CNN: Η Ρωσία απέτυχε να τεστάρει βαλλιστικό πύραυλο όταν ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία

CNN: Η Ρωσία απέτυχε να τεστάρει βαλλιστικό πύραυλο όταν ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία

Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα του CNN που, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αμερικανών αξιωματούχων με γνώση επί του θέματος, τονίζει πως η Ρωσία απέτυχε να πραγματοποιήσει δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου περίπου την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν επισκεπτόταν την Ουκρανία…

Δείτε επίσης: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για πύραυλο Sarmat, γνωστός στη Δύση ως «Satan II». Μία δοκιμή που φαίνεται να απέτυχε ενόσω ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη αιφνιδιαστικά στην Ουκρανία, τη Δευτέρα, όπως υποστηρίζουν οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το CNN.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Ρωσία είχε ειδοποιήσει τις ΗΠΑ εκ των προτέρων για την εκτόξευση μέσω των διαύλων επικοινωνίας, λέει ο πρώτος αξιωματούχος.Ο άλλος αξιωματούχος, υποστήριξε πως η δοκιμή δεν εγκυμονούσε κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη δοκιμή ως ανωμαλία ή κλιμάκωση.

Αντίθετα, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Έκανε, μολαταύτα, επίσημα αναφορά ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει και ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Το CNN μετέδωσε αρχικά ότι η δοκιμή έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, με βάση πληροφορίες από πηγές. Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, ένας από τους αξιωματούχους τόνισε πως η δοκιμή σημειώθηκε λίγο πριν την άφιξη Μπάιντεν στη χώρα. Μίαα δεύτερη πηγή είχε πει στο CNN ότι η δοκιμή έγινε τη Δευτέρα χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο χρόνο.

Η Δούμα ψήφισε υπέρ της αναστολής της ρωσικής συμμετοχής στη συνθήκη New Start

Στο μεταξύ, σήμερα, Τετάρτη, η ρωσική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ψήφισε να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που έχει συναφθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί αφού ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στην εν λόγω συνθήκη, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνιζε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της ρωσικής εισβολής.

Η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, πρόκειται να ψηφίσει σήμερα το απόγευμα μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) για να εγκρίνει την αναστολή της ρωσικής συμμετοχής στη New Start.

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν εξάλλου σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γι’ αυτή την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίρτι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως η κίνηση είναι μια «από καιρό αναμενόμενη» απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ουσιαστικά κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία.

«Η απόφαση αυτή μας επιβλήθηκε από τον πόλεμο που κηρύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μας. Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο συνολικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο Μεντβέντεφ ζήτησε επίσης να περιληφθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια της Βρετανίας και της Γαλλίας σε μελλοντικές συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποχώρηση της Μόσχας από τη New Start.

«Παύοντας να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους και απορρίπτοντας τις προτάσεις της χώρας μας σε ζητήματα παγκόσμιας ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστρέφουν την αρχιτεκτονική της διεθνούς σταθερότητας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βολόντιν.

Ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος επιβλέπει τη ρωσική διπλωματία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε σήμερα πως ενδεχόμενη επαναφορά της συνθήκης σε ισχύ εξαρτάται από την Ουάσινγκτον ενώ, όπως δήλωσε επίσης, η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

«Θα δώσουμε προφανώς ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή που θα κρατήσουν και στις αποφάσεις που θα πάρουν το Λονδίνο και το Παρίσι, που δεν μπορούν πλέον, ούτε καν υποθετικά, να θεωρηθεί πως βρίσκονται εκτός του ρωσοαμερικανικού διαλόγου για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απ’ ευθείας διάλογος για τα πυρηνικά ζητήματα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πως είναι άγνωστο πότε ο διάλογος αυτός θα επαναληφθεί.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ πως θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τα όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύσσει και πως είναι ανοικτό για να αλλάξει την απόφασή του αυτή.

 «Η ρωσική FSB δεν έδωσε εγγυήσεις ασφαλείας»

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν έδωσε εγγυήσεις ασφαλείας για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αφού η Ουάσινγκτον ενημέρωσε εκ των προτέρων τη Μόσχα ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν την Ρωσία για την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο μέσω διπλωματικού διαύλου. Δεν δώσαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια του» φέρεται να δήλωσε ο διευθυντής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

O Μπάιντεν πραγματοποίησε χθες Δευτέρα μια υψηλής σημασίας, ξαφνική επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναζητά περισσότερα όπλα καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για μια εαρινή επίθεση εναντίον των Ρώσων.

Με πληροφορίες από: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter