Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα Cop28 ξεκίνησε επίσημα αυτή την Πέμπτη στο Ντουμπάι, με την πρώτη απόφαση να είναι πιθανότατα για την ανακούφιση των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών του κόσμου.
Το σχέδιο και οι αντιδράσεις
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας αρχικά, ικανό να εκταμιεύει χρήματα σε αναπτυσσόμενες χώρες και χρηματοδοτείται από πλούσιες βιομηχανικές χώρες, αναδυόμενες οικονομίες και χώρες παραγωγής ορυκτών καυσίμων, όπως η Κίνα, τα κράτη του Κόλπου και η χώρα υποδοχής του Cop28, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ορισμένοι ακτιβιστές είπαν ότι το σχέδιο ήταν βαθιά ελαττωματικό. Η Ρέιτσελ Κλίτους της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων ανέφερε: «Ο αγώνας για την κλιματική δικαιοσύνη απέχει πολύ από το να τελειώσει, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να εκταμιεύουμε χρήματα όπως χρειάζεται. Ελπίζουμε ότι η συμφωνία για λειτουργία θα γίνει σήμερα».
Προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ
Ο Σάιμον Στιλ, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, ξεκίνησε τις επίσημες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη με έκκληση για μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη στις συνομιλίες. «Κάνουμε βήματα νηπίου. Βαδίζοντας πολύ αργά σε έναν ασταθή κόσμο που δεν διαθέτει ανθεκτικότητα, για να επεξεργαστούμε τις καλύτερες απαντήσεις στις περίπλοκες επιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε».
Προειδοποίησε τους διαπραγματευτές: «Βρισκόμαστε σε έναν γκρεμό. Εάν δεν σηματοδοτήσουμε την τελική παρακμή της εποχής των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε, καλωσορίζουμε τη δική μας τελική παρακμή. Και επιλέγουμε να πληρώσουμε με τις ζωές των ανθρώπων».
Πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να φροντίσουν ώστε οι άνθρωποι και οι χώρες να βοηθηθούν μέσα από τις μαζικές οικονομικές αλλαγές που θα ήταν απαραίτητες. «Αν αυτή η μετάβαση δεν είναι απλή, δεν θα μεταβούμε καθόλου. Αυτό σημαίνει δικαιοσύνη εντός και μεταξύ των χωρών».
Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Ο πρόεδρος της COP28 για το κλίμα ήθελε να πουλήσει τα δικά του πετρέλαια
Ανεπάρκεια κονδυλίων
Αν και το κείμενο είναι πιθανό να εγκριθεί την Πέμπτη, τεχνικά όλα τα κείμενα δεν είναι ακόμα οριστικά μέχρι το τέλος του συνεδρίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Οι πλούσιες χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια νέα μετρητά για το ταμείο αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτό δεν θα φτάσει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που χρειάζονται οι φτωχές χώρες.
Αν και πολλές χώρες αισθάνονται ανακούφιση από το γεγονός ότι τα συμπεράσματα για την αποκατάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης φαίνεται βέβαιο ότι θα γίνουν αποδεκτά, δεν είναι πιθανό να διευκολύνουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις για άλλα ζωτικά ζητήματα. Μεγάλο μέρος των επόμενων 10 ημερών θα αφιερωθεί σε συνομιλίες για το πώς θα αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη από το ζωτικό όριο του 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, μετά την πιο θερμή χρονιά που έχει βιώσει η ανθρωπότητα.
Διαβάστε επίσης:
Ο Ρότζερ Γουώτερς για τα Γλυπτά: «Fuck Elgin – Οι Άγγλοι τα έκλεψαν από τον Παρθενώνα»