«Δακτύλιος του Αϊνστάιν»: Το τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» αποκάλυψε τη στρέβλωση του διαστήματος

«Δακτύλιος του Αϊνστάιν»: Το τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» αποκάλυψε τη στρέβλωση του διαστήματος

Ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται δακτύλιος Αϊνστάιν κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης και αποκαλύπτει την ακραία παραμόρφωση του διαστήματος από τη βαρύτητα ενός γαλαξία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η εκθαμβωτική εικόνα δείχνει έναν κοντινό γαλαξία, τον NGC 6505, που περιβάλλεται από έναν τέλειο κύκλο φωτός. Ο δακτύλιος δίνει μια ματιά σε έναν πιο μακρινό γαλαξία, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον NGC 6505, του οποίου το αστρικό φως έχει καμφθεί γύρω από τον γαλαξία που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

«Αυτό είναι ένα όμορφο, εξαιρετικό, συναρπαστικό και τυχερό εύρημα στα πρώτα μας δεδομένα», δήλωσε ο καθηγητής Στέφαν Σέρτζαντ, αστρονόμος στο Open University. «Ένας δακτύλιος Αϊνστάιν τόσο αψεγάδιαστος όσο αυτός είναι εξαιρετικά σπάνιος. Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε έναν γαλαξία στο φόντο μέσα από τον στρεβλό χώρο και χρόνο ενός πολύ κοντινού γαλαξία που βρίσκεται στο προσκήνιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν προβλέπει ότι το φως μπορεί να καμφθεί γύρω από τεράστια αντικείμενα στο διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι γαλαξίες μπορούν να λειτουργήσουν ως τεράστιοι φακοί. Οι δακτύλιοι του Αϊνστάιν είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους αστρονόμους, επειδή αποκαλύπτουν αντικείμενα που διαφορετικά θα κρύβονταν από τη θέα και υποδεικνύουν τη μάζα του ενδιάμεσου γαλαξία, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε κρυμμένης μάζας με τη μορφή σκοτεινής ύλης.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο γαλαξίας στο προσκήνιο περιλαμβάνει περίπου το 11% της σκοτεινής ύλης. Αυτό είναι ένα σχετικά μικρό κλάσμα, δεδομένου ότι η σκοτεινή ύλη πιστεύεται ότι κυριαρχεί στο συνολικό περιεχόμενο μάζας του σύμπαντος.

Αν και το τηλεσκόπιο Ευκλείδης μπορεί να καταγράψει εικόνες από αντικείμενα 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, η τελευταία του ανακάλυψη αποδεικνύει ότι διαθέτει ασύγκριτη ευκρίνεια ακόμα και για κοντινά ουράνια σώματα. Ο γαλαξίας NGC 6505, που βρίσκεται 590 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, θεωρείται πολύ κοντινός σε κοσμική κλίμακα, ενώ ο άγνωστος γαλαξίας στο φόντο βρίσκεται σε απόσταση 4,42 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη – Λακαφώσης: «Υπάρχει πλαστογραφία» – Κανένα βίντεο δεν αλλάζει το ότι έγινε έκρηξη (Video)

Έγκλημα Τέμπη: Νέα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία κατατέθηκαν ξαφνικά στον ανακριτή – Νέα ερωτηματικά (Video)

Έγκλημα Τέμπη – Νέα αμφισβήτηση των βίντεο: «Λείπουν καρέ – Εξαιρετικά εύκολη η παρέμβαση σε αυτά» (Video)

Documento Newsletter