Coca Cola, PepsiCo Inc, McDonald’s και Starbucks αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία

Μετά από ανακοινώσεις των McDonald’s η Starbucks ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει προσωρινά όλα τα καφέ που βρίσκονται στη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες από το Agence France-Presse.

Τον ίδιο δρόμο τράβηξε η εταιρεία Coca Cola, η οποία με την σειρά της  ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. 

Στις προηγούμενες πολυεθνικές ήρθε να προστεθεί και η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων, σνακ και ποτών PepsiCo Inc, η οποία ακολουθώντας την στάση των προηγούμενων ανακοίνωσε μόλις ότι θα αναστείλει επίσης όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία.

Σε άρθρο της Wall Street Journal αναφέρεται:

«Η PepsiCo Inc. PEP -2,82% διερευνά επιλογές για τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής της αξίας της μονάδας, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, μια κίνηση που θα σηματοδοτούσε μια στροφή για μια εταιρεία που εισήγαγε αμερικανική κόλα στη Σοβιετική Ένωση στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Μεγάλες δυτικές εταιρείες δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για να αποχωρήσουν από τη χώρα ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η PepsiCo PEP -2,82% είναι απρόθυμη να κλείσει τη ρωσική μονάδα της -η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων που αγόρασε για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μια δεκαετία- επειδή δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι εξαρτώνται από την εταιρεία για τα προς το ζην και για τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και η βρεφική φόρμουλα, ανέφεραν οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Τα έσοδα από τη ρωσική μονάδα της PepsiCo ήταν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 –μείωση κατά 30% από την κορυφή των 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013– καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία μετά τις ΗΠΑ και το Μεξικό».