Σεισμό προκαλούν στην Κύπρο οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής συνομοσπονδίας OCCRP , η οποία δημοσίευσε τα συγκλονιστικά συμπεράσματά της από την έρευνα σε 3,6 εκατ. έγγραφα που διέρρευσαν και αποδεικνύουν οργανωμένο σύστημα κάλυψης ρωσικών κεφαλαίων ώστε να μην επηρεαστούν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΕΕ και ΗΠΑ κατά ρώσων ολιγαρχών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ολιγάρχες μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ αποκαλύπτεται ο ρόλος του κυπριακού τμήματος της πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας PwC, από την οποία διέρρευσαν τα εκατομμύρια έγγραφα πάνω στα οποία βασίστηκε η έρευνα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή οικονομικών δεδομένων που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο.
Η διαρροή αποκαλύπτει τον ρόλο της Κύπρου ως πύλης στην Ευρώπη για την ελίτ που συνδέεται με το Κρεμλίνο. Μεταξύ των 104 Ρώσων δισεκατομμυριούχων που κατέγραψε το 2023 το περιοδικό Forbes, τα δύο τρίτα εμφανίζονται μαζί με μέλη των οικογενειών τους, ως πελάτες εταιρειών παροχής οικονομικών υπηρεσίων στην Κύπρο. Υπάρχουν αρχεία που σχετίζονται με 71 Ρώσους πελάτες που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από τον Φεβρουάριο του 2022. Πολλές από αυτές τις σχέσεις έκτοτε φέρονται να έχουν τερματιστεί.
Η έρευνα Cyprus confidencial αποκαλύπτει:
– Η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι επιχειρήσεων βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Alexei Mordashov, να προσπαθήσει να μεταφέρει 1 δισεκατομμύριο λίρες σε δημόσια εταιρεία την ημέρα που τέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Guardian ενημερώθηκε ότι η μεταφορά υπόκειται σε υπό εξέλιξη ποινική έρευνα στην Κύπρο.
– 600.000 ευρώ άγνωστων πληρωμών από εταιρείες που συνδέονται με τον ίδιο ολιγάρχη σε έναν ισχυρό Γερμανό δημοσιογράφο, που θεωρείται κορυφαίος ειδικός στη Ρωσία, για να υποστηρίξει τη δημοσίευση δύο βιβλίων για τον Πούτιν.
– Δεκάδες εκατομμύρια σε υπεράκτιες πληρωμές που πραγματοποίησε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι σε πράκτορες, σκάουτερ και στελέχη συλλόγων που μπορεί να παραβίασαν τους αυστηρούς κανόνες ποδοσφαίρου για τη λογιστική.
– Αδιευκρίνιστες συμφωνίες που επέτρεψαν στον Αμπράμοβιτς και τον υπερ-πράκτορα Πίνχας Ζαχάβι να ελέγχουν τις καριέρες 21 νεαρών ποδοσφαιριστών υπό αμφιλεγόμενες συμφωνίες ιδιοκτησίας τρίτων, οι οποίες έχουν συγκριθεί με δεσμευμένη εργασία.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022, δείχνουν σχεδόν 800 εταιρείες και καταπιστεύματα εγγεγραμμένα σε φορολογικούς παραδείσους που ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Σε αυτές περιλαμβάνονται περισσότερες από 650 κυπριακές εταιρείες και καταπιστεύματα.
Στην έρευνα έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 68 δημοσιογραφικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο.