CNBC: Κερδίζει οπαδούς η λύση των «αναγκαστικών αδειών» στις πατέντες των εμβολίων – Η περίπτωση της Ελλάδας

CNBC: Κερδίζει οπαδούς η λύση των «αναγκαστικών αδειών» στις πατέντες των εμβολίων – Η περίπτωση της Ελλάδας

Η όλο και αυξανόμενη ζήτηση για δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματά, έχουν οδηγήσει αρκετές χώρες παγκοσμίως στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για να εμβολιάσουν το συντομότερο δυνατόν τους πολίτες τους.

Μάλιστα, πολλές χώρες έχουν απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αιτούμενες τη χρήση της επιλογής των «αναγκαστικών αδειών», με την οποία οι κυβερνήσεις μπορούν να επέμβουν και να «σπάσουν» τους όρους μίας πατέντας για τα εμβόλια κατά του Covid-19, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις μονοπωλιακές πρακτικές των εταιρειών, όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια του προϊόντος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε άρθρο του ο Θανάσης Κουκάκης στο cnbc.com.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η βάναυση εξάπλωση του κορονοϊού έχει οδηγήσει αρκετούς παράγοντες στο να θεωρούν πως τα προϊόντα για την πρόληψη και τη θεραπεία του κορονοϊού πρέπει να αποτελούν δημόσια αγαθά.  Η προσέγγιση των «αναγκαστικών αδειών» έχει βρει αρκετούς ακόλουθους μεταξύ χωρών όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική.

παρα το γεγονος πως τον περασμενο μαιο ηθελαν την πατέντα, τωρα κανουν
πίσω, και τους ενδιαφέρουν τα… πιστοποιητινα παρα το γεγονος πως οι
δοσεις είναι αποδεδειγμένα λιγοστές, ΟΠΩΣ ΣΑΦΏΣ ειχε γραψει απο την
πρώτη στιγμη το documento, παρά τις υπεραισιόδοξες κυβερνητικές
εξαγγελιες ακομα και για 2 εκατ. δόσεις/μηνα.

Η πρόταση της Ελλάδας και τα σημερινά δεδομένα

Παράλληλα, στο κείμενο τονίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ξεκινήσει μία εθελοντική προσπάθεια συλλογής όσον αφορά τα δικαιώματα της πατέντας των εμβολίων, αλλά και πληροφοριών άξιων διαμοιρασμού σε παγκόσμια κλίμακα, όσον αφορά τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ που βρίσκονταν υπό κατασκευή στην προσπάθεια για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

«Παρόμοια θέση Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη, προτείνοντας την κοινή αγορά (σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο), όσον αφορά τις πατέντες νέων εμβολίων και διαγνωστικών τεστ, ωστέ να εξασφαλιστεί η γρήγορη διάδοση ενός αποτελεσματικού προϊόντος σε όσους είχαν ανάγκη», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος αποτέλεσε το «πρόσωπο – κλειδί» πίσω από την εν λόγω πρόταση.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, η ταχύτητα εξόδου μίας χώρας από την κρίση του κορονοϊού, εξαρτάται από την προετοιμασία για την αναδιανομή προϊόντων κατά του ιού. «Για να εξασφαλιστεί ότι ο τρόπος αυτός θα προχωρήσει χωρίς να παραγκωνιστούν οι ιδιωτικές προσπάθειες, οι χώρες θα μπορούν συνεργατικά να αγοράζουν  τα δικαιώματα των εν λόγω πατεντών. Αυτό θα επιτρέψει στους εφευρέτες να λάβουν αμοιβές ισάξιες των προσπαθειών τους και παράλληλα η μετατροπή των “τεχνολογιών” κατά του κορονοϊού σε δημόσια αγαθά θα βοηθήσει ώστε να διαμοιραστούν ταχύτατα και ισάξια σε όσους τα έχουν ανάγκη».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ

Αυτά επισημαίνεί το αφιέρωμα του cnbc.com για τη «μάχη της πατέντας». Κι αν την περασμένη Άνοιξη ο πρωθυπουργός έδειχνε υπερ μίας προσπάθειας για αγορά των πατεντών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, λίγους μήνες αργότερα, η κατάσταση κινούταν σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, ήταν πως ο πρωθυπουργός είχε πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, η θέση του αποτελούσε μέρος άρθρου στην Allgemeine Zeitung και όχι επίσημη πρόταση.

«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε η χώρα να πάρει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή
πρωτοβουλία, δεν ζήτησε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης τη θέση του. Είναι
Πρωθυπουργός και όχι αρθρογράφος», είχε ανταπαντήσει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Νάσου Ηλιόπουλου.

Παρά το γεγονός πως την περασμένη Άνοιξη ήθελαν στην κυβέρνηση τη λύση της πατέντας, τωρα φαίνεται ότι κάνουν πίσω, παρά το γεγονός πως οι δοσεις είναι αποδεδειγμένα λιγοστές. Στα αποδεδειγμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαδικασία των εμβολιασμών, η κυβέρνηση απαντά με τις… δικές της «αισιόδοξες» προβλέψεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί.

Ετικέτες

Documento Newsletter