COP26: Συμφωνία-ευχολόγιο ΗΠΑ-Κίνας για το κλίμα

Η προσέγγιση των δύο χωρών για συνεργασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αν και χαιρετίστηκε ως ένα θετικό βήμα, ελάχιστα νέα κομίζει στην περιβαλλοντική δράση. Χαρακτηριστικά, δεν είχε κάποια πρόβλεψη για τα σημαντικότερα θέματα της κλιματικής ατζέντας όπως η οικονομική βοήθεια των φτωχών χωρών για να πραγματοποιήσουν ευκολότερα την μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας ή το τέλος της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη σίγουρα δεν είναι κάτι αμελητέο. Όμως στην πραγματικότητα, το κείμενο που συμφωνήθηκε το βράδυ της Τετάρτης δεν αναφέρει τίποτα για την αύξηση του ρυθμού επίτευξης των στόχων ούτε ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε ένα δεσμευτικό κείμενο. Να σημειωθεί πως, τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων στις κλιματικές συνόδους δεν είναι δεσμευτικά και ότι δεν προβλέπονται κυρώσεις για τη μη επίτευξη των στόχων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες εξέφρασαν την διάθεση να συνεργαστούν για το κλίμα. Τον Απρίλιο, ο ειδικός εντεταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι και ο κινέζος ομόλογός του, Σιέ Τζένχουα, ανακοίνωσαν, μετά από συνάντησή τους στην Σανγκάη, ότι θα έκαναν οτιδήποτε δυνατόν για να συνεργαστούν και να εφαρμόσουν την Συμφωνία των Παρισίων. Την Τετάρτη στη Γλασκώβη, υποσχέθηκαν να κάνουν αυτό που έχουν ήδη υπογράψει το 2015 στο Παρίσι: να δράσουν για να μειώσουν τους ρύπους τα επόμενα δέκα χρόνια. Το μόνο που μπορεί να εκληφθεί ως ένα απτό βήμα εμπρός είναι η δέσμευση για μείωση της έκλυσης μεθανίου στην ατμόσφαιρα κατά 30% μέχρι το 2030.

Παρά τη μεγάλη συμβολική σημασία της προσέγγισης των δύο χωρών, δεν αναφέρονται σαφείς τρόποι που θα αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση της χρηματοδότησης των φτωχών χωρών από τις ανεπτυγμένες χώρες. Οι πλούσιες χώρες είχαν δεσμευτεί να εισφέρουν 100 δις δολάρια ετησίως από το 2020 μέχρι το 2025 σε βοήθεια για την πράσινη μετάβαση των φτωχών χωρών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.

Επιπλέον, καμιά σαφή δέσμευση δε έγινε για την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Οι δύο χώρες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά δεν διευκρίνισαν πώς θα το κάνουν, πέρα ​​από την προαναφερθείσα δέσμευση μείωσης του μεθανίου την οποία η Κίνα έκανε δειλά. Στην κοινή δήλωση υπάρχει μόνο μία αναφορά στον άνθρακα και δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλόδοξη: ο ασιατικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει, στο δέκατο πέμπτο πενταετές σχέδιό του (2025-2029), μια σταδιακή μείωση της κατανάλωσης αυτού του καύσιμου. Κατά τα λοιπά, στο κείμενο δεν υπάρχει ίχνος αναφοράς στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, τα άλλα δύο ορυκτά καύσιμα.

 

Ετικέτες