Credit Suisse: Η εξαγορά δεν κατευνάζει την παγκόσμια ανησυχία – «Βουτιά» στις ασιατικές αγορές

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι 3,25 δισ. δολαρίων, (deal που επετεύχθη μετά κόπων και διαπραγματεύσεων, υπό την εποπτεία των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών) δεν φαίνεται ικανή να διαλύσει εξ ολοκλήρου τα γκρίζα σύννεφα που έχουν «σκεπάσει» το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Ενδεικτική η εικόνα που παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές, λίγες ώρες μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της UBS που αυτοχαρακτηρίστηκε ως «κορυφαίος διαχειριστής πλούτου στην Ελβετία». 

Ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε πτώση άνω του 3%, η Standard Chartered 3,81% και η HSBC 6,51%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες, στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κατέγραψε απώλειες 1,42% και ο Topix 1,54%. Τέλος, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,69%, σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».

Διαβάστε σχετικά: Κρίση τραπεζών: Το παρασκήνιο της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS – Πώς έγινε το deal

Η απώλεια των 17 δισ. δολαρίων

Το ιστορικό deal εξαγοράς της Credit Suisse είχε και ηττημένους. Πρόκειται για τους κατόχους ΑΤ1, οι οποίοι βλέπουν τα ομόλογα αξίας 17 δισ. δολαρίων να «φεύγουν» από την κατοχή τους, γεγονός που έχει δημιουργήσει ήδη αρκετές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές μελετούν ενδελεχώς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας Credit Suisse – UBS και δη τα σημεία που αφορούν τα ΑΤ1, ώστε να δουν εάν και άλλες χώρες έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ελβετικής κυβέρνησης και να τους παραγκωνίσουν.

«Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των δανειστών», σχολίασε διευθύνων σύμβουλος τράπεζας στη Βρετανία, τονίζοντας ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναταραχή.

Διαβάστε σχετικά: H Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

«Δεν έχει νόημα. Οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν “μηδέν” επειδή είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές», δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Aquila Asset Management, Πάτρικ Κάουφμαν, που έχει στην κατοχή του ανάλογα ομόλογα.

Ο χειρισμός του deal για τα συγκεκριμένα ομόλογα δημιουργεί, κατά το Bloomberg, σύγχυση σχετικά με το ποιοι προηγούνται όσον αφορά τις επενδυτικές αξιώσεις όταν δημιουργείται πρόβλημα με τους δανειστές.

«Η εξάλειψη των κατόχων AT1 ενώ πληρώνει σημαντικά ποσά στους μετόχους έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Ζερόμ Λεγκράς, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments.