CNBC: Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης

CNBC: Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα είναι μια ελάφρυνση του χρέους της, καθώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης οδεύει προς τους τελευταίους 12 μήνες για την ολοκλήρωσή του, γράφει σε άρθρο του το CNBC.

«Τώρα υπάρχει φως στο τέλος της σήραγγας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τον περασμένο Ιούνιο. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση για την Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό του τρίτου πακέτου διάσωσης στα 40,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωναν πρόθυμοι να κάνουν μικρά βήματα προς την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, στόχος του Αλέξη Τσίπρα από εδώ και πέρα είναι να αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να εγκαταλειφθεί η θεσμική βοήθεια. Το θέμα του μακροπρόθεσμου χρέους είναι αυτό που θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις συζητήσεις καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβριος του 2018.

Ωστόσο, το χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς παράταση ή διαγραφή, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που πιέζει για χαμηλότερα πλεονάσματα (και όχι 3,5% του ΑΕΠ όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι) με ταυτόχρονη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει ο άρθρο.

Οι Eυρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας επιβάλλουν επί του παρόντος την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε από την πλευρά της ότι δεν θα συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει την αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 115 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το χρέος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ξεκάθαρα εκτός ατζέντας. Ωστόσο πηγές ανέφεραν στο CNBC ότι είναι πιθανό να ξεκινήσουν συνομιλίες για το μεσοπρόθεσμο χρέος τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές. 

Documento Newsletter