COP26: Σημαντικά βήματα για την εξάλειψη πετρελαίου και αερίου – απόντες οι μεγάλοι παραγωγοί

COP26: Σημαντικά βήματα για την εξάλειψη πετρελαίου και αερίου – απόντες οι μεγάλοι παραγωγοί

Για πρώτη φορά στην φετινή σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη γίνονται βήματα για την αντιμετώπιση μερικών εκ των πιο «βρώμικων» ορυκτών, πετρέλαιο και αέριο. Οχτώ συμμετέχουσες αντιπροσωπείες συμφώνησαν την Πέμπτη να μην χορηγούν πλέον έγκριση νέων παραχωρήσεων και αδειών για την παραγωγή και την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο συνασπισμό «Beyond Oil and Gas Alliance» (BOGA) (πέρα από το πετρέλαιο και το αέριο) που ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της Κόστα Ρίκα και της Δανίας, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου της Ευρώπης, συμμετέχουν επίσης η Γαλλία, η Γροιλανδία, η Ιρλανδία, η Ουαλία, το Κεμπέκ και η Σουηδία. Αποφάσισαν να ορίσουν ημερομηνία λήξης της εκμετάλλευσης και της εξερεύνησης -για άδειες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη- για υδρογονάνθρακες στην επικράτειά τους. Αυτή η ημερομηνία, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα πρέπει να «ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία των Παρισίων», η οποία στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Ορισμένα από τα μέλη της BOGA είχαν προηγουμένως ορίσει ημερομηνία εξόδου για τους υδρογονάνθρακες, το 2040 η Γαλλία και το 2050 η Δανία.

Σημαντικά βήματα

Η Νέα Ζηλανδία και η Καλιφόρνια έχουν επίσης ενταχθεί στον συνασπισμό ως συνδεδεμένα μέλη καθώς «έχουν λάβει σημαντικά συγκεκριμένα βήματα που συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε το δελτίο τύπου. Η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε το 2018 να απαγορεύσει όλες τις νέες άδειες υπεράκτιας εξερεύνησης πετρελαίου, ενώ η Καλιφόρνια, μια μεγάλη παραγωγός πετρελαίου, θα απαγορεύσει την υδραυλική ρωγμάτωση (η οποία εξάγει πετρέλαιο και αέριο από σχιστόλιθο) το 2024 και θα σταματήσει οποιαδήποτε εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έως το 2045.

Απόντες οι μεγάλοι

Αυτή η συμμαχία δεν περιλαμβάνει τις μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, ο Καναδάς, το Ιράκ ή η Νορβηγία. Η συμφωνία των Παρισίων δεν αναφέρει τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία ευθύνονται για το 90% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μόνο τα σχέδια αποφάσεων της COP26, που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Τετάρτης, παραπέμπουν στη δέσμευση για επιτάχυνση της εξόδου από τον άνθρακα και το τέλος των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, για πρώτη φορά, αλλά αυτή η αναφορά θα μπορούσε να εξαφανιστεί στην τελική απόφαση υπό την πίεση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Documento Newsletter