Δανία: Στη φυλακή γιατί έκαψε το κοράνι live στο Facebook

Δανία: Στη φυλακή γιατί έκαψε το κοράνι live στο Facebook

Έκαψε το Κοράνι στον κήπο του σπιτιού του και μετά δημοσίευσε την πράξη του σε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο facebook.

Οι εισαγγελικές αρχές της Δανίας απήγγειλαν κατηγορίες για βλασφημία για πρώτη φορά μετά από το 1971 εις βάρος ενός 42χρονου Δανού που έκαψε το Κοράνι και προέβαλε την πράξη του σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο facebook.

Στο σκεπτικό της παραπομπής του άνδρα σε δίκη, οι αρχές υπογράμμισαν ότι: «οι περιστάσεις που σχετίζονται με το κάψιμο ιερών βιβλίων όπως της Βίβλου ή του Κορανίου ενδεχομένως να συνιστούν παραβίαση του νόμου περί βλασφημίας, μέσα από την δημόσια χλεύη ή την προσβολή μιας θρησκείας».

«Οι περιστάσεις σε αυτή την υπόθεση μας οδήγησαν στην απόφαση παραπομπής του άνδρα σε δίκη», υποστήριξε ο Δανός εισαγγελέας Γιεν Ρέκεντροφ.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο 42χρονος, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύπτεται, έκαψε το Κοράνι στον κήπο της οικείας του, δημοσιεύοντας έπειτα την πράξη του σε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο facebook, το οποίο έφερε τον τίτλο: «Ναι στην Ελευθερία, Όχι στο Ισλάμ».

Το άρθρο 140 του δανέζικου Ποινικού Κώδικα περί βλασφημίας προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τέσσερις μήνες, αλλά η εισαγγελία προτείνει την επιβολή ενός απλού προστίμου σε αυτή την υπόθεση.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στην πόλη Άαλμποργκ στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί.

Πρόκειται για μόλις την τέταρτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια, που οι δανέζικες αρχές απαγγέλουν κατηγορίες με βάση το άρθρο 140.

Το 1938 τέσσερα άτομα καταδικάστηκαν για αντισημιτικά κείμενα, ενώ το 1946 επιβλήθηκαν ποινές σε δύο άτομα που έκαναν μια παρωδία του εθίμου της βάπτισης κατά τη διάρκεια ενός πάρτι μασκέ.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες σε 12 υποθέσεις, με την πιο γνωστή εξ αυτών, τις καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν στην καθημερινή εφημερίδα Jyllands-Posten το 2005 και έπειτα σε 17 δανέζικες εφημερίδες τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Οι δημοσιεύσεις τέτοιων σκίτσων προκάλεσαν βίαιες διαδηλώσεις σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 τρομοκράτες εξαπέλυσαν επίθεση στα γραφεία της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό με αποτέλεσμα 7 νεκρούς.

Ετικέτες

Documento Newsletter