Cash or trash: O ψευδομάρτυρας της δήθεν σκευωρίας Novartis στην εκπομπή του Star (Video)

Cash or trash: O ψευδομάρτυρας της δήθεν σκευωρίας Novartis στην εκπομπή του Star (Video)

«Η μποέμ παρουσία της νέας ομάδας των αγοραστών είναι ο Νίκος, ένας άριστος γνώστης μεγάλης γκάμας αντικειμένων. Είναι μαθηματικό μυαλό και υπολογίζει με ακρίβεια της κινήσεις των αντιπάλων του. Διπλωμάτης στη δημοπρασία, εκτοπίζει ακαριαία με τις προσφορές του παλιούς και νέους αγοραστές. Στα συλλεκτικά ενδιαφέροντά του πρωταγωνιστούν τα αθλητικά και εξωτικά αντικείμενα, τα πολύτιμα ρολόγια, τα έργα τέχνης, αλλά και τα ασυνήθιστα και παράξενα αντικείμενα. Ο Νίκος είναι απόφοιτος μαθηματικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα και Στατιστική. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε κυβερνητικούς φορείς και έχει συμβάλει στο πεδίο της έρευνας στον φαρμακευτικό τομέα. Σήμερα, είναι ο CEO και ιδιοκτήτης φαρμακευτικής εταιρείας».

Διαβάστε σχετικά: Σκάνδαλο Novartis: Καταδικάστηκε ο ψευδομάρτυρας της δήθεν σκευωρίας

Αυτό είναι το μίνι βιογραφικό του Νίκου Μανία που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού, Star, για έναν εκ των νέων αγοραστών της εκπομπής «Cash or trash» με παρουσιάστρια τη Δέσποινα Μοιραράκη, γνωστή για το εμπόριο χαλιών που προσφάτως «ξετρέλαναν» και την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, εγκρίνοντας απευθείας ανάθεση 17.980 ευρώ. Μόνο που δεν πρόκειται απλά για έναν κοσμογυρισμένο συλλέκτη με μαθηματικές γνώσεις και εμπειρία στον χώρο του φαρμάκου, ο οποίος επιζητά δημοσιότητα και ενίσχυση του εισοδήματος του ή της συλλογής του μέσω της συμμετοχής του στη συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά και για έναν εκ των κομβικών μαρτύρων της «σκευωρίας Νovartis».

Δείτε το βίντεο:

Όπως αποκάλυψε την Κυριακή το Documento, ο Ν. Μανίας καταδικάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου πρωτόδικα σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και 2.000 ευρώ χρηματική ποινή από το Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για ψευδή καταμήνυση εναντίον των πρώην εισαγγελέων Διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα, Στέλιου Μανώλη και Ελένης Τουλουπάκη, οι οποίοι ερεύνησαν το σκάνδαλο Νovartis. Στις 9 Οκτωβρίου του 2019 οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν καταθέσει υπηρεσιακή αναφορά στον τότε διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με κοινοποίηση στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και στον τότε επόπτη των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, με αφορμή όσα είχε καταθέσει ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, επικαλούμενος -όπως και οι Κωνσταντίνος Φρουζής και Νίκος Μανιαδάκης- «εισαγγελικές πιέσεις» για να αποδώσει ευθύνες στους Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνη Γεωργιάδη.

Ποιος είναι ο Μανίας

Μπορεί στο μίνι βιογραφικό που αναρτήθηκε στο Star να παρουσιάζεται «ως σύμβουλος σε κυβερνητικούς φορείς και έχει συμβάλει στο πεδίο της έρευνας στον φαρμακευτικό τομέα», ωστόσο, η σταδιοδρομία και η εν γένει εμπλοκή του στον χώρο του φαρμάκου είναι πιο περίπλοκη. Ο Ν. Μανίας ήταν «κλειδοκράτορας» του μηχανογραφικού συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, έχει διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης της Novartis και είχε κάνει χρήση ευεργετικών διατάξεων ως εν δυνάμει κατηγορούμενος λόγω επιβαρυντικών καταθέσεων εναντίον του για να υπαχθεί σε καθεστώς μάρτυρα προστασίας δημοσίου συμφέροντος. Όμως, στην πορεία υπήρξε βασικός μάρτυρας των υποστηρικτών της «σκευωρίας Novartis» στην Προανακριτική κατά του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης, έχοντας αρχικά προσκομίσει στοιχεία «φωτιά» για τον σκανδαλώδη τρόπο καθορισμού των τιμών φαρμάκου που έβαλαν στο κάδρο τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος απηλλάγη τον Αύγουστο του 2022 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι… πιέσεις

Αιτία για να κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να καταδικαστεί πρωτόδικα ήταν οι καταθέσεις του περί πιέσεων και μεθοδεύσεων από τους τότε αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς». Ειδικότερα, ο Ν. Μανίας από κοινούς με τους Κωνσταντίνο Φρουζή και Νίκο Μανιαδάκη αποτέλεσαν τα «θεμέλια» του αφηγήματος της δήθεν σκευωρίας Novartis. Και οι τρεις τους κατήγγειλαν στην Προανακριτική Επιτροπή (και όχι μόνο) τους αρμόδιους εισαγγελείς για «παράνομες πιέσεις» που σκοπό είχαν «να μιλήσουν σε βάρος πολιτικών προσώπων ενώ δεν είχαν τίποτα εναντίον τους», όπως σημειώνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Ο «κομπιουτεράς», λοιπόν, πυροδοτώντας πλήθος δημοσιευμάτων από τον συμπολιτευόμενο Τύπο, κατηγόρησε τους Χρ. Ντζούρα, Στ. Μανώλη και Ελ. Τουλουπάκη ότι «αφενός πιέστηκε να μιλήσει κατά πολιτικών και αφετέρου, ενώ ήδη ήταν ύποπτος, του ζητήθηκε να υπογράψει κείμενο που ενέπλεκε πολιτικά πρόσωπα χωρίς να το διαβάσει», όπως επίσης περιλαμβάνεται στο πόρισμα. Όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία φέρεται να «πιέστηκε» ο Ν. Μανίας, πρόκειται -σύμφωνα πάντα με το πόρισμα- για τους πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρ. Λοβέρδο και Άδωνη Γεωργιάδη.

Μάλιστα, κατά τη κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής, ισχυρίστηκε πως οι εισαγγελείς του έβαλαν λόγια στο στόμα και δη χωρίς παρουσία δικηγόρου του στην πράξη αναγγελίας κατηγοριών κατά των τότε ελεγχόμενων πρώην υπουργών Υγείας. Σύμφωνα με τη διήγησή του στην Επιτροπή, η… ψυχολογική πίεση που του ασκήθηκε σε συνδυασμό με τα στενά χρονικά περιθώρια τον οδήγησαν στην υπογραφή της αναγγελίας, την οποία διευκρίνισε πως δεν υπαγόρευσε ο ίδιος. «Τα αναφερόμενα και γραφόμενα στην κατάθεση αυτή δεν είναι δικά μου» απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπιάγκη, με την πλειοψηφία να εξάγει το εξής συμπέρασμα:

«Μετά από πολλές καταθέσεις του στο μικτό κλιμάκιο και την ολοκλήρωσή αυτών αλλά και την παράδοση από εκείνον του πλήρους πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιούσε με τον αλγόριθμο δεν υπήρξε καμιά ενόχληση για ένα τρίμηνο. Στις 3 Απριλίου 2019 ξεκινά μια διαφορετική προσέγγιση. Του ζητήθηκε να μεταβεί στο γραφείο της κ. Παπασπύρου όπου του ανακοινώνεται αόριστα ότι υπήρχε μια μαρτυρία σε βάρος του, που τον ενέπλεκε σε κύκλωμα, με τον υπό διερεύνηση υπουργό κ. Λοβέρδο και άλλα μέλη, την πρόεδρο της επιτροπής κ.ά και τον κατονόμαζε ευθέως ως μέλος της «ομάδας». Με βάση την αξιόπιστη, όπως του είπαν, μαρτυρία θα εκαλείτο ως κατηγορούμενος. Δίχως μάλιστα να του παρασχεθεί χρόνος για να σκεφθεί. Ενώ μάλιστα είχε καταθέσει στην κ. Παπασπύρου ότι δεν γνωρίζει για αξιόποινες πράξεις, όταν πήγε στην κ. Τουλουπάκη πληροφορήθηκε ότι χρειάζεται να αναγγείλει αξιόποινες πράξεις, για να μπορέσει να καταστεί μάρτυρας προστασίας δημοσίου συμφέροντος. Κατέστησε σαφές ότι υπέγραψε μια αναγγελία εν είδει κατάθεσης και ότι τις μόνες καταθέσεις που αναγνωρίζει ότι έδωσε είναι αυτές στο Μικτό Κλιμάκιο».

Άλλη μια δικαίωση Τουλουπάκη

Η πρωτόδικη καταδίκη του Ν. Μανία εκτός από μία ακόμα δικαίωση για την τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, θρυμματίζει το αφήγημα της «σκευωρίας Novartis», καθώς αποδεικνύεται πως ένας εκ των κομβικών μαρτύρων παρέθεσε ψευδή και παραπειστικά στοιχεία ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής και όχι μόνο. «Το αφήγημα περί δήθεν «σκευωρίας Novartis» καταρρίφθηκε από μία ακόμα δικαστική Απόφαση, μετά από αυτή του Ειδικού Δικαστηρίου, με την καταδίκη και την επιβολή ποινών στον πρώτο εκ των κομβικών μαρτύρων αυτής της πολιτικής κατασκευής – πραγματικής ¨σκευωρίας¨», όπως δήλωσε στο Documento ο εκ ων συνηγόρων της Ελ. Τουλουπάκη, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Ένταση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: 1-3 Νοέμβρη Συνέδριο, 24 Νοέμβρη εκλογές – Τι ισχύει με το Πόθεν Έσχες

Τι λένε συνεργάτες του Σαλμά μετά την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους

Πολάκης: Θα οργώσω όλη τη χώρα για να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter