COP29: Προς Αζερμπαϊτζάν οδεύει η επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το λίμα

Σαφές προβάδισμα απέκτησε το Αζερμπαϊτζάν για να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του επόμενου έτους, μετά την συμφωνία με την Αρμενία για την υποψηφιότητά του.

Η απόφαση για το ποιος θα αναλάβει τη σκυτάλη από την τρέχουσα χώρα υποδοχής της COP28, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκεται σε ένα άνευ προηγουμένου γεωπολιτικό αδιέξοδο , αφού η Ρωσία δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στην προσπάθεια φιλοξενίας οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε αργά την Πέμπτη ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Αρμενία που επιτρέπει στο Μπακού να θέσει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει τις συνομιλίες COP29 χωρίς την απειλή αρνησικυρίας της Αρμενίας. Η επιλογή ενός οικοδεσπότη COP χρειάζεται υποστήριξη από όλες τις χώρες της περιφερειακής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανατολική Ευρώπη.

«Λάβαμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τις περισσότερες χώρες [στην ομάδα της ανατολικής Ευρώπης]. Η Ρωσία υποστήριξε επίσης την προσπάθειά μας», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊχάν Χατζιζάντα.

Σύμφωνα με το Reuters, o εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην COP28 αρνήθηκε να σχολιάσει. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Κριτική για τους οικοδεσπότες του… πετρελαίου

Το Αζερμπαϊτζάν είναι παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου και μέλος του ΟΠΕΚ+.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέχθηκαν κριτική για τον διορισμό του Σουλτάνου αλ-Τζάμπερ, του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ADNOC, ως προέδρου της φετινής συνόδου κορυφής COP28.

Ορισμένοι εκπρόσωποι στην COP28 έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη διεξαγωγή των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα σε έναν παραγωγό πετρελαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

«Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες», είπε ο Χατζιζάντα.

«Παρά το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι στρατηγικοί στόχοι του Αζερμπαϊτζάν είναι η διαφοροποίηση της ενέργειας, των πόρων, ειδικά για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια», υπογράμμισε.

Ετικέτες