Champions League: Σπουδαία πρόκριση στη «ρουλέτα» των πέναλτι για τον Παναθηναϊκό στη Μασσαλία (Videos)

Σε ένα ματς – θρίλερ, ο Παναθηναϊκός είδε τη Μαρσέιγ μία ανάσα από την πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League με τα δύο γκολ του Ομπαμεγιάνγκ (2′, 45′), αλλά στην τελευταία φάση του ματς, ο Φώτης Ιωαννίδης από τα 11 βήματα έστειλε το ματς στην παράταση (2-1 κανονική διάρκεια) και στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι με «χρυσή» απόκρουση στο πέναλτι του Γκεντουζί και οι πέντε αλάνθαστες εκτελέσεις των «πρασίνων» ήταν ικανές ώστε να στείλουν τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ του Champions League (3-5 πέναλτι) απέναντι στη Μπράγκα και τη Μαρσέιγ στο Europa League.

Οι «πράσινοι» δεν πλήρωσαν το κακό πρώτο ημίχρονο στο οποίο η Μαρσέιγ ήταν καταιγιστική, σκόραρε δύο φορές και πήρε προβάδισμα πρόκρισης. Χάρη στις επεμβάσεις του Μπρινιόλι, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έμεινε ζωντανή, ανέβασε «στροφές» στο β’ μέρος και έψαξε το γκολ που θα έδινε παράταση στο όνειρο πρόκρισης, κάτι που πέτυχαν με… buzzer beater του Ιωαννίδη. Στο έξτρα μισάωρο, οι Γάλλοι απείλησαν με αξιώσεις την εστία του Παναθηναϊκού, είχαν ακυρωθέν γκολ (για οφσάιντ του Σαρ), αλλά η ελληνική ομάδα άντεξε και έστειλε το ματς στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι.

Ο Ιταλός πορτιέρε του Παναθηναϊκού έπιασε την εκτέλεση του Γκεντουζί, οι εκτελεστές του Παναθηναϊκού δεν λάθεψαν (Ιωαννίδης, Μπερνάρ, Κλαινχάισλερ, Παλάσιος, Μλαντένοβιτς) και το «τριφύλλι» πήρε την πρόκριση μέσα στη Μασσαλία.

Το ματς

Τα κεκτημένα του Παναθηναϊκού από το 1-0 της Λεωφόρου «έσβησαν» μόλις στο δεύτερο λεπτό της αναμέτρησης, με τον έμπειρο Ομπαμεγιάνγκ να εκμεταλλεύεται την κάθετη πάσα του Σαρ, πλασάροντας εύστοχα τον Μπρινιόλι (2′).

Η Μαρσέιγ κατάφερε να σκοράρει σχεδόν με το «καλημέρα», προσθέτοντας φοβερή πίεση στους «πράσινους» οι οποίοι δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου όχι μόνο να δημιουργήσουν φάσεις, αλλά να κρατήσουν και τη μπάλα. Ακολούθησε επιθετικός μονόλογος από την ομάδα του Μαρθελίνο που τέσταρε σε αρκετές περιπτώσεις την ετοιμότητα του Αλμπέρτο Μπρινιόλι.

Ο Ιταλός πορτιέρε του Παναθηναϊκού κράτησε την εστία του σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, ενώ οι Γάλλοι επιτίθονταν κατά κύματα, ωστόσο δεν έγινε το ίδιο στη φάση του 46ου λεπτού, με τον Κλος να γυρίζει τη μπάλα στην περιοχή και τον Ομπαμεγιάνγκ να προλαβαίνει τους Γέντβαϊ – Μάγκνουσον, σκοράροντας για δεύτερη φορά (2-0).

Οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν ένα εξαιρετικό πρώτο μέρος, πήραν από το 45′ σκορ πρόκρισης, «σφίγγοντας» τον κλοιό γύρω από την περιοχή του τριφυλλιού, που στο πρώτο ημίχρονο δεν κατέγραψαν ούτε τελική. Έχοντας σκορ πρόκρισης, η Μαρσέιγ ήταν λιγότερο πιεστική και ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε περισσότερο τολμηρός, ανεβάζοντας αισθητά την απόδοσή του και ψάχνοντας ένα γκολ που θα τον κρατούσε ζωντανό.

Κι ενώ το ματς φαινόταν να είχε «σβήσει» μέχρι το 75′ ακολούθησε μπαράζ ευκαιριών από τις δύο ομάδες, με τον Παλάσιος να εκτελεί ελάχιστα άουτ στο 76′ και τον Λόπεθ να βγάζει με δυσκολία την κεφαλιά του Γέντβαϊ (78′). Η Μαρσέιγ απάντησε στις ευκαιρίες με τον Λόντι να αστοχεί από πλεονεκτική θέση, ενώ ο Μαντσίνι στο 85′ είδε τον Λόπεθ να βγάζει κόρνερ την εκτέλεσή του.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η Μαρσέιγ θα πάρει το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Champions League, ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι στο 97ο λεπτό από χέρι του Γκεντουζί εντός περιοχής μετά από φάουλ του Μλαντένοβιτς. Ο ψύχραιμος Φώτης Ιωαννίδης έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Λόπεθ και έδωσε παράταση στο ματς και στο όνειρο για το «τριφύλλι» (2-1, 97′).

Η εξέλιξη της παράτασης θύμισε το πρώτο ημίχρονο του ματς, με την Μαρσέιγ να πιέζει με όσες δυνάμεις είχε για να βάλει το χρυσό γκολ πρόκρισης. Οι Μασσαλοί έφτασαν κοντά με τον Κλος και τον Βιτίνια, με τον Μάγκνουσον να σώζει την εστία του Μπρινιόλι από σίγουρη παραβίαση, αποκρούοντας στη γραμμή. Στο 110′ ο Βιτίνια σκόραρε προ κενής εστίας, αλλά έπειτα από εξέταση του VAR αποδείχθηκε ότι ο Σαρ επηρέαζε τη φάση από θέση οφσάιντ.

Τα πέναλτι

0-1 Ιωαννίδης

Γκεντουζί (απόκρουση Μπρινιόλι)

0-2 Μπερνάρ

1-2 Βερετού

1-3 Κλεϊνχέισλερ

2-3 Σαρ

2-4 Παλάσιος

3-4 Βιτίνια

3-5 Μλαντένοβιτς