«Χρειάζεται μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε νότια και βόρεια Ευρώπη» τιτλοφορεί σήμερα άρθρο του αναλυτή Μαουρίτσιο Φερρέρα, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera».
Η εφημερίδα σημειώνει πως «η μακρά χρηματοοικονομική κρίση δημιούργησε ισχυρές αντιθέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες» και ότι «η λιγοστή κοινή ταυτότητα η οποία δημιουργήθηκε με κόπο στις περασμένες δεκαετίες διαβρώθηκε σημαντικά, και μαζί μ’ αυτή, οι νόμιμες δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως θεσμού με υπερεθνικές αρμοδιότητες».
Σύμφωνα με την αναλυτή, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες σε δυο μέτωπα: να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια επίτευξης μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα στην γερμανική κουλτούρα της σταθερότητας και σε εκείνη της αλληλεγγύης, που εκφράζει τον ελληνικό πολιτισμό, όπως και των λατινογενών χωρών.
Ειδικότερα, σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, η εφημερίδα του Μιλάνου χρησιμοποιεί μια άμεση γλώσσα, και χωρίς περιστροφές υπογραμμίζει:
«Βάσει των Συνθηκών, οι χώρες-μέλη είναι όλες ίδιες. Βαθμιαία, το βάρος τους, κατά τη λήψη των αποφάσεων, προσαρμόσθηκε στον πληθυσμό τους. Ακολουθώντας τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα σημερινά συστήματα ψήφου και λήψης αποφάσεων τείνουν, σαφώς, να ευνοούν της συμμαχίες των χωρών του Βορρά, με σημείο αναφοράς την Γερμανία. Παράλληλα, οι άτυπες πρακτικές του Συμβουλίου είναι συχνά δυσανάλογες. Στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, οι αντιπρόσωποι που εξέλεξε ο ελληνικός λαός έτυχαν συχνά μεταχείρισης που θυμίζει ζόμπι [η έκφραση είναι του Χάμπερμας] στο έλεος αυτοσχέδιων διευθυντηρίων των ισχυρών, πάντα υπό την προεδρία της Μέρκελ και/ή του Σόιμπλε. Πώς να μας ξαφνιάσει, λοιπόν, το ότι οι πολίτες ψηφίζουν βάσει συμφερόντων και ταυτοτήτων αποκλειστικά εθνικού χαρακτήρα;
Η «Corriere» σημειώνει ότι «προκύπτει άμεση σχέση ανάμεσα σε εθνικές ευθύνες και πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη», διότι το πνεύμα κοινωνικής συνοχής που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του ’70 έχει χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
«Στις προκλήσεις της αλληλεγγύης και της ισότητας πρέπει να ανταποκριθούν οι ευρωπαϊκές ελίτ. Χρειάζεται μια σοβαρή αποσαφήνιση θέσεων και απόψεων, σε επίπεδο πολιτικής και κουλτούρας -ακόμη και σε σκληρούς τόνους- μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ιδίως στο εσωτερικό της Ευρωζώνης» τονίζει, τέλος, ο αναλυτής της «Corriere della Sera» και καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς αρχηγούς «να πάψουν να κρύβουν τη σκόνη κάτω από το χαλί», με στόχο «ένα νέο σύμφωνο βασισμένο στην πολιτική και στην κουλτούρα» ώστε να αποφευχθεί η οριστική παρακμή της Ευρώπης.