Corriere della Sera: Κυρίαρχη η διαφθορά στις Βρυξέλλες – Στρατιά πρώην βουλευτών εργάζονται ως λομπίστες

Corriere della Sera: Κυρίαρχη η διαφθορά στις Βρυξέλλες –  Στρατιά πρώην βουλευτών εργάζονται ως λομπίστες

Μια πραγματική αρένα συμφερόντων, στην οποία ένας μεγάλος αριθμός από λομπίστες που πολλές φορές είναι πρώην εκλεγμένοι ευρωβουλευτές«πολιορκούν» τα κεντρικά γραφεία των Βρυξελλών και του Στρασβούργου και ένα σύστημα που γενικότερα επιτρέπει στους πολιτικούς στο τέλος της θητείας τους να εισέρχονται ανενόχλητοι στους επιχειρηματικούς διαδρόμους αναδεικνύει η Corriere della Sera, στο φόντο του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate που έχει στο επίκεντρό του την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα για να ασκήσουν την επιρροή τους, οι λομπίστες που εργάζονται σε στενή επαφή με Ευρωπαίους βουλευτές και επιτρόπους πρέπει να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, μια υποχρέωση που αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 σε αυτή τη λίστα καταγράφηκαν 13.366 άτομα, που αντιστοιχεί σε αύξηση 8% σε 5 χρόνια. Δεδομένου ότι υπάρχουν 705 έδρες στη συνέλευση, το αποτέλεσμα είναι ότι αντιστοιχούν 19 λομπίστες για κάθε πολιτικό που εκλέγεται στην κοινότητα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται εταιρείες, εμπορικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και ΜΚΟ. Η υψηλότερη επένδυση (9 εκατ. ευρώ) είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας. Σύμφωνα με το Statista, το 2019 περίπου 6 εκατ. δεσμεύτηκαν από την Google, ένα εκατ. λιγότερο από τη Microsoft, περίπου τα μισά από το Facebook, την Bayer και την ExxonMobil.

lobby.jpeg

Παράλληλα, η Corriera della Sera αναφέρει πως πολλαπλασιάζονται οι αναφορές για σύγκρουση συμφερόντων, με ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού  Transparency στις «αίθουσες εξουσίας» των Βρυξελλών το 2017.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει περίοδος ουδετερότητας για τους μη επανεκλεγμένους βουλευτές: μπορούν αμέσως να μετακινηθούν στη λίστα συμφερόντων ασκώντας την επιρροή τους. Παραδόξως, οι «αχθοφόροι», τα μέλη του προσωπικού και οι κοινοτικοί υπάλληλοι απολαμβάνουν λιγότερη ελευθερία: Γι’ αυτούς η «περίοδος ξεκούρασης» μπορεί να διαρκέσει έως και 15 χρόνια.

Η ανάλυση του Transparency αποκαλύπτει πολλά περισσότερα: το 50% των Ευρωπαίων Επιτρόπων που ήταν σε θητεία μέχρι το 2014 προσλαμβάνονταν από εταιρείες, τράπεζες και ομάδες συμφερόντων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το όνομα του πρώην προέδρου της επιτροπής, του Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μεταξύ των ευρωβουλευτών αυτό το ποσοστό μειώνεται, αλλά παραμένει στο ανησυχητικό 30%, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις συμφερόντων και διαφθορά.

Συνολικά, 485 πρώην βουλευτές πέρασαν στην αντίπερα όχθη: Έως και 115 από τους λομπίστες της Google είναι πρώην πολιτικοί, αλλά οι κολοσσοί που συχνάζουν τακτικά στους διαδρόμους των Βρυξελλών περιλαμβάνουν την Uber, την Arcelormittal, την Goldman Sachs, τη Volkswagen, την Bank of America.

Πηγή: Corriere della Sera

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Έφοδος σε σπίτια του Αντόνιο Παντσέρι – Στο Βέλγιο εκδίδονται η σύζυγος και η κόρη του

Politico: Υπό έλεγχο ο Σχοινάς για το Qatargate – Τον «αδειάζει» η φον ντερ Λάιεν

Εισαγγελία Βελγίου: Την Τετάρτη ενώπιον των ανακριτικών αρχών η Εύα Καϊλή – Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση

Documento Newsletter