facebook ο φίλος και συνάδελφός του Γιάννης Βούρος: «Ο Γολγοθάς τελείωσε, Δάνη. Αυτό ήταν. Ξεκουράσου».

Τα προβλήματα με την υγεία του ηθοποιού είχαν ξεκινήσει το 2021. Κοινό μυστικό ήταν ο αγώνας που έδινε με την επάρατο νόσο για να κρατηθεί στη ζωή, απέχοντας από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Δάνης Κατρανίδης πέθανε την Κυριακή 1 Σεμπτεμβρίου σε ηλικία 75 ετών, βυθίζοντας στο πένθος σύσσωμη την καλλιτεχνική οικογένεια.